начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Съсобственост на МПС

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съсобственост на МПС

Мнениеот gmkostov » 05 Яну 2020, 11:12

Здравейте. Искам да подаря на съпругата си лека кола, но да бъде изненада. Има ли начин да я регистрирам на нейно име без тя да разбере? Понеже предполагам, че отговорът ще е по-скоро не, следващият ми въпрос е, мога ли да я впиша поне като ползвател? Има раздел за тази цел в талона, но там пише че става дума за ползвател, който не е собственик, а тя практически ще е съсобственик заедно с мен, защото сме съпрузи. Обаче ако искам да я изненадам, трябва да регистрирам колата на мое име. И по принцип, ако съпругата ми управлява кола която е на мое име, на която тя всъщност е съсобственик, как ще го докаже ако я спрат и я питат защо управлява МПС, което не е на нейно име? Трябва да си носи брачното свидетелство може би?
gmkostov
Нов потребител

Re: Съсобственост на МПС

Мнениеот Pause » 05 Яну 2020, 21:49

В контекста на вашите разсъждения е да управлява автомобила с пълномощно което не е задължително. Това, че се управлява чужд автомобил т.е. не изключително собствен не значи, че е откраднат т.е. липсват достатъчно данни нюанси има при нарушения по ЗДВП или при ПТП и последвало бягство.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 05 Яну 2020, 23:10

Тъста ми от 12 години кара кола, която се води на мое име. Прекарва я на преглед, дори сключва застраховка "гражданска отговорност". Има си акт за това време, има и едно леко ПТП за което не е викан КАТ, но е изплащано безщетение за другия пострадал автомобил (вероятно де... не съм се интересувал :) ) . За цялото това време аз не съм участвувал или съм бил търсен по никакъв начин във всичките тези дейности.
Така че ... регистрирайте си колата на свое име и не му мислете много - проблеми няма да има. Единствено след изненадата е добре съпругата ви да провери дали са й "зачислили" половината от данъка и да го плаща (или вие да го плащате от нейно име), че има разправии при евентуална продажба някога в бъдеще...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот advocatusdiaboli » 06 Яну 2020, 19:48

gmkostov написа:Здравейте. Искам да подаря на съпругата си лека кола, но да бъде изненада. Има ли начин да я регистрирам на нейно име без тя да разбере?

Регистрацията би могла евентуално да стане с нотариално заверено пълномощно от нея за представителство пред (изброявате си някакви) държавни органи и между другото вмъквате в КАТ и стискате палци да не го прочете. Проблем ще възникне при регистрацията при този вариант, ако колата се пререгистрира, т.е. купил сте я от български собственик, защото се иска договора за покупко - продажба. Ако няма регистрация в България (внос) това с пълномощното е вариант.

gmkostov написа:Обаче ако искам да я изненадам, трябва да регистрирам колата на мое име.

Ама това упражнение с пълномощното за представителство, според мен е безсмислено, защото семейният кодекс казва, че независимо на чие име е придобито имуществото, то е обща собственост на съпрузите. Как ще докаже, че и тя е собственик на колата - ами в практиката, поне за момента, не съм срещала случай, като те спрат полицаи и видят на малкия талон различно от твоето име, да правят проблем. Ако пък много се притеснявате, направете ѝ Вие пълномощно.
"Правото е изкуството да се създава равенство и справедливост, а адвокатът е техен закрилник от незапомнени времена до днес".

https://www.petkovalegal.com/author/fifoza/
advocatusdiaboli
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Яну 2020, 19:58

НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ И ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ, ВРЕМЕННО ОТНЕМАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2012 г.) Собственикът е длъжен да представи превозното средство и необходимите документи в определения срок за извършване на регистрация, промяна в регистрацията или прекратяване на регистрацията.
(2) Когато превозното средство е собственост на две и повече лица, действията по ал. 1 могат да се извършат по искане от един от съсобствениците при писмено упълномощаване от останалите.
(3) (Новa - ДВ, бр. 93 от 2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 45 от 2014 г., в сила от 30.05.2014 г.) Физическо или юридическо лице, което използва превозното средство по силата на правно основание, различно от правото на собственост, се вписва в свидетелството за регистрация като ползвател на превозното средство по искане на собственика.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Pause » 06 Яну 2020, 23:45

Ако е само съпругата като ползвател, улеснява издирването на нарушителя, но ако има и две деца и някой роднина и приятел който също ползва автомобила и ги впише в талона?
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот gmkostov » 30 Яну 2020, 18:17

Здравейте. Разбрах, че няма проблем съпругата ми да си кара колата, която е на мое име, но доколкото я познавам ще се зарадва повече, а си види името върху талона - иначе удоволствието ѝ няма да е пълно. Но се надявам, като поразсъждаваме заедно да се убеди, че това няма никакво значение. :)

Благодаря за информацията!
gmkostov
Нов потребител

Мнениеот bvoykov » 30 Яну 2020, 20:14

Ако купувате колата за първи път, на теория е възможно да сключите договора като такъв в полза на трето лице. Тоест Вие и потенциалният продавач ще сте страни по договра, а жена Ви няма да е необходимо да участва активно в него или да се подписва, и може по този начин да стане собственик. В КАТ обаче ще трябва най-вероятно тя да инициира административната процедура по регистрация, за да ѝ бъде изваден талонът на нейно име. Това е поне най-близкото до "изненада", за което се сещам.
bvoykov
Потребител

Мнениеот tochotocho » 05 Фев 2020, 20:43

Купуваме автомобил от авто къща. Купувачи сме 5 човека х 1000 лв . Така е и в договора за продажба. При регистрация в КАТ проблем. Не може да се запишат в големия, малкия талон 5 човека - съсобственици. Моля, за коментар. Отказът е устен. Просто връщат документите. Не може ! и толкова. !
tochotocho
Потребител

Назад към Административно право