начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Мълчалив отказ на съдия-изпълнителя

Мълчалив отказ на съдия-изпълнителя

Мнениеот dage » 09 Апр 2005, 00:37

Имам интересен казус - съдия-изпълнител от П. районен съд не предприема действия и не се произнася по искания на взискателя. П. окръжен съд се произнесе с решение, че не е предвидена фигура на мълчалив отказ в ГПК и това не е производство, което следва да се разглежда от съда. САС потвърди това решение. В момента обжалвам пред ВКС. Дали има шанс той да отмени решението на ПОС и САС? А мислите ли, че трябва съдия-изпълнителят да постанови изричен отказ, за да може това му действие да се обжалва?
dage
Младши потребител

Re: Мълчалив отказ на съдия-изпълнителя

Мнениеот gega » 09 Апр 2005, 07:52

Съдилищата са допуснали съществени нарушения н асъдопроизводтвените правила! Първо - въззивния съд (окръжен или градски) не са обвързани от правната квалификация на жалбоподателя, а и от наведените основания за отмяна на дейтсвията на съдия изпълнителя. Те са длъжни да се произнесят дори и при бланкетна жалба - не се научиха съдилищата да четат тълкувателните решения, които са задължителни за тях. В случая Вие сте обжалвал не мълчалив отказ, а процесуално бездействи на съда - чл. 332 ГПК.
Второ - определението на окръжния съд, с което се прекратява като недопустимо образуваното по недопустима жалба против бездействие на съдия-изпълнителя(както са приели, макар и неправилно) се обжалва с частна жалба не пред АС, а пред ВКС. И за това тази частна жалба се нарича КАСАЦИОННА. Макар че ВКС изпрати по компетентност една подобна жалба на Апелативния съд! Любопитно ми е, но не съм чел все още мотивите му!
gega

Мнениеот донна2 » 09 Апр 2005, 13:40

Наистина няма такава фигура мълчалив отказ в ГПК .
Ако ставаше въпрос за исково производство има жалба за бавност , но в случая не е така .
Следваше да се оплачете на председателя на съда или в инспектората .

Ето това е един от проблемите на Съдебното изпълнение , но за частни съдии изпълнители скоро май няма да става дума.
донна2

Мнениеот донна2 » 09 Апр 2005, 14:04

По подобен казус/бездействи е и безхаберие на СИ /тук във форума преди доста време един СИ/поне за такъв се представи / беше ми написал ,че мога да се жалвам в еди коя си комисия по жалбите към НС ,но и това едва ли ще помогне/тона беше подигравателен/ .
донна2

Мнениеот gega » 09 Апр 2005, 14:18

Стига глупости си дрънкала бе, донче! Само погледни,не е трудно дори и за теб - чл. 332 (1), предл. последно ГПК. И стига с тези умопомрачителни волунтаристични разсъждения!
gega

Мнениеот донна2 » 09 Апр 2005, 14:28

Глупостите ги наговори тук ти гега , чл.332 ал.1 не касае случая на бездействие на СИ , виждал ли си отказ на СИ ,съобщението за отказа на СИ е писмено от там натам текат сроковете ,а знаеш ли какво означават действия на СИ е те не са тъждествени с бездействие и безхаберие .
Явно не си изучил съдебно изпълнителното производство.
донна2

Мнениеот Enigma » 09 Апр 2005, 14:29

Поздрави на "Руй планина"!
Enigma

Мнениеот gega » 09 Апр 2005, 14:31

Абе, що си губя времето с теб! Я се прочети чл. 325 а ГПК и учебника на проф. д-р Ж. Сталев и повече не се появявай във форума! Ако оставаше ти да ми кажеш кой разбира от съдебно-изпълнително производство, трябваше да затворя кепенците на кантората!
gega

Мнениеот донна2 » 09 Апр 2005, 14:45

да не разбираш гега ,за пореден път го доказа
донна2

Мнениеот H » 14 Апр 2005, 12:48

Колега,
Интересно ми е как обалвате решението на ОС, когато то не подлежи на обжалване, с изключение на разпределението???
H

Назад към Изпълнително и обезпечително производство