начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Снети табели на МПС

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Снети табели на МПС

Мнениеот hobit » 04 Яну 2019, 01:48

Казусът е колкото комичен, толкова и трагичен.
Моя роднина си оставя колата за ремонт в някакъв гаражен сервиз и заминава за чужбина за 2 седмици. През това време, колата е оправена и майсторът, който решава да я ползва като лична, за да си върши работата в града. Една вечер излиза с нея, пие и шофира. Спрян е за проверка и се оказва, че е с отнето СУМПС и управлява колата с алкохолна проба 2%. Регистрационните табели на колата са свалени веднага. Собственикът, след като се завръща от чужбина, разбира за случката и отива в РУ на МВР, където му е връчена Заповед за ПАМ на основание чл.171 т.2А б.А с която са отнети регистрационните табели на колата за срок 6 месеца.
Какво може да направи собственикът и как да реши по най-бързия възможен начин възникналия проблем?
Благодаря!
hobit
Младши потребител

Re: Снети табели на МПС

Мнениеот nikodim77 » 04 Яну 2019, 02:04

Какво може да направи собственикът...

Дело пред съответния адм. съд. с пр. осн.: чл.145 и сл. АПК, вр. чл.172 ЗДвП.
...как да реши по най-бързия възможен начин възникналия проблем?

Жалба, която изготвих на съсед по аналогичен казус, бе входирана на 08. 09. 2017 г., а решението, с което ЗПАМ бе обявена за нищожна бе постановено на 27.11.2017 г.
Последното зависи от региона – натовареността на съда! ;)
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот hobit » 04 Яну 2019, 13:27

Благодаря.
В момента тече 14-дневния срок за обжалване на ПАМ и жалбата ще бъде придвижена до РС по съответния административен ред. Въпросът ми беше свързан по-скоро с това, дали не може да бъде отменено Решението на началника на РУ на МВР по-бързо, защото пред него са представени доказателства - самолетни билети за отиване и връщане, с което се удостоверява, че собственикът не е бил в страната когато е извършено нарушението с визирания автомобил.
Отделно, законът изключва по презумпция невинност на собственика - той винаги е виновен. Не зная дали този пропуск в закона е умишлен или е плод на ниската правна култура на т.н. законотворци, но е вероятно много собственици на МПС да изпаднат в подобна ситуация, поради калпавите поправки на ЗДвП. Какъв е начина да се инициират промени в тази част на ЗДвП?
hobit
Младши потребител

Мнениеот nikodim77 » 04 Яну 2019, 15:22

Здравейте,
Защо до РС? Тази ЗПАМ, за която споменах в предходният ми пост я обжалвахме пред АС.
У нас практиката АНО сам да прекрати АНП е изключително рядка, дори е табу... :roll:
Относно пропускът на закона... да умишлен е! Нали държавната хазна трябва да се пълни!
Номерът е „АМ” (ако мине) Голям процент от пострадалите от административен произвол (нямам предвид Вашия случай, защото все пак водачът си е сгафил) не им се занимава да обжалват, да водят дела да заплащат за процесуално представителство. И ето така – хазничката се пълни.
Не видях кавичките на „законотворци” във Вашия пост, но те са толкова - творци, колкото аз съм полковник от КГБ. :D
В България кашата е пълна! „законотворците” създават някакви що-годе норм. текстове, после се създават някакви подзаконови такива, които уж не следва да им противоречат, но уви...!
А и ВКС и ВАС също вече са влезли в ролята на „законотворци”
Ама нейсе.. ша са опра’им... :lol:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот hobit » 04 Яну 2019, 19:57

Благодаря за отговора.
Аз съм в грешка - обжалването наистина е пред АС, то си е написано черно на бяло и в решението за налагане на ПАМ.
hobit
Младши потребител

Назад към Административно право