- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отменяне забрана за напускане на страната
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
отменяне забрана за напускане на страната
Имам дълг към банка(изискуем) в размер на 5500 лв.Спряха ми межд. паспорт.Намалих дългът си до 4000лв.Съдия изпълнител отказа да поиска от съда да ми вдигне забраната докато не платя цялата сума.Адвокатът ми каза че трябва да я вдигне.Кой е прав.Имам ли шанс тъй като дългът ми вече е под 5000лв да ми се вдигне забраната за напускане на страната.Благодаря ви.
- nqkoy
Ами "Гост" Ви е отговорил като цяло, но малко неточно.
Основанието за налагане на принудителната административна мярка /не запор на паспорта разбира се/ е чл.76, ал.3 от Закона за българските документи за самоличност. В тази разпоредба е предвидено, че може да не се разреши напускане на страната, паспорти и заместващи ги документи да не се издават, а издадените да се отнемат, на лица, имащи парични задължения в големи размери към български физически и юридически лица, които са установени по съдебен ред. Такива принудителни административни мерки могат да се налагат само от министъра на вътрешните работи или от упълномощени от него длъжностни лица, по силата на чл. 78 от същия закон.
От казаното от Вас личи, че липсват и двете комулативно дадени предпоставки - размер на задължение в големи размери /над 5000 лева/ и същото да е установено по съдебен ред /с влязло в сила решение/.
Определено не в компетенцията на съда да налага мярката по чл.76,ал.3 от ЗБДС, а може само да отправи искане за това. Вие също можете да отправите искане до Началника на Направление документи за самоличност и миграция при ДНСП за отмяната на тази мярка спрямо Вас.
Основанието за налагане на принудителната административна мярка /не запор на паспорта разбира се/ е чл.76, ал.3 от Закона за българските документи за самоличност. В тази разпоредба е предвидено, че може да не се разреши напускане на страната, паспорти и заместващи ги документи да не се издават, а издадените да се отнемат, на лица, имащи парични задължения в големи размери към български физически и юридически лица, които са установени по съдебен ред. Такива принудителни административни мерки могат да се налагат само от министъра на вътрешните работи или от упълномощени от него длъжностни лица, по силата на чл. 78 от същия закон.
От казаното от Вас личи, че липсват и двете комулативно дадени предпоставки - размер на задължение в големи размери /над 5000 лева/ и същото да е установено по съдебен ред /с влязло в сила решение/.
Определено не в компетенцията на съда да налага мярката по чл.76,ал.3 от ЗБДС, а може само да отправи искане за това. Вие също можете да отправите искане до Началника на Направление документи за самоличност и миграция при ДНСП за отмяната на тази мярка спрямо Вас.
- Гост
Извинете за анонимния отговор - горният текст е от мен, просто не съм забелязъл, че не съм регистриран в момента.
- nkunev
- Младши потребител
Банката заведе дело и естествено и издадоха изпълнителен лист. Сумата беше над 5000 лв и в материалите по изп. дело видях че банката има молба за запор на м.пасп.Съдия-изп. е направил предложение до РС,което явно е одобрено и ми доъде писмо от началника на паспортен отдел мисля че за БГ с което ме уведомяват за наложения запор.Тоест установено е вземането на банката по съдебен ред и мярката е наложена првомерно мисля.Но вече задължението ми щом е под 5000 лв какъв ли е реда-дело ли да завеждам или.......?
- nqkoy
Както вече Ви казах, мярката се налага по ЗБДС. Вие можете да направите искане за отмяна както до съдия-изпълнителя /т.е. молите го да отправи искане за отмяна/ или директно до Началника на направление документи за самоличност при ДНСП. Основанието за това искане е отпадането на една от предпоставките за налагане на принудителната административна мярка.
И много поздрави на адвоката Ви, тези въпроси е редно да ги отправяте към него.
И много поздрави на адвоката Ви, тези въпроси е редно да ги отправяте към него.
- nkunev
- Младши потребител
Виждам, че отдавна не е писано по темата, дано някой ме забележи. Имам следния въпрос. След влизането ни в ЕС, човек със запориран паспорт, може ли да пътува в станите членки?
- Polyto
- Нов потребител
Re: отменяне забрана за напускане на страната
Само ако има така наречения титул - тоест, ако бъдете официално осъдена - тоест изпълнително дело.
Има ли изпълнително дело срещу Вас?
Ако няма такова - няма проблеми.
Има ли изпълнително дело срещу Вас?
Ако няма такова - няма проблеми.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|