начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ 2014-2015

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ 2014-2015

Мнениеот ivan_21 » 23 Апр 2015, 14:25

Питам се кой е представителя на Министерството на правосъдието в конкурсната комисия? Този, който се надвикваше в залата и когото мислех за представител на МП явно е съдия от ВКС. Къде е представителя на МП? Твърде много въпроси възникнаха около организацията и провеждането на този конкурс, които не срещат отговор нито в наредбата, нито в заповедта на МП, нито в закона. Неслучайно казусите бяха кратки, с малко въпроси - много лесно се запомнят отговорите, ако има кой да ти ги подскаже; няма нужда да се размятат чаршафи с казуси и техните решения като при прокурорския конкурс. Ако казусите са дълги с много въпроси - може правилните хора да се объркат.
ivan_21
Младши потребител

Мнениеот angelov » 23 Апр 2015, 14:32

Не съм съгласен с отговора който дава комисията на въпрос 6. Едно е те какво са си мислели , че трябва ние да разберем , съвсем друго е как звучи въпроса. По начина, по който е зададен има чисто теоретична насоченост без въобще да се прави връзка не само с някоя от конкретните сделки , а въобще с казуса. Освен това особените изисквания според мен са тези, с които нотариуса се съобразява извън обичайната проверка за правото на собственост и характеристиките на имота.Особено изискване примерно е съгласието на трето лице за валидността на сделката (заложен кредитор , съпруг) , разрешение на РС за сключването й, да се следи при делба да не се получават дялове по малки от законоустановените и т.н.. В отговора даден от проверяващите няма нищо особено, това си е обичайната проверка за собственост ,която се прави винаги.
angelov
Нов потребител

Мнениеот bobson » 23 Апр 2015, 15:30

Колеги, това което живо ме вълнува от вчера е какви ще бъдат критериите за оценяване. Имам предвид на всеки въпрос равна тежест ли ще се дава или примерно на 1 и 6, които според мен ще са масово сгрешени при дадените отговори ще имат по-голяма тежест от останалите. Ако на първи въпрос си отговорил само. "Давност не тече" - това верен отговор ли е и каква оценка ще получиш на него. Подобни критерии разбира се, трябваше да бъдат заложени е регламента, но те разбира се липсват там. Другото което липсва е какво се търси в подобен тип казуси - "верен отговор" възможност за анализиране, познаване на практика или що?

Някой има ли представа, какво се случва на устния. В регламента се казва, че се тегли един въпрос - само на него ли отговаряш или като на всеки друг изпит - въпроси до достигане на "правилната оценка"?
bobson
Младши потребител

Мнениеот bobson » 23 Апр 2015, 15:30

Колеги, това което живо ме вълнува от вчера е какви ще бъдат критериите за оценяване. Имам предвид на всеки въпрос равна тежест ли ще се дава или примерно на 1 и 6, които според мен ще са масово сгрешени при дадените отговори ще имат по-голяма тежест от останалите. Ако на първи въпрос си отговорил само. "Давност не тече" - това верен отговор ли е и каква оценка ще получиш на него. Подобни критерии разбира се, трябваше да бъдат заложени е регламента, но те разбира се липсват там. Другото което липсва е какво се търси в подобен тип казуси - "верен отговор" възможност за анализиране, познаване на практика или що?

Някой има ли представа, какво се случва на устния. В регламента се казва, че се тегли един въпрос - само на него ли отговаряш или като на всеки друг изпит - въпроси до достигане на "правилната оценка"?
bobson
Младши потребител

Мнениеот ivan_21 » 23 Апр 2015, 15:33

bobson написа:Колеги, това което живо ме вълнува от вчера е какви ще бъдат критериите за оценяване. Имам предвид на всеки въпрос равна тежест ли ще се дава или примерно на 1 и 6, които според мен ще са масово сгрешени при дадените отговори ще имат по-голяма тежест от останалите. Ако на първи въпрос си отговорил само. "Давност не тече" - това верен отговор ли е и каква оценка ще получиш на него. Подобни критерии разбира се, трябваше да бъдат заложени е регламента, но те разбира се липсват там. Другото което липсва е какво се търси в подобен тип казуси - "верен отговор" възможност за анализиране, познаване на практика или що?

Много добър въпрос!
ivan_21
Младши потребител

Мнениеот jassyordanov » 23 Апр 2015, 15:56

И отговорът ще е интересен.. :mrgreen: :mrgreen:
jassyordanov
Младши потребител

Мнениеот eli123456 » 23 Апр 2015, 17:26

как ще стане оценяването е интерсено :D
eli123456
Младши потребител

Мнениеот plapcheva » 23 Апр 2015, 20:26

Колеги, всички сме недоволни от некоректното задаване на въпросите по казуса. Не беше съобразен също и темпоралния момент, който е объркал много от кандидатите. Считам, че това е достатъчно основание да се организираме и да се противопоставим на тази подигравка с нас. Няма смисъл да гадаем, как ще бъдат оценявани нашите отговори, а следва да предприемем някакви мерки да защититим правата си на интелигентни хора, станали за посмешище. В този вариант на казуса и така поставените въпроси излиза, че преобладаващата част от нас е с фундаментални пропуски в основите на правото. Предлагам да се организираме дори и в рамките на този форум и да предприемем действия по защита на правата си, най- малко като професионалисти. Приемам предложения за организация на протест.
plapcheva
Нов потребител

Мнениеот lowlegal » 23 Апр 2015, 21:27

Кажете кога и къде и какво конкретно да предприеме. Добре е да се сезира и медиите.
lowlegal
Нов потребител

Мнениеот a.lex » 23 Апр 2015, 23:06

Решенията по чл.290 ГПК, обърнаха каручката :D .
Последна промяна a.lex на 24 Апр 2015, 00:15, променена общо 2 пъти
a.lex
Младши потребител

Мнениеот justicetoday » 23 Апр 2015, 23:48

Колеги, няма думи, с които да опиша тази подигравка с нас, които се явихме на изпита за нотариуси. Първо трябваше като магарета да си носим законите, след това ни проверяваха като терористи, а накрая и този безумен казус.
Не мога да разбера как така в решението на казуса се позовават на ТР 3/2013г., което е излязло 20 години по-късно от времето, в което се извършва делбата. Освен, че се позовават на ТР3/2013г. никой не е отчел особеното мнение, което засяга именно делбата и алеаторната уговорка.
Как така за едните въпроси са решили, че се използва един стар закон а за другите новите закони. Всичко беше написано и зададено двояко.
Дори и да приемем, че има отказ от съдията по вписванията - виждайки, че има прехвърляне на собственост и за уравняване на дялове се предоставя издръжка и гледане, нормално е да има отказ защото този вид договор не е по формата съгласно чл. 35 ЗС, а е съгласно чл. 18 ЗЗД. ЗН императивно е установил, че уравняване на дялове при делба може да има само и единствено с имущество или пари. И въобще ако тезата е развита и доказана от кандидата, дори и да не отговаря на шаблона, защо да не бъде верен отговор?!
А относно оценяването...? Шаблонно ли ще е? Няма ли да се прочетат решенията и да се преценят правните разсъждения, изказ, използване на законите и съдебната практика?
Според мен не само трябва да се сезират медиите, но трябва да се отмени конкурса или най-малко да си пререшат те решението като дадат варианти, които ще се считат за верни в този меко казано "объркан" казус.
Тук можем да коментираме и да се възмущаваме, но надали на някой ще му направи впечатление. Важно е да има отзвук, за да се вземат реални мерки и то СЕГА!
justicetoday
Нов потребител

Мнениеот lawjustice » 24 Апр 2015, 00:16

:D
Последна промяна lawjustice на 24 Апр 2015, 01:53, променена общо 1 път
lawjustice
Младши потребител

Мнениеот justicetoday » 24 Апр 2015, 00:29

lawjustice написа:Скъпи колега justicetoday, медиите няма да Ви помогнат, за да разберете, че на изпит се отговаря със задължителните за съдилищата тезиси в ТР, а не с особените мнения към тях. Изпита не е място за презентиране на абстрактна обща правна култура, а за показване на конкретни практически познания по действащите норми и задължителните за тяхното тълкуване ТР, защото клиентът не се интересува от "високата Ви правна култура", нито от особените Ви мнения, които споделяте, а от законосъобразното разрешаване на конкретния казус.

Казусът ми е решен законосъобразно, като съм използвал не само ТР, но и конкретни практически познания и познаване на отменените и действащи правни норми. Освен висока правна култура на Вас пожелавам и поне на половина от доволните клиенти, които имам!!!

Сега не е времето да се нападаме един друг, ами поне веднъж да се обединим за да постигнем реален резултат!!!
justicetoday
Нов потребител

Мнениеот a.lex » 24 Апр 2015, 00:40

.
Последна промяна a.lex на 24 Апр 2015, 01:44, променена общо 1 път
a.lex
Младши потребител

Мнениеот domicii_ulpianus » 24 Апр 2015, 01:40

Колеги,
споделям напълно възмущението ви, но истината е, че с правни средства казуса не може да се атакува. Както акта на формулиране на казуса, така и акта на оценяването ни не са самостоятелни правни факти, които подлежат на съдебен контрол. Те са част от една процедура, която ще завърши с административен акт, който може да се обжалва във ВАС. За съжаление обаче шансовете ни са минимални. Нека бъдем реалисти, напрегнати сме до крайност в момента и не осъзнаваме, че най-вероятно МП, както и конкурсната комисия са предвидили всички наши недоволства. Не изключвам дори възможността да са поискали "мнението" на съдии от ВАС доколко е уязвим конкурса. Не е ли ясно на всички, че на този конкурс съдебното лоби е много мощно. Някой да е чул и видял досега на нотариални конкурси шефа на изпитната комисия да не е нотариус? Винаги шеф на комисията е бил председателя на НК. Сега е съдия! Да, решението на казуса е меко казано, некоректно. Но аз предлагам да не се концентрираме върху самото решение, защото сам по себе си казуса не може да се атакува. Предлагам да обобщим допуснатите грешки в конкурсната процедура, които я опорочават. Според мен те са:
1. Мястото на изпита е променено не 5, а 3 дни преди датата на провеждането му.
2. Такава промяна може да стане само с решение на комисията, но ние не знаем дали има такова решение и от коя дата е, просто защото то не е публикувано.
3. Регламентът за провеждане на изпита е публикуван в неработно време /след 20 ч./ в последния работен ден преди датата на изпита. По този начин те косвено ни принуждават да се самоинформираме само и единствено по електронен път, което всъщност нарушава правото ни да бъдем уведомени, защото вменява задължително да имаме достъп до интернет и компютър. Както всички се досещате информационното табло в сградата на министерството не е било на разположение в събота.

Моля който се сеща друго, да допълва списъка!
domicii_ulpianus
Младши потребител

Мнениеот teodoor » 24 Апр 2015, 08:33

4. Има колеги, които не са допуснати до изпит, въпреки наличие на изискуемия стаж!
teodoor
Младши потребител

Мнениеот bobson » 24 Апр 2015, 10:23

Цялата практика на ВАС (няколко решения и определения) не е в наша полза. Конкурсите през 2004 и 2008 очевидно не са се провели по по-различен от сегашния начин. Всички обжалвания, които са на подобни основания, са отхвърлени от 3 членен състав, след което са потвърдени от 5 членен.

Никъде в наредбата няма изискване за методика на оценяването и въпреки, че подобни методики са изготвяни от комисиите, то те не са задължителен елемент от оценката.

Готов съм да се включа в съвместни действия, но така или иначе трябва да изчакаме заповедта/заповедите на министъра. ВАС проверява само законосъобразността, а не целесъобразността на конкурса. Вътрешното ми усещане е, че граван/гарвану, око не вади, особено ако някое место е обещано на близък на роднина на фактор във ВАС.

Основанието за недопускането на изпита е основание за обжалване на заповедта за недопускане, което е съвсем различно производство от това за обжалване на заповедта за назначенията и крайните резултати.
bobson
Младши потребител

Мнениеот jassyordanov » 24 Апр 2015, 10:26

Що ли имам съмнения за тролове тук......
jassyordanov
Младши потребител

Мнениеот lowlegal » 24 Апр 2015, 10:36

Прав си има тролове като този "bobsan" които имат за цел да ни обезкуражат и да ни убедят че всичко е безмислено .както има и такива които вече се скриха от форума тъй като се издадоха че са разполагали с казуса , тъй като питаха какво сме писали за брачния договор
lowlegal
Нов потребител

Мнениеот bobson » 24 Апр 2015, 11:27

lowlegal написа:Прав си има тролове като този "bobsan" които имат за цел да ни обезкуражат и да ни убедят че всичко е безмислено .както има и такива които вече се скриха от форума тъй като се издадоха че са разполагали с казуса , тъй като питаха какво сме писали за брачния договор

Не знам на какво казвате тролове, но нещо не четете добре момчета/момичета. Когато човек тръгва да обжалва някакъв акт, то първо акта трябва да е публикуван - към момента, акт годен за обжалване е само заповедта за недопускане на кандидати.

Тъй като според мен има много нарушения по цялостната процедура, които са основания за обжалване, си позволих да проуча практиката на ВАС, която не е задължителна, но съда винаги се съобразява с нея. Преди да правя нещо винаги си проучвам нещата, за да знам какви са шансовете и си позволих да споделя каква е практиката. Някъде да видя да казвам, да не се обжалва, а и едно мнение във форум, не мисля, че може да повлияе на подобно важно решение.

Следващия път поне ми напиши username правилно и чети по-внимателно. Ти може и да не обжалваш, тъй като най-вероятно само плямпаш по анонимните форуми, но аз ще обжалвам, ако не съм доволен от резултата. Не искам да използвам форума за лични нападки - неговата цел е друга - но видно и от usera ти, нивото ти очевидно не е много високо.
bobson
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити