Благодаря предварително за отделеното внимание!
С партньорът ми живеем от 10 години на семейни начала, имаме две деца и жилище. Жилището е закупено от моите родители и е на мое име. Партньорът ми откупи от мен, с нотариален акт 1/6 от идеални части от жилището. Направихме го по морални причини. По време на съжителството ни, той "инвестира" много личен труд в жилището и това му дава известно самочувствие, ако не право на собственост. Желая да се разделим, но той категорично отказва да се изнесе.
Въпросът ми е: При очевидна липса на споразумение, какви права имам аз спрямо него? Трябва ли, ако искам той да се изнесе, макар и със съдебно решение, да му изплащам сума или това се включва в самото решение? Трябва ли да се стига до дело в такъв случай? Може би отговорът се съдържа във въпроса, но бих искала и компетентно мнение.
Благодаря още веднъж и спорна работа!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 22:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
На семейни начала, раздяла, подялба на жилище
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: На семейни начала, раздяла, подялба на жилище
Имате път на действие - обикновени собственически междуособици, с предоставяне право на ползване.
Може и да пробвате измамливи (лъжливи) действия.
Кое е хубаво - трябва да смесите и двата варианта.
Съд ще реши на кого да даде имота за ползване, по принцип мажоритарният собственик печели. Можете да искате изгонване, това е по закон. Но не можете сама да изгоните другия.
Друг вариант е да учредите защита при не-висока такса, като това слага прът в амбициите за делба.
Може и да пробвате измамливи (лъжливи) действия.
Кое е хубаво - трябва да смесите и двата варианта.
Съд ще реши на кого да даде имота за ползване, по принцип мажоритарният собственик печели. Можете да искате изгонване, това е по закон. Но не можете сама да изгоните другия.
Друг вариант е да учредите защита при не-висока такса, като това слага прът в амбициите за делба.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря Ви!
- cvetoslava
- Нов потребител
като първоначална идея - една съдебна делба и си откупуваш обратно 1/6;
има и други варианти разбира се, но от изнесеното, като гледам без съд няма да се размине
има и други варианти разбира се, но от изнесеното, като гледам без съд няма да се размине
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|