Имам спешна нужда от провесионален съвет. Случаят ми е следния:
1. Бившата ми съпруга ме напусна на 04.11.2005 г. като взе със себе си детето ми и заживя в жилище собственост на родителите и.
2. В края на 02.2006 подадох молба за развод, тъй като тя отказваше да се върне у дома
3. С пощенски записи изпращтах по 100 лв за м. 12.2005, 01.2006, 02.2006 - . всеки месец, но получавах известия, че получателят не се явява. Аз също не съм изтеглял вече изпратените пари!
4. При започване на делото за развод през 03.2006 в качеството си на свидетел сестра и заяви пред съда, че бившата отказва да получава пари чрез пощенски запис/ аз това вече го знаех - т.3 /, но никой не посочи начин да изплащам издръжка
5. В решение от 21.08.2006 РС ми определи издръжка от 80 лв.
6. На 01.09.2006 бях принуден да напусна работа " по взаимно съгласие"
6. На 13.06.2007 разкрих банкова сметка с влог на името на детето със сумата от 337 лв - през това време съм без работа!!
7. На 08.11.2007 внесох в още 350 лв по сметката - още съм безработен!!
8. На 01.12.2007 започнах нова работа. През 02. 2008 с ЧСИ бях принуден да напусна жилището си/съда определи да се ползва от бившата /.
9. На 08.07.2008 получих покана от ДСИ, с която по изпълнителен лист ми се търсеше издръжката за периода от 15.05.2007 до момента на получаване на поканата, т.е за една година назад
10. Представих на ДСИ документи за платени 300+337+350+7.74=994.74лв.и ДСИ определи че заедно с лихвта дължа още125 лв. Внесох парите по сметката на ДСИ и започнах да плащам всеки месец 80 лв
11. На 15.12.2008 бях съкратен от новата ми работа - поради намаляне обема на работа
12. На 16.01.2009 получих известие от ДСИ, че ИД е прекратено по молба на ищеца.
13. На 20.01.2009 бях потърсен от ЧСИ. Явих се доброволно в кантората на ЧСИ и там ми връчиха покана за доброволно плащане на сумата от 3075 лв / за период от 02.2006 до момента на връчването, т.е за 3 години /+ 500 лв разноски по делото!!!
14. Подадох молба ЧСИ да изиска делото от ДСИ и да ми се приспаднат платените суми.
15 ЧСИ не изиска делото от ДСИ, но поиска 50 лв. за изготвяне на СС експертиза за размера на дълга ми. Платих хонорара.
16 На 26.03.2009 получих "експертиза" където се изчисляват 2100+700 лв / издръжка за 3 години + разноски, такси на ЧСИ/
В момента съм безработен с 252 лв помощи. Да платя такава сума е равнозначно на разорение.
Питам,
1. Законно ли е ЧСИ да ми търси издръжка за повече от 1 година назад. Виждам във форумите мнания, че издръжката не може да се търси за повече от 1 г. назад.
2. Как да постъпя с ЧСИ ако неправомерно ми искат такава огромна сума
3. Как да накарам ЧСИ да изиска делото от ДСИ. Аз се изплатих по това дело и нямах никакви задължения според ДСИ, а сега според ЧСИ дължа 2800 лв.
4. Не издържам финансово, като платя 80 лв издръжка ми остават 172 лв за мен.Какво мога да направя. Виздам мнения, че издръжка не се дължи ако лицето не може да я плаща. Това вярно ли е? Аз мога ли да се считам за такова лице? Кой определя дали някой може да плаща или не може?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ. Иск за издръжка за 3 години назад
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помощ. Иск за издръжка за 3 години назад
Господине , казвате ,че делото при ДСИ е прекратено /говоря ви най общо/, и не е изпратено на ЧСИ по молба на взискателя.
Ще ви посъветвам да идете при ДСИ ,да проверите как стоят там нещата . Ако по прекратеното ИД изпълнителния лист се намира там , то от къде нов при ЧСИ ...
А за намаляне на издръжка се води дело по исков ред.
Ще ви посъветвам да идете при ДСИ ,да проверите как стоят там нещата . Ако по прекратеното ИД изпълнителния лист се намира там , то от къде нов при ЧСИ ...
А за намаляне на издръжка се води дело по исков ред.
- donna
- Старши потребител
Най-вероятно бившата Ви съпруга след прекратяване на изп. дело при ДСИ си е взела изп. лист и с него е образувала ново изп. дело при ЧСИ. Върху гърба на изп. лист в такъв случай би следвало да са отразени плащанията, извършени при ДСИ. Ако не са отразени (в нарушение на закона), може да доказвате плащанията, представяйки вносни бележки и всички документи, с които сте плащали задълженита си по сметка на ДСИ.
Не може да има два изп. листа за вземането за издръжка, изп. лист е само един.
Няма такава норма, която ограничава вземанията за изръжка само до 1 г. назад във времето.
Не може да има два изп. листа за вземането за издръжка, изп. лист е само един.
Няма такава норма, която ограничава вземанията за изръжка само до 1 г. назад във времето.
- jubelee
- Младши потребител
Мисля си ,че ако не са отразени сумите на гърба на ИЛ , да си вземе едно копие от ИД при ДСИ или едно удостоверение от него ...
- donna
- Старши потребител
Малко пояснения,
1.Бившата сама е поискала прекратяване на делото при ДСИ. Взела е от там само оригиналния ИЛ и го е представила на ЧСИ претендирайки за издръжка за 3 години
2.След като платих 125 лв. дълг при ДСИ започнах по да плащам ежемесечно издръжката чрез ДСИ. Той не прекрати ИД когато се изплатих - 125 лв!!, а ме предупреди, че трябва да плащам издръжката по неговата сметка. Не разбрах смисъла на мнението, че СИ събира само суми за минал период. Според ДСИ ИД трябваше да продължи докато детето стане на 18 г.
3. Сега как да плащам издръжката? Според новия СИ / частен / ако внеса суми по неговата сметка те няма да се смятат за издръжка за момента, а за погасяване на дълга ми. Така излиза, че аз ставам отново неизряден и отново ще ми се трупат задължения и лихви. Моля отбележете, ЧСИ не е добронамерен - известен е с незаконната продажба на запорирано жилище след погасяване на дълга. Не очаквам от ЧСИ да се движи в рамките на закона и имам диказателства - изготвената от СЕ и приета от ЧСИ експертиза има 10 груби грешки, чрез които "дългът" ми се увеличава с 500 лв.
1.Бившата сама е поискала прекратяване на делото при ДСИ. Взела е от там само оригиналния ИЛ и го е представила на ЧСИ претендирайки за издръжка за 3 години
2.След като платих 125 лв. дълг при ДСИ започнах по да плащам ежемесечно издръжката чрез ДСИ. Той не прекрати ИД когато се изплатих - 125 лв!!, а ме предупреди, че трябва да плащам издръжката по неговата сметка. Не разбрах смисъла на мнението, че СИ събира само суми за минал период. Според ДСИ ИД трябваше да продължи докато детето стане на 18 г.
3. Сега как да плащам издръжката? Според новия СИ / частен / ако внеса суми по неговата сметка те няма да се смятат за издръжка за момента, а за погасяване на дълга ми. Така излиза, че аз ставам отново неизряден и отново ще ми се трупат задължения и лихви. Моля отбележете, ЧСИ не е добронамерен - известен е с незаконната продажба на запорирано жилище след погасяване на дълга. Не очаквам от ЧСИ да се движи в рамките на закона и имам диказателства - изготвената от СЕ и приета от ЧСИ експертиза има 10 груби грешки, чрез които "дългът" ми се увеличава с 500 лв.
- arthurmorgan
- Нов потребител
Края на историята.
1. Представх оригиналите на всички мои платежни документи.
2. Внесох жалба за очевидните грешки в ССЕ.
3. ЧСИ резолира - Да се коригират техническите грешки
4. Експертът коригира грешките. Стана - получи се дълг 1550 + лихва 500 + разноски 450 .
5. Внесох 30% от сумата с деклерация, че ще плащам останалото на равни вноски още 7 месеца.
6. Спряха ИД по чл. 454 ГПК
Делото от ДСИ не бе изискано. Не стана ясно защо там всичко е било наред, а при ЧСИ не.
1. Представх оригиналите на всички мои платежни документи.
2. Внесох жалба за очевидните грешки в ССЕ.
3. ЧСИ резолира - Да се коригират техническите грешки
4. Експертът коригира грешките. Стана - получи се дълг 1550 + лихва 500 + разноски 450 .
5. Внесох 30% от сумата с деклерация, че ще плащам останалото на равни вноски още 7 месеца.
6. Спряха ИД по чл. 454 ГПК
Делото от ДСИ не бе изискано. Не стана ясно защо там всичко е било наред, а при ЧСИ не.
- arthurmorgan
- Нов потребител
Човеко arthurmorgan, карат те да плащаш два пъти по един и същ изп.лист.
На маймуна те прави тази жена, не се учудвам че те е оставила.
Можеш да поискаш с молба до Районния съд да ти намали сумата, докато си безработен- ще покажеш бележка от бюрото по труда.
И оригинали на платежните си ги вземи, а остави копия, че после ще се окаже че нищо не си плащал.
На маймуна те прави тази жена, не се учудвам че те е оставила.
Можеш да поискаш с молба до Районния съд да ти намали сумата, докато си безработен- ще покажеш бележка от бюрото по труда.
И оригинали на платежните си ги вземи, а остави копия, че после ще се окаже че нищо не си плащал.
- p_dyan
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|