начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

въвод във владение и вещти на длъжника

въвод във владение и вещти на длъжника

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 18:48

Колеги, бихте ли дали мнението си по това по какъв начин купувачът може да накара длъжникът да освободи имота от вещите, които препятстват ползването на имота, при положение, че длъжникът по различни причини не освобождава имота? Дали съдебния изпълнител е длъжен на основание чл. 328 да освободи имота или вещите се оставят на отговорно пазене на купувача и последния ще трябва да принуди длъжника да премести вещите и съответно да търси обезщетение и т.н. на плоскостта на отношенията по договора за влог.
Гост

Мнениеот 3 » 02 Ное 2005, 19:34

Не знам защо колегите не взимат отношение по въпроса, но за мен темата е интересна, макар и екзотична. Аз смятам, че купувачът на имота не може да бъде държан отговорен за пазенето на вещите, от което следва, че съдия-изпълнителят трябва да освободи имота от вещите. Но къде и кой ще поеме разноските по тяхното пазене е друг въпрос. Другият вариант - купувачът на имота да ги пази и да прати покана на длъжника да си ги прибере също е възможна, и ако това не стане, то възможен вариант е да се търси разрешение на проблема по чл. 255, ал. 1 и 2 от ЗЗД.
3

Мнениеот kiki » 02 Ное 2005, 21:08

Втория вариант е практически възможния. първия - на практика няма как да стане.
kiki

Назад към Изпълнително и обезпечително производство