Привет,
Закупих самостоятелен имот (апартамент) от предишен собственик. Имотът е в кооперация изградена върху земя, която е собственост на друг човек (нямам собственост върху земята, а само върху апартамента). Имотът има нотариален акт, партиди за ток, вода...
Собственикът на земята обаче твърди, че бил имал споразумение с предишния собственик на моя апартамент, което споразумение било неразделна част от нотариалния акт на моя апартамент и новият собственик (тоест Аз) бил длъжен да си го изиска от адвокат. Споразумението касаело такса поддръжка за имота ми. Помолих го да ми предостави това споразумение, най-малкото да видя какви точно дейности и отговорности засяга, кой го е подписал, и въобще дали е валидно, но собственикът на земята категорично отказва. Препраща ме да си го искам от адвокат и настоява, че съществува.
Проблемът е, че аз при закупуването на имота не съм подписвал нищо друго освен нотариалния акт, никакви допълнителни споразумение за поддръжка.
Въпросът ми е: възможно ли е съществуването на споразумение, което да остава валидно и в сила, независимо че нито съм го виждал, нито съм го подписвал при покупката на имот?
Моето мнение е, че такова споразумение няма (но собственикът на земята иска да плащам поддръжката на него). Иначе защо просто не ми предостави копие от споразумението, което има той?!
- Дата и час: 17 Апр 2025, 23:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Валидност на Споразумение към Нотариален Акт за апартамент
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Валидност на Споразумение към Нотариален Акт за апартаме
отивате в службата по вписвания, и си вадите препис от всички документи за Вашия имот. най-малкото във вашия нотариален акт (договор за покупко-продажба) е посочен документ за собственост на продавача. първо четете какво пише в него, второ си вадите от същата служба удостоверение за тежести.
1. ако има вписани тежести на имота, те може да са противопоставими на Вас
2. ако няма вписани тежести, това са договорки между продавача и собственика на земята, по които вие не сте страна.
това, че не сте го виждали, не означава, че няма противопоставимо на вас споразумение. прочетете т.1 отново.
2. ако няма вписани тежести, това са договорки между продавача и собственика на земята, по които вие не сте страна.
това, че не сте го виждали, не означава, че няма противопоставимо на вас споразумение. прочетете т.1 отново.
- bozyo
- Потребител
bozyo написа:отивате в службата по вписвания, и си вадите препис от всички документи за Вашия имот. най-малкото във вашия нотариален акт (договор за покупко-продажба) е посочен документ за собственост на продавача. първо четете какво пише в него, второ си вадите от същата служба удостоверение за тежести.
Звучи добре, ама само като пожелание!
Когато някой твърди нещо - негов е ангажимента, да докаже твърдението!
Иначе става като във вица - „да доказвам, че нямам сестра“!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Дори и да има такова споразумение между собственика на земята и предишния собственик на апартамента, то това споразумение има единствено облигационен ефект и обвързва само страните по него - чл. 21, ал. 1 ЗЗД.
Само ограничените вещни права обвързват всички, вкл. и новия собственик на апартамента (т.е. Вас). В случая обаче говорите за споразумение за плащане на такси за поддръжка на имота. Това не са ограничени вещни права и затова това споразумение не е задължително за Вас.
Само ограничените вещни права обвързват всички, вкл. и новия собственик на апартамента (т.е. Вас). В случая обаче говорите за споразумение за плащане на такси за поддръжка на имота. Това не са ограничени вещни права и затова това споразумение не е задължително за Вас.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Обикновено изнудване, без някакви последици - но това е само привидно спокойствие.
Нека обаче - те да атакуват - аз съм бивш военен специалист и - в случая надушвам следното - организирана е някаква си клопка, но - трябва да я доведат до финал - напълно бъдете спокоен - че няма да успеят под никаква форма - това е дрънкане на оръжия.
Нека опитат в съда - няма да стане нищо - ще трябва да обясняват.
Нека обаче - те да атакуват - аз съм бивш военен специалист и - в случая надушвам следното - организирана е някаква си клопка, но - трябва да я доведат до финал - напълно бъдете спокоен - че няма да успеят под никаква форма - това е дрънкане на оръжия.
Нека опитат в съда - няма да стане нищо - ще трябва да обясняват.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Може да Ви ангажира само в случая на член 2 от Закона за управление на етажната собственост. Става дума за управление на общи части на сгради в комплекс от затворен тип. Противопоставим е на последващ приобретател, ако договора с нотариална заверка е вписан. Не е нужно да се търси от никакъв адвокат, ще излезе в справката за имота, и доколкото със сигурност имате удостоверение за вещни тежести за имота , издадено преди сделката, ще фигурира и там. В останалите случаи таксите за поддръжка на общите части се плащат към етажната собственост, обвързан сте от решенията на етажната собственост, дори и да са взети преди да придобиете имота.
- dimist
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|