начало

Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления

Отмяна на дарение, запазена част

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отмяна на дарение, запазена част

Мнениеот stormym123 » 29 Яну 2014, 18:31

Здравейте,
Майка ми почина м.г. и остави 2 апартамента (83 кв.м. и 47 кв.м) и двама наследници. Оказа се обаче, че 2011 г. с дарение с право на ползване е прехвърлила по-големия апартамент на брат ми. Заведох дело за разваляне на дарението, казват ми, че може да се развали само до запазената ми част, която е 1/3. Защо не може да се отмени дарението изцяло и да получа 1/2? Адвокатът на ответника пък претендира, че на мен се полага 1/3 от ЦЯЛОТО наследство (?!), а на него - 2/3. Не е ли логично да ми се полага 1/2 от всичко? Какво мога да предприема?

Никой ли не знае нищо по въпроса??? Няма ли юристи тук?
stormym123
Нов потребител

Re: Отмяна на дарение, запазена част

Мнениеот lanfear » 30 Яну 2014, 13:38

Първо, на Вас Ви трябва АДВОКАТ, а не юрист. Не за друго, но само първият може да Ви представлява в процеса, който сте започнал.
Второ, не, не е логично. Вие имате запазена част, но тя не е 1/2 от имуществото. Майка Ви може свободно да се разпорежда с до 1/3 от цялото си имущество, а останалите 2/3 се делят по равно на Вас с брат Ви. Ако цената на прехвърления апартамент е по - малка или равна на 1/3 от цената на цялото наследство, то той си остава изцяло за брат ви. Ако е по - голяма, ще се намалява дарението. Най - лесно ще стане, като той ви доплати в пари това, което е над съответната 1/3.
В крайна сметка, Вие можете да получите най - много 1/3 от цялото наследство.

Ех, сега да бях адвокат ... за писмена консултация минимума е 40 лв, направо сте си късметлия ... ;)
lanfear
Потребител

Re: Отмяна на дарение, запазена част

Мнениеот stormym123 » 30 Яну 2014, 17:59

Благодаря за инфото :)
Пазарната оценка на спорния апартамент е ок. 44 000 лв, а на гарсониерата - 21 000 лв. Дарен приживе е само първият, от втория двамата наследяваме по 1/2 ид.ч. Значи 1/3-та запазена част би трябвало да се отнася само до дареното жилище, а не до цялата наследствена маса. Т.е. на мен се полагат ок. 14 500 лв (запазената 1/3 ч.) и ок. 10 500 лв (стойността на 1/2 и.ч. от другия апартамент), общо ок. 25 000 лв. А 1/3 от цялото имущество е ок. 21 600.
lanfear написа: В крайна сметка, Вие можете да получите най - много 1/3 от цялото наследство.

Не трябва ли да е 1/3 от дареното и 1/2 от другото жилище (което си е било собственост на майка ми до смъртта й, не е дарено на никого)?
stormym123
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба