начало

Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления

На семейни начала, раздяла, подялба на жилище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

На семейни начала, раздяла, подялба на жилище

Мнениеот cvetoslava » 07 Яну 2014, 00:38

Благодаря предварително за отделеното внимание!
С партньорът ми живеем от 10 години на семейни начала, имаме две деца и жилище. Жилището е закупено от моите родители и е на мое име. Партньорът ми откупи от мен, с нотариален акт 1/6 от идеални части от жилището. Направихме го по морални причини. По време на съжителството ни, той "инвестира" много личен труд в жилището и това му дава известно самочувствие, ако не право на собственост. Желая да се разделим, но той категорично отказва да се изнесе.
Въпросът ми е: При очевидна липса на споразумение, какви права имам аз спрямо него? Трябва ли, ако искам той да се изнесе, макар и със съдебно решение, да му изплащам сума или това се включва в самото решение? Трябва ли да се стига до дело в такъв случай? Може би отговорът се съдържа във въпроса, но бих искала и компетентно мнение.
Благодаря още веднъж и спорна работа!
cvetoslava
Нов потребител

Re: На семейни начала, раздяла, подялба на жилище

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Яну 2014, 00:50

Имате път на действие - обикновени собственически междуособици, с предоставяне право на ползване.
Може и да пробвате измамливи (лъжливи) действия.

Кое е хубаво - трябва да смесите и двата варианта.

Съд ще реши на кого да даде имота за ползване, по принцип мажоритарният собственик печели. Можете да искате изгонване, това е по закон. Но не можете сама да изгоните другия.

Друг вариант е да учредите защита при не-висока такса, като това слага прът в амбициите за делба.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот cvetoslava » 07 Яну 2014, 00:57

Благодаря Ви!
cvetoslava
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 07 Яну 2014, 13:26

като първоначална идея - една съдебна делба и си откупуваш обратно 1/6;
има и други варианти разбира се, но от изнесеното, като гледам без съд няма да се размине :cry:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба