начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съдебна делба на земеделски и горски земи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебна делба на земеделски и горски земи

Мнениеот prozem » 08 Юли 2013, 22:26

Здравейте. След (начално) разглеждане на въпроса, стигам до убеждението, че ще се наложи съдебна делба: баща ми, наследник на 1/5 част твърди, че половината от другите наследници са не-издирваеми, т.е. доброволна делба би била трудна, ако не и невъзможна. За мен (и детето ми) е по-добре въпросът да се реши по-скоро отколкото по-късно (след смъртта му, да го пази Бог). Аз бих искала той да продаде земята (която се дава под аренда от роднини и те на доверие му дават пари от това). Нито той, нито ние живеем близо до земите. Въпрос 1: гори могат ли да се делят и продават изобщо? Въпрос 2: При съдебна делба, само за неговия дял ли ще се вземе решение и това решение ще упоменава ли конкретно физически граници/местоположение на частта? Благодаря.
prozem
Нов потребител

Re: Съдебна делба на земеделски и горски земи

Мнениеот sunrise » 08 Юли 2013, 22:41

Да, гори се продават и делят. За съдебната делба обаче също трябва да посочите всички наследници. Неучастието само на един от тях в делбата , прави същата нищожна.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 08 Юли 2013, 22:41

Да, гори се продават и делят. За съдебната делба обаче също трябва да посочите всички наследници. Неучастието само на един от тях в делбата , прави същата нищожна.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот prozem » 09 Юли 2013, 15:33

А какво да се прави ако не може да се установи контакт с някои наследници?
prozem
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 09 Юли 2013, 19:50

А какво разбирате под "осъществяване на контакт"?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот prozem » 09 Юли 2013, 20:06

Ако не знаем къде са някои от наследниците: адрес, държава... Аз мислех, че точно в такива случаи трябва да се прибегне към съдебна делба.
prozem
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Юли 2013, 20:18

prozem написа:Въпрос 1: гори могат ли да се делят и продават изобщо?

Съобразяване дали не сте в хипотезата на чл. 3, ал.2 и ал.3 и тогава може да се даде пологителен отговор на питането.
Ако не сте- да, подлежат на делба, но реалните дялове не могат да бъдат по-малки от 1 дек. ( някъде в параграфите на ЗВСГЗГФ го пише).
За продажбата - ще бъде силно преувеличено да ви кажа да, търсят се и да-купуват се.
Навярно и на ПП няма да им намерите купувач.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 09 Юли 2013, 21:42

prozem написа:Ако не знаем къде са някои от наследниците: адрес, държава... Аз мислех, че точно в такива случаи трябва да се прибегне към съдебна делба.

Тоест, наследниците към настоящия момент са Ви известни, но не знаете адресите.Ако е така, не е невъзможно да ги намерите.Има си национална база данни , където могат да бъдат намерени адресите. Има си и начин после, ако не могат да получат на постоянния си адрес призовката пак да приключи делото.Ако искате подробности, може да пишете на лични , да не се обясняваме тук.
sunrise
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба