начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

съдия изпълнител

съдия изпълнител

Мнениеот фред флинтстоун » 28 Дек 2004, 08:40

Експерти, имам следният проблем.

Решение на градския съд което постановява че едната страна трябва да плати на другата определена сума пари (няколко хиляди лева). Тъй като длъжникът отказва да плати, се отива към събиране чрез съдия-изпълнител.

Колко време, от датата на решението, обикновенно трябва да мине докато се задвижи процедурата със съдия изпълнителя и длъжника започне да плаща? Може ли длъжникът да протака?

Трябва ли цялата сума да се заплати наведнъж или длъжникът може да плаща на части - каква е минималната част с която може да се размине и да се спаси продажба на имущество?

Има ли публичен регистър където трети лица да могат да проверят какви плащания се правят по това дело?

Благодаря Ви предварително.

Фред
фред флинтстоун

Re: съдия изпълнител

Мнениеот Барни Ръбъл » 28 Дек 2004, 12:20

Законът /ГПК/ ЗАДЪЛЖАВА съдия-изпълнителят да вземе становище по молбата за изпълнение в 7 д. срок от постъпването й, а изп.действия се насрачват до 1 м.НО : Тези срокове са инструктивни и аз поне не съм виждал някой да ги спазва-чакате съдията да му се доработи, подканяте го с молби..., е все пак става. Не очаквайте "бързи пари"-процедурата е сложна-опис,запор /възбрана/, оценки , продажба... в най-добрият случаи-6м.
По принцип всички действия на изпълнителят се обжалват пред окръжния съд, но ако съда не реши, изпълнението не се спира. Длъжникът Ви трябва да има секвестируемо имущество, което да е обект на изпълнението, а да не говорим, че трябва и да го посочите на съдията, като поискате съответният способ за изпълнение още с молбата.
За плащане на части - длъжника-физическо лице може д а спре изпълнението, вносяйки 30% от дължимото, със задължение да внося по 10% от статъка / месечно.
За регистъра - да, има , но могат да се види само имали изпалнит дела и кои са страните, но не и плащанията. УСПЕХ!
Барни Ръбъл

Re: съдия изпълнител

Мнениеот фред флинтстоун » 28 Дек 2004, 20:53

благодаря за информацията!
фред флинтстоун

Назад към Изпълнително и обезпечително производство