начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Данъци недвижимо имущество и ЧСИ ???

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Данъци недвижимо имущество и ЧСИ ???

Мнениеот ilian_todorov » 16 Апр 2020, 21:38

jhoro написа:
ilian_todorov написа:Приготви са да четеш много.

Верно, че е много! И нито дума за абсолютната давност!
Тоест - ако по средата на петата година има съответното действие - започва нов давностен срок. После пак …
Но - минат ли 10 години … край! Ариведерчи!

При НЕПУБЛИЧНИ задължения абсолютна давност няма. Демек, могат да си търсят парите и 70 години чрез ЧСИ или ДСИ по реда на ГПК.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 17 Апр 2020, 12:06

Да, наистина много за четене, дори объркващо. И същественото- всичко е по презумцията за честност, законност в действията на ЧСИ. Нищо не се споменава, че НОЖА, ХЛЯБА и СИРЕНЕТО са в неговите ръце. И неограничени възможности!
Моля ,коментар, практика по този въпрос!
tochotocho
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 17 Апр 2020, 13:00

tochotocho написа:Да, наистина много за четене, дори объркващо. И същественото- всичко е по презумцията за честност, законност в действията на ЧСИ. Нищо не се споменава, че НОЖА, ХЛЯБА и СИРЕНЕТО са в неговите ръце. И неограничени възможности!
Моля ,коментар, практика по този въпрос!

Ами не съм съгласен. Завеждаш гр. дело срещу взискателя на основание чл.439 от ГПК и искаш от съда да постанови с определение спиране на изпълнителното дело. Хлябът и ножът са в ръцете на СЪДА.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 17 Апр 2020, 16:07

nikodim77 написа:От написаното може ли да се изведе тезата за незаконосъобразност на действия от страна на СИ, който е секвестирал сума от банкова сметка на наследник на починал длъжник, без преди това да е отправил ПДИ до наследника?

Много коментирате действията на изпълнителя (без значение публичен, държавен или частен съдебен), но пропускате един момент.
Ако длъжник е наследодателя - зависи дали е прието наследството!
Но от първия пост разбрах, че първо е прието и разделено наследството, а после - питащия е напуснал България. В такъв случай - длъжник е наследника, а не починалия!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 17 Апр 2020, 16:53

Здравейте,
Включвам се отново в темата предвид последния пост на jhoroо, който написа:
„Много коментирате действията на изпълнителя (без значение публичен, държавен или частен съдебен), но пропускате един момент.”

Вярвам, че вероятно горното е написано, защото не сте прочел всичките ми постове по темата...? (В накои други смея да твърдя и се радвам, че гледаме в една посока...)
Няма да влизам в спор, но не мисля, че много коментирам (по наст. тема)! Напротив, включих се в нея за да поставя въпроси. А когато търся отговори, с оглед да не правя на „врачки” тези, които биха дали отговор, аз излагам по-подробно хронологията на проблема.
Не съм пропуснал обстоятелството, по наследствените въпроси, както и това, че наследството е прието. Не оспорвам също, че наследникът е вече длъжник. Питането ми е в съвсем друга насока: А тя е по отношение - действията на СИ, който много бързо „и ловко” е действал. Именно тези действия съм описал (коментирал според Вас), но коментарът е с единствена цел, получаване на по-точен отговор от желаещите да дадат такъв.

пп. Всъщност jhoro, бих се радвал и на Вашето мнение по въпроса? :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 17 Апр 2020, 17:50

nikodim77 написа:Здравейте,
Вярвам, че вероятно горното е написано, защото не сте прочел всичките ми постове по темата...? (В накои други смея да твърдя и се радвам, че гледаме в една посока...)
Няма да влизам в спор, но не мисля, че много коментирам (по наст. тема)! Напротив, включих се в нея за да поставя въпроси. А когато търся отговори, с оглед да не правя на „врачки” тези, които биха дали отговор, аз излагам по-подробно хронологията на проблема.
Не съм пропуснал обстоятелството, по наследствените въпроси, както и това, че наследството е прието. Не оспорвам също, че наследникът е вече длъжник. Питането ми е в съвсем друга насока: А тя е по отношение - действията на СИ, който много бързо „и ловко” е действал. Именно тези действия съм описал (коментирал според Вас), но коментарът е с единствена цел, получаване на по-точен отговор от желаещите да дадат такъв.
пп. Всъщност jhoro, бих се радвал и на Вашето мнение по въпроса? :roll:

Пак здрасти!
Мога да кажа, че съм прочел всички постове в темата, но не и да твърдя, че ги помня наизуст!
Последния ми пост беше основно с цел „конституиране на страните“! Още повече, че в предишен пост се коментираше процедурата при смърт на длъжника и поемане на задълженията от наследниците.

Колкото до действията на СИ - просто „си е вързал гащите“. Намерил пари и ги прибрал. Все пак парите в сметка не са нещо уникално - като имот или движима вещ.
Даже - това не са реални пари. Просто един запис, че титуляра на сметката притежава въпросната сума.
Ако се наложи - СИ ще върне парите, евентуално - с лихва.

Изобщо - много внимателно оглеждам нещата, защото ... дяволът се крие в детайлите!
jhoro
Активен потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ