Здравейте,
дайте идеи, как да събера средставата си по спечелено дело за дължими суми!
Каква е точно работата на съдия изпълнителя! Ако (юридическо) лицето дължащо средствата няма налични финансови активи, реално какво може да се направи?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 11:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Събиране на средства от неизправен длъжник
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Събиране на средства от неизправен длъжник
Kazusa e takyv:
Firma (1) osydena za neizdyljeni sumi. Otkriva se nova firma (2), koito izkupuva aktivite na osydenata firma, no i ostava pasivite. Firma 1 niama nalichni sumi po bankovi smetki, niama obiaveno imustestvo (ako e imalo e prehvyrleno na novata firma), no ne e obiavila falit!
Ima li niakakvy nachin, po zakona za svyrzanite lica ili drug chrez koito da se iznese otgovornostta kym nakazatelna (primerno kym upravitelia)
Firma (1) osydena za neizdyljeni sumi. Otkriva se nova firma (2), koito izkupuva aktivite na osydenata firma, no i ostava pasivite. Firma 1 niama nalichni sumi po bankovi smetki, niama obiaveno imustestvo (ako e imalo e prehvyrleno na novata firma), no ne e obiavila falit!
Ima li niakakvy nachin, po zakona za svyrzanite lica ili drug chrez koito da se iznese otgovornostta kym nakazatelna (primerno kym upravitelia)
- Imenno
Защо не пишеш на бг? От това,което успях да прочета шансът е клонящ към нула
- галина
несъстоятелност
Галина, много пъти съм оценявал високо мнеията ти във форума!
Ето, какво може да се направи (имам навик да цитирам, без да чета закон, така че: по памет):
- Започване на преговори
- Започване на производство по несъстоятелност на фирма 1
- Уведомяване на ТДД
- Уведомяване на Агенцията за държавни вземания (задължително е, а те са добри лешояди)
- Пак преговори
- Уведомяване на РП и започване на наказателно производство за престъпление срещу кредиторите срещу лицата, управлявали фирма 1 (най-вече ако са в БГ или са БГ-граждани)
- издирване на лични имоти на лицата, управлявали фирма 1
- искане за отнемане на лицата по предходната точка правото да бъдат търговци и МОЛ....
- преговори
- ...
Е, пак е възможно да няма имущество за удовлетворяване, но често помага.
Пробвал съм.
Ето, какво може да се направи (имам навик да цитирам, без да чета закон, така че: по памет):
- Започване на преговори
- Започване на производство по несъстоятелност на фирма 1
- Уведомяване на ТДД
- Уведомяване на Агенцията за държавни вземания (задължително е, а те са добри лешояди)
- Пак преговори
- Уведомяване на РП и започване на наказателно производство за престъпление срещу кредиторите срещу лицата, управлявали фирма 1 (най-вече ако са в БГ или са БГ-граждани)
- издирване на лични имоти на лицата, управлявали фирма 1
- искане за отнемане на лицата по предходната точка правото да бъдат търговци и МОЛ....
- преговори
- ...
Е, пак е възможно да няма имущество за удовлетворяване, но често помага.
Пробвал съм.
- Ant
Re: несъстоятелност
А едни текстове по ТЗ за солидарната отговорност и защита на кредиторите при такива сделки не вършат ли работа?
Но повече не казвам, че днеска всички пишат колко е неравностойна конуренцията.
Но повече не казвам, че днеска всички пишат колко е неравностойна конуренцията.
- enigma
Колега, освен да ти пожелая да се въоръжиш с търпение и чакаш докато се гласува закона за частните изпълнители. Тогава, както се изрази творецът му проф. Герджиков / виж мотивите към законопроекта/ всички вземания щели да бъдат събрани. Тогава няма да имаш проблем да си събереш и твоето вземане.
- 1
Извинявам се за методиевицата и Ви благодаря за отговорите.
От всичко казано до тук разбирам, че:
- няма шанс да се съберат тези средства по законен начин (защо подяволите, това не е ли една ОГРОМНА дупка в закона? Не трябва ли да се работи в тази насока, не съм единственият с подобен казус)
- няма начин да се подведе под наказателна отговорност управителя на фирма (1)?
"Коректно" ли е да се работи по спъване на бизнеса на фирма (1)! Фирмата е със 100% чуждестранни инвестиции, но е българско юридическо лице.
Ако случаят се "разсмърди" в медиите, ще има ли ефект?
Ако се подготви писмо до съответното чуждестранно консултство, дали че има ефект?
Надявам се някой да сподели подобен опит тук!
Все пак очаквам и "други" идеи на е-маил адреса си.
От всичко казано до тук разбирам, че:
- няма шанс да се съберат тези средства по законен начин (защо подяволите, това не е ли една ОГРОМНА дупка в закона? Не трябва ли да се работи в тази насока, не съм единственият с подобен казус)
- няма начин да се подведе под наказателна отговорност управителя на фирма (1)?
"Коректно" ли е да се работи по спъване на бизнеса на фирма (1)! Фирмата е със 100% чуждестранни инвестиции, но е българско юридическо лице.
Ако случаят се "разсмърди" в медиите, ще има ли ефект?
Ако се подготви писмо до съответното чуждестранно консултство, дали че има ефект?
Надявам се някой да сподели подобен опит тук!
Все пак очаквам и "други" идеи на е-маил адреса си.
- Imenno
Въпроси.....
Каква е фирмата - ЕТ, ООД, АД - има значение, иначе ant е права (мравката, де). Може и нещо друго - започваш производство по обявяване на сделката с фирма 2 за нищожна - зависи кога си осъдил фирма 1 и кога е станало прехвърлянето на активите.
Дайте повече инфо.
...and justice for all!!!
Дайте повече инфо.
...and justice for all!!!
- indi_AD
Колеги вече има нова глава в ТЗ и там е ретулирано това чудо "отделяне" на активи от ТД, както и защитата на кредиторита в този случай.
Или аз нещо страшно бъркам!
Или аз нещо страшно бъркам!
- enigma
Според мен тук въобще не става въпрос за отделяне а просто за прехвърляне на активите от едното дружество към другото.Евентуално може да се помисли за Павлов иск но определено трябва да се намери компетентна адвокатска помощ.
- Che
А прочете ли текста за отделянето - прехвърляне на части от предприятието, без прехвърлилото ТД да се ликвидира.
- enigma
Чл. 262в. (1) При отделяне част от имуществото на едно търговско дружество (преобразуващо се дружество) преминава към едно или няколко дружества, които стават негови правоприемници за тази част от имуществото. Преобразуващото се дружество не се прекратява.
(2) Дружествата, към които преминава частта от имуществото на преобразуващото се дружество, могат да бъдат съществуващи дружества (приемащи дружества) при отделяне чрез придобиване, новоучредени дружества при отделяне чрез учредяване, както и съществуващи и новоучредени дружества едновременно.
(3) При отделяне не може едновременно да се извърши промяна на правната форма на преобразуващото се или на приемащото дружество.
Всичко друго разбирам, но не и да не се чете закона - "закон слънце" казваше патронът ми на времето.
(2) Дружествата, към които преминава частта от имуществото на преобразуващото се дружество, могат да бъдат съществуващи дружества (приемащи дружества) при отделяне чрез придобиване, новоучредени дружества при отделяне чрез учредяване, както и съществуващи и новоучредени дружества едновременно.
(3) При отделяне не може едновременно да се извърши промяна на правната форма на преобразуващото се или на приемащото дружество.
Всичко друго разбирам, но не и да не се чете закона - "закон слънце" казваше патронът ми на времето.
- enigma
Това единствено дава законова основа за прехвърляне на активите.. нищо в горния текст не говори за наказателна или друга отговорност при задължения!enigma написа:
> Чл. 262в. (1) При отделяне част от имуществото на едно
> търговско дружество (преобразуващо се дружество) преминава към
> едно или няколко дружества, които стават негови правоприемници
> за тази част от имуществото. Преобразуващото се дружество не се
> прекратява.
> (2) Дружествата, към които преминава частта от имуществото на
> преобразуващото се дружество, могат да бъдат съществуващи
> дружества (приемащи дружества) при отделяне чрез придобиване,
> новоучредени дружества при отделяне чрез учредяване, както и
> съществуващи и новоучредени дружества едновременно.
> (3) При отделяне не може едновременно да се извърши промяна на
> правната форма на преобразуващото се или на приемащото
> дружество.
>
> Всичко друго разбирам, но не и да не се чете закона - "закон
> слънце" казваше патронът ми на времето.
> Чл. 262в. (1) При отделяне част от имуществото на едно
> търговско дружество (преобразуващо се дружество) преминава към
> едно или няколко дружества, които стават негови правоприемници
> за тази част от имуществото. Преобразуващото се дружество не се
> прекратява.
> (2) Дружествата, към които преминава частта от имуществото на
> преобразуващото се дружество, могат да бъдат съществуващи
> дружества (приемащи дружества) при отделяне чрез придобиване,
> новоучредени дружества при отделяне чрез учредяване, както и
> съществуващи и новоучредени дружества едновременно.
> (3) При отделяне не може едновременно да се извърши промяна на
> правната форма на преобразуващото се или на приемащото
> дружество.
>
> Всичко друго разбирам, но не и да не се чете закона - "закон
> слънце" казваше патронът ми на времето.
- Imenno
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|