Здравейте,
предварително се извинявам за пълната си некомпетентност по темата, както и за може би не добре формулирания и лаишки въпрос - чета парчета информация от тук и там, но на този етап не мога да свържа нещата.
Казусът ми е следния - да кажем, че имам някакви акции купувани през брокер (interactive brokers). Те са купувани на американска борса, което значи, че за тях (за разлика от тези, които са ми на Frankfurt stock exchange) се дължи някакъв (9-10%) данък въру печалба при продажба. Четох, че от няколко години този данък не важи за фирми (може и да не е вярно, но така ми изглежда по това, което бях гледал). Идеята ми е (ако наистина това с данъка е така) да ги апортирам (мисля, че така се казва - отново съм го търсил в интернет без да разбирам детайлите) на фирма (имам съществуваща) и ако се стигне до реализиране на печалба да не се дължи данък. Дотук горе-долу ми се струва възможно и съм в някаква степен уверен в информацията, която съм събрал (което не е гаранция де).
След това обаче започват вече лаишките разсъждения как да се разполага с тези пари и все още да не се дължи данък - чета (отново може и да не е вярно), че има вариант да не се плаща данък за доходи от облигации в рамките на EU. Възможно ли е тогава фирмата, реализирала дохода без данък (защото е фирма) да емитира облигации с голям купон (очевидно неизгодно за нея), които аз да "изкупя", и по този начин парите да стигнат до мен без данъчни натоварвания. Звучи твърде хубаво за да е възможно, така че предполагам че изпускам една камара неща, ще съм много благодарен ако някой ми разясни какви са те (или евентуално някакъв друг начин за вратичка).
Предварително благодаря на отзовалите се.
- Дата и час: 02 Яну 2025, 15:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Данъци върху доход от акции
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|