начало

ВАС: Придобиването на ранг е акт за стимулиране на магистратите, неповишени в длъжност ВАС: Придобиването на ранг е акт за стимулиране на магистратите, неповишени в длъжност

Прехвърляне на дружествени дялове при покупка

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на дружествени дялове при покупка

Мнениеот Елена » 06 Окт 2005, 12:20

Уважаеми господа прависти. Нямам юридическо образование нито опит, работя като Оперативен мендижър в ЕООД. шефовете ми не желаят да харчат пари за адвокати, обаче ми искат да извърша процедурата по закупуване на дружеството от едно друго АД. Не знам към кого да се обърна т.к. всяко питане на адвокат ще ми струва лични средства. Ако може някой да ме посъветва какви документи се изискват от съда и как да ги направя, ще Ви бъда много благодарня. За контакти: elena.lazarova@gmail.com
Елена

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 12:43

Елена, на първо място - продажба на дружествени дялове и продажба на предприятие са различни неща и процедурите са различни.
На второ място, аз съм юрист, но тъй като не се занимавам конкретно с тази материя, ако имах такъв проблем - бих се обърнал към адвокат. Какво става ако бях оперативен мениджър!? Не позволявайте да ви товарят с несвойствена работа, която няма как да свършите добре.
Гост

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 13:26

Благодаря Ви за вниманието и за съвет, но за съжаление той не ми помогна много. Все още съм на същия хал, четейки ТЗ :)
Гост

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 14:19

Здравейте г-н Ковачев,

Проблемът е че АДт-, което купува ЕООД общо взето е един и същ човек, само че до настоящия момент дружеството беше собственост на физическо лице, което е акционер в АД. А сега трябва Ад-то да е собственик на ЕООД то. Просто ми трябва съвет. Имам решението на сегащния собственик на ЕООДто, имам също така решение на борда на АД за закупуване на ЕООД-то. Разполагам с договора за покупко-продажба между страните. Съставих и молба към окръжния съдия, но съм сигурна че има още документи. Например баланса на ЕООД-то, трябва ли да се представи за разглеждане, към коя дата да бъде той? Какви други документи са необходими и т.н.
Гост

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 22:26

Дори и някой колега да ви обясни процедурата и да Ви изброи документите пак няма да можете да извършите необходимото сам!
Гост

Мнениеот zzz » 07 Окт 2005, 09:44

Draga Elena,
kogato imate problem sas zdraveto naprimer, pak li obiasniavate 4e 6efovete ne davat pari za doktor ?
Advocatat e 4ovek u4il 5 godini, trupal praktika i opit, pla6ta6t 4lenski vnos i t.n., a Vie si pozvoliavate ne samo da mislite 4e ne triabva da mu pla6tate no i realno da si pitate v prav tekst zaiaviavaiki, 4e niama da platite truda na tosi koito re6i da Vi pomogne
Samo pitam moje li xem da kazva6 na niakoi, 4e e balak v o4ite, xem da iska6 da ti svar6i rabota / to4no za6toto e balak /?
Mislia, 4e si adski nagla
zzz

Мнениеот praktika » 07 Окт 2005, 11:58

На практика по наше време от момента, в който влезеш в ЮФ, до момента, в който станеш правоспособен минаваха почти 7 год.
praktika
Младши потребител

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 12:23

Скъпа Елена, явно е , че колегите адвотаки няма да ти дадат консултацията, която искаш. В Лекс-магазин (един от прозорците в сайта) рекламират една книжка- как да вписваме или регистрираме, нещо подобно, която се намира в раздела за образци. Понеже е актуална, възможно е да ти помогне, ако си я купиш. Но не съм я чела. Ако не стане по този начин, наистина ще ти трябва консултация. Абсолютно краен вариант- ако имаш готова молба нищо не ти пречи да я представиш в съда, а пък те ще ти дадат подробни указания какво точно искат от теб, след като ти я оставят без движение.
Гост

Мнениеот marsidi » 07 Окт 2005, 13:03

Елена, аз също съм на мнението на колегите, че това не е Ваша работа и че така спестявате на шефовете си пари за нещо което трябва да се свърши от юрист.Но това е др.проблем.Значи щом имате договор за покупко-продажба на дяловете, трябва да го заверите нотариално.Имате и протоколи и на АД и ЕООД. Трябват Ви:
1.Предложение от фирмата която иска да купува.
2.актуални състояния и на двете фирми+документите които казахте, че имате.
Вие не уточнявате дали ще има промени в продаденото дружество, н-р/смяна на у-л, седалище и т.н./, ако няма ок, пишете, че купуващото дружество приема Уч.акт на ЕООД, но ако имате промени, трябва да промените Уч.акт и той също се дипозира в съда.
Ако имате смяна на у-л трябва да приложите и договор за управление, декларация по чл.142 от ТЗ, както и нот.заверено съгласие на у-ля;
Но аз мога да гадая, какво точно ще променят, освен продажбата на дяловете :roll:
marsidi
Потребител

Мнениеот друг » 07 Окт 2005, 13:08

Само ще допълня, че въпросните образци ги има и като дискета и се продават във всички книжарници с юридическа литература. Ама на твое място бих пуснала това, което си подготвила до момента. Твоите шефове точно това заслужават - да им се забави пререгистрацията, да им стои молбата без движение, та другия път да не те занимават тебе с неща, дето надали ти влизат в задълженията
друг

Мнениеот Losha » 07 Окт 2005, 13:30

Елена,
Колегите ти писаха, че ако нещо не е наред, съдът ще ти остави молбата без движение и ще ти укаже какво на правиш. Не разчитай на това. Вярно е, че в повечето случаи съдът дава указания, но той като производството по промени в търговския регистър е охранително, той не е длъжен да го прави. Ако документите са нередовни и ако съдията спазва стриктно закона, той ще постанови отказ, а няма да ти дава указания (консултации).
Може да е злорадство, но ми се иска точно това да се случи. Шефовете ти наистина го заслужават.
Losha

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 16:52

Виждате ли, драга Елена, всъщност повечето от колегите ми нямат нищо лично против Вас. Но Вашите шефове, ако винаги си движат бизнеса така, някой ден ще изгърмят, да знаете :)
Гост

Мнениеот Гост » 08 Окт 2005, 10:42

Благодаря на всички Ви за мненията, сосбено бих искала да благодря на marsidi, точно така и шще направя. Ще подам документите които споменахте както са, пък каквото съдията реши. Ако ми даде консултация добре, ако ли не ще действаме според ситуацията. В крайна сметка съм предупредила шевовете си че точно това ше постигнат - забавяне.
Гост

Мнениеот Гост » 08 Окт 2005, 10:53

Благодаря на всички Ви за мненията, сосбено бих искала да благодря на marsidi, точно така и шще направя. Ще подам документите които споменахте както са, пък каквото съдията реши. Ако ми даде консултация добре, ако ли не ще действаме според ситуацията. В крайна сметка съм предупредила шевовете си че точно това ше постигнат - забавяне.
Гост

Назад към Търговско право