начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Секвестируем ли е личен имот на длъжник ЕТ?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Секвестируем ли е личен имот на длъжник ЕТ?

Мнениеот монокъл » 05 Дек 2005, 20:05

ЕТ е осъден по търговски договор да заплати дължима сума,но притежава единствено лично жилище(наследствен апартамент) в който е адресно регистрирана и жена му.
Изхождайки от § 9. (изм.,ДВ,бр.84 от 2003 г.) "Не могат да се ползуват от разпоредбите на чл.339, буква "ж" предприемачите-строители за задълженията им, произтичащи от строените от тях постройки, до влизането на този кодекс в сила, както и търговците за задълженията, направени от тях в това им качество" искаме изпълнение,но СИ се колебае.
Някой сблъсквал ли се е с подобен казус,ако може публикувайте подобна практика !
Имаше нещо подобно някъде във форума,но не го намирам.

Тъй като Чл.339. (изм.,ДВ,бр.105 от 2002 г.) "Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице": се отнася до физически лица,то &9 явно се отнася до ЕТ-търговец-физическо лице(в предната редакция пишеше "личното имущество"),та аз си мисля,че е секвестируемо,ако може да кажете мещо!
монокъл

Мнениеот Nikolay » 06 Дек 2005, 00:21

4el sym tylkuwatelni re6enie na VKS po tozi powod,w smisyl,4e imota e nesekvestiruem,a i towa sa prehodni razporedbi(vqrno,aktualizirana e 2003g.)
Nikolay

Мнениеот Kralev » 07 Дек 2005, 00:25

Звиси от СИ.В закона има основание(добре си го обосновал) да пристъпи към изпълнение върху въпросния имот,но и длъжника може да обжалва безкрай.Обикновено тези казуси се решават по друг начин,за жалост.
Kralev

Мнениеот Гост » 12 Дек 2005, 14:46

:idea: :?:
Гост

Мнениеот Николай П. » 19 Дек 2005, 02:06

Anonymous написа::idea: :?:

Не съм още спец,но в Сиела гледам,че позоваваки се на Чл.1649(3)ДПК имота е секвестируем,също пише и по съгласие на длъжника,може да се впише възбрана(това значи ли че е секвестируем).
В ГПК пише,защитата на Чл.339,т.ж отпада при производство по финансови натчети,но в Чл.164 ДПК не е визирано натчет,а публични задължения.Та нещо не мога да разбера....
Николай П.

Мнениеот Гост » 02 Яну 2006, 22:14

Граматическото и логическото тълкуване на чл. 614, ал. 2, т. 1 и т. 2 ТЗ налагат следните изводи:
- предприятието на едноличния търговец е обособено от неговото останало имущество;
- в предприятието на едноличния търговец могат да бъдат включени вещи, права върху вещи и парични влогове - съпружеска имуществена общност. Това е уредена от закона възможност, а не императивно изискване спрямо едноличния търговец, когато той е в брак.
В подкрепа на разбирането, че предприятието на едноличния търговец е обособено от вещите, правата върху вещи и парични влогове - съпружеска имуществена общност, е и разпоредбата на чл. 60, ал. 2 ТЗ, според която наследниците на едноличния търговец могат да поемат предприятието. Законът има предвид, че съпругът-нетърговец, който се включва в кръга на законните наследници, ще поеме за управление нещо, което е извън и отделно от съпружеската имуществена общност.
Гост

Мнениеот Гост » 03 Яну 2006, 12:16

Въпроса е дали ЕДИНСТВЕНО жилище е секвестируемо изобщо?
Гост

Мнениеот Hi..... » 07 Яну 2006, 17:26

секвестируемо е над определен размер, който дори е конкретизиран в чл. 213, ал. 1, т. 3 от ДОПК. Безспорен е фактът, че едноличния търговец отговаря и с личното си имущество...
Hi.....

Мнениеот Гост » 10 Яну 2006, 00:30

Hi..... написа:секвестируемо е над определен размер, който дори е конкретизиран в чл. 213, ал. 1, т. 3 от ДОПК. Безспорен е фактът, че едноличния търговец отговаря и с личното си имущество...

Абе човека пита за пар.9 от Преходните на ГПК,дали е приложим,а вие си чешете пръстите.
И на мен ми е интересно,но като гожоря с колеги май всеки съд си решава за себе си.А практика точно за такъв случай не съм срещал.
Някой от опитните писачи тук дано каже нещо умно.
А Гега и Монтескьо,кво ще кажете?! :oops:
Гост

Назад към Търговско право