Здравейте,
през 2015 година ми бе прехвърлен чрез дарение имот, в който живея с моята баба. Прехвърлени са 3/4 от баба ми и 1/4 от баща ми(наследени след смъртта на дядо ми).
Наскоро научих, че баща ми е прехвърлил имота в който живее и е изцяло негова собственост на жената с която съжителства и то чрез фиктивна покупко - продажба, като по този начин ме лишава от запазената ми по закон 1/2.
Опасявам се, че това може да се случи и с имота в който живея в момента. Доколкото се образовах, той може да претендира върху половината от 3/4 и дефакто да придобие около 40 % след смъртта и.
Въпросите ми са:
1. Можем ли с баба ми да развалим дарението и тя да ми прехвърли своята част чрез покупко - продажба и дали това би издържало в съда ? Колко сложно е това да се случи - все пак не искам да тормозя жената, която е на преклонна възраст. Има ли друг по - ефективен метод на сделка ?
2. Има ли някаква декларация или документ, който може да бъде съставен и заверен на този етап ?
3. Има ли друг вариант да се защитя ? Ако се наложи да му надплатя, по каква оценка се случва това - данъчната оценка на имота е значително под пазарната например.
Благодаря за вниманието и помощта !
- Дата и час: 26 Апр 2025, 13:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследствен имот
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследствен имот
Здравейте!
От обясненията разбирам две неща:
Дарение може да се оспори по няколко причиние:
Същото важи и за запазената част от бъдещото наследство на вашия баща! Това, че в момента притежава едни имоти - не означава, че някои ден ще наследите същите!
От обясненията разбирам две неща:
- - става дума за два отделни имота;
- баща ви и баба ви са живи към момента!
Дарение може да се оспори по няколко причиние:
- Неблагодарност на надарения - при вас не видам такова нещо;
Неспазване на задълженията, свързани с дарението - това го изключвам, защото не е споменато;
Раждане на дете след дарението
Оспорване на дарението от наследниците
Същото важи и за запазената част от бъдещото наследство на вашия баща! Това, че в момента притежава едни имоти - не означава, че някои ден ще наследите същите!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Питането ми е за имота прехвърлен чрез дарение. Да - става въпрос за майката на баща ми.
Баба ми и баща ми са живи. Няма родени други деца.
Доколкото разбирам баща ми трудно би оспорил 25-те %, които вече ми е дарил.
Интересувам се как да се защитя в случай, че заведе дело за възстановяване на запазена част от 75-те %, които баба ми е дарила.
Баба ми и баща ми са живи. Няма родени други деца.
Доколкото разбирам баща ми трудно би оспорил 25-те %, които вече ми е дарил.
Интересувам се как да се защитя в случай, че заведе дело за възстановяване на запазена част от 75-те %, които баба ми е дарила.
- berserker
- Нов потребител
Интересен казус. Аз, четейки чл. 227 /ЗЗД, си мисля, че това е обичайно дарение, и че след като тия хипотези на разваляне (букви а), б) и в) не важат за Вас, би трябвало да можете на общо основание да развалите. Тогава обаче се отива на чл. 87 /ЗЗД и става интересно, защото дарението не е двустранен договор, а едностранен, а и основанията по чл. 227 /ЗЗД са специални, т.е. дарението може да се развали само на тези основания. Според мен нямате шанс, но да видим някой колега може да Ви даде друг съвет.
Само ми е любопитно как може да се оспори заради раждане на дете след дарението (въпросът е към guest1). Може би имате предвид запазена част?
Само ми е любопитно как може да се оспори заради раждане на дете след дарението (въпросът е към guest1). Може би имате предвид запазена част?
- berto
- Потребител
berto написа:Интересен казус. Аз, четейки чл. 227 /ЗЗД, си мисля, че това е обичайно дарение, и че след като тия хипотези на разваляне (букви а), б) и в) не важат за Вас, би трябвало да можете на общо основание да развалите.
Това - за кое дарение говорите, защото тук са споменати две?
Ако е от бабата към внука - по-скоро обратно дарение и после покупко-продажба ... ама става съшито с бели конци.
berto написа:Тогава обаче се отива на чл. 87 /ЗЗД и става интересно, защото дарението не е двустранен договор, а едностранен
Абе ... баш си е двустранен договор, защото едната страна дарява, ама другата трябва да приеме дарението!
berto написа:Само ми е любопитно как може да се оспори заради раждане на дете след дарението (въпросът е към guest1). Може би имате предвид запазена част?
Ако дарителят, който към момента на дарението не е имал деца, впоследствие има дете, той има право да поиска развалянето на дарението с оглед осигуряване на наследство за детето си.
berserker написа:Доколкото разбирам баща ми трудно би оспорил 25-те %, които вече ми е дарил.
Лесно би оспорил, но ... трудно би доказал основанието! Щом дарението е безусловно - трябва да докаже проявена неблагодарност - физически или психически тормоз, отказ от грижа за дарителя или действия, които накърняват достойнството или имуществото на дарителя ...
И още нещо - по принцип! От една страна се говори за бъдещо наслество на бабата, а от друга се визира конкретен имот!
Чл. 31. За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, образува се една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му, като се извадят задълженията и увеличението на наследството по чл. 12, ал. 2. След това се прибавят към нея даренията с изключение на обичайните такива според тяхното положение по време на подаряването и според стойността им по време на откриването на наследството за недвижимите имоти и по време на подаряване - за движимите.
Подчертаното го оставям за размисъл.
- guest1
- Активен потребител
Благодаря за разясненията !
Да разбирам, че няма практически смисъл от такова прехвърляне ?
Втория имот, който коментирах е прехвърлен от моите пра дядо и пра баба към баща ми. Съответно не влиза в наследствената маса от баба ми, а тя няма да остави друго наследство.
Моля за Вашето мнение относно евентуален документ/споразумение/декларация, която може да бъде изготвена между мен и баща ми. Съществува ли изобщо такава възможност ? По какъв начин се оценява имота ? Като притежател на по голям % ще имам ли възможност да го откупя при едно евентуално негативно стечение на обстоятелствата за мен ? Искам да съм готов за всяка една ситуация.
Ако е от бабата към внука - по-скоро обратно дарение и после покупко-продажба ... ама става съшито с бели конци.
Да разбирам, че няма практически смисъл от такова прехвърляне ?
Чл. 31. За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, образува се една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му, като се извадят задълженията и увеличението на наследството по чл. 12, ал. 2. След това се прибавят към нея даренията с изключение на обичайните такива според тяхното положение по време на подаряването и според стойността им по време на откриването на наследството за недвижимите имоти и по време на подаряване - за движимите.
Втория имот, който коментирах е прехвърлен от моите пра дядо и пра баба към баща ми. Съответно не влиза в наследствената маса от баба ми, а тя няма да остави друго наследство.
Моля за Вашето мнение относно евентуален документ/споразумение/декларация, която може да бъде изготвена между мен и баща ми. Съществува ли изобщо такава възможност ? По какъв начин се оценява имота ? Като притежател на по голям % ще имам ли възможност да го откупя при едно евентуално негативно стечение на обстоятелствата за мен ? Искам да съм готов за всяка една ситуация.
- berserker
- Нов потребител
berserker написа:Като притежател на по голям % ще имам ли възможност да го откупя при едно евентуално негативно стечение на обстоятелствата за мен ? Искам да съм готов за всяка една ситуация.
Няма как да сте готов, защото ситуации има прекалено много! В момента всички сте живи и надявам се, здрави.
Пригежавате на 100% имота и просто си го ползвайте!
Сметки за бъдещи наследства не правя, защото не знае - кой кого ще наследява. И за там си има ред, но никой не го знае.
- guest1
- Активен потребител
Какво ще откопуваш? Не си на пазара че да копуваш.. Фиктивната покупко продажва не можеш да я развалиш това го забрави, пада в съда. Баща ти е продал имота си не виждам какво ще направиш по въпроса. Плюс това той е жив
- sedicivalvole
- Младши потребител
Това с развалянето може да стане само ако иска дарителят, и то не е сигурно какво ще реши съдът. Ако приеме, че дарението е двустранен договор, тогава може и да развали, а трябва и 5те години да не са изтекли. Иначе ако основанието / аргументът е "аз имам дете", то според мен малко издиша, защото основанията за разваляне на дарение са изрично уредени. При дарението няма изисквания, каквито би имало по безспорните двустранни договори, като продажбата и издръжка и гледане, например, и каквито изисквания има в чл. 87 (първите алинеи).
В случая обаче, от данните, които имаме, я има и опцията нищожност поради противоречие с императивна норма на закона (чл. 26 /ЗЗД вр. чл. 30 /ЗН). Което може да направи бащата, дори и сега, а може да го направи и бабата, но пак не се знае какво ще реши съдът, точно заради изречението със обичайните дарения, което сте болднал.
Що се отнася до питането на автора на темата - дали може да се направи някакво споразумение между него и баща му, отговорът е категорично "НЕ", защото това по съществото си би бил отказ от иск, което е забранено както в ЗЗД, чл. 227, така също ако не ме лъже паметта и в ГПК, докато няма вписана искова молба.
Иначе, моето мнение, съобразно казаното дотук от питащия е, че той няма полезен ход, освен да чака да види какво ще се случи, т.е. какво ще направи баба му, а най-вече баща му, защото той би бил законовият наследник.
п.с. Не се казва бащата дали е единствено дете, което допълнително би усложнило нещата.
В случая обаче, от данните, които имаме, я има и опцията нищожност поради противоречие с императивна норма на закона (чл. 26 /ЗЗД вр. чл. 30 /ЗН). Което може да направи бащата, дори и сега, а може да го направи и бабата, но пак не се знае какво ще реши съдът, точно заради изречението със обичайните дарения, което сте болднал.
Що се отнася до питането на автора на темата - дали може да се направи някакво споразумение между него и баща му, отговорът е категорично "НЕ", защото това по съществото си би бил отказ от иск, което е забранено както в ЗЗД, чл. 227, така също ако не ме лъже паметта и в ГПК, докато няма вписана искова молба.
Иначе, моето мнение, съобразно казаното дотук от питащия е, че той няма полезен ход, освен да чака да види какво ще се случи, т.е. какво ще направи баба му, а най-вече баща му, защото той би бил законовият наследник.
п.с. Не се казва бащата дали е единствено дете, което допълнително би усложнило нещата.
- berto
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|