начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Актуван имот поради неплатени данъци през 60-те години

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Актуван имот поради неплатени данъци през 60-те години

Мнениеот magi1259 » 13 Юни 2013, 15:20

Какъв е реда съпругът ми да си върне отнетият в полза на държавата от дядо му парцел в населено място и има ли възможност това да стане безплатно? Върху парцела баща му е построил къща през 1963 година без да знае,че земята под нея е актувана поради неплатен данък-акциз за притежание на недекларирано вино за тогавашни 40 лева! :shock:
Последна промяна magi1259 на 13 Юни 2013, 15:32, променена общо 1 път
magi1259
Нов потребител

Re: Актуван имот поради неплатени данъци през 60-те години

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2013, 15:27

Едва ли фактите са такива.Нещо не ми се връзва.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот magi1259 » 13 Юни 2013, 15:49

Кое по-точно не ви се вързва,питайте.Ходила съм да издирвам документи от които е видно отнемането на парцел от 1.3 дка земя в регулация поради неплатени данъци от 40 лева!Дядото и свекър ми са умрели и свекърва ми преди няколко години си узакони строителството на къщата и и издадоха наториален акт за собственост.Казали и са ,че никой не може да я изхвърли от къщата въпреки че вече е на държавна земя, в което съпруга ми не е сигурен дали е така.Може би има някакви отворени вратички в закона за такива казуси?! Страх ни е да не се окаже,че дължим на държавата суми,че сме живели до сега на парцел който е отнет в нейна полза!Абе ,голяма лудница!
magi1259
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2013, 15:59

1.Няма как с актуване да се отнема земя, още по-малко за четиридесет лева акциз.
2. С какви документи е узаконена къщата, след като е на чужда земя? Няма как да стане, освен ако държавата не е отстъпила впоследствие право на строеж.
3.По кой закон е отнета земята?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот magi1259 » 13 Юни 2013, 16:16

Тя е сложна история-дядото на времето е оземлен със около 2 дка парцел в селото което се е заселил от Румъния Единия от синовете му строи къща в половината и другия и той решава да строи и за себе си и не знам по какъв начин с разрешение за строеж или без...не намерих документ за разрешително за строеж.Възможно ли е с едно разрешително да е станало т.е.незаконно?Други подробности не знам,къде и какво да търсим,също.И трябва ли да си закупуваме земята под къщата на сега действащи цени? :shock:
magi1259
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2013, 20:19

А кой Ви каза,че е заради неплатен акциз. Това, което подозирам е , че никога не са били собственици на земята. Оземлените са имали срок в който е следвало да изплатят имота за да придобият собствеността. По-вероятно е , че той не е изплатил тези четиридесет лева. Отделно пък, че имотът за да се придобие от държавата или трябва да се отчужди, или ако има конфискация на имущество при влязла в сила присъда. Така че, това , което сочите, няма как да е вярно. Няма как държавата просто да си пише някакъв имот на свое име, дори и в онези години.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 14 Юни 2013, 08:58

:roll: По онова време, включително до влизане в сила на Закона за общинската собственост(01.06.1996 г) нямаше разделение на собствеността на общинска и държавна - собствеността беше само държавна. За да се разбере каква е собствеността към този момент, следва да се провери като каква е актувана след приемане Закона за общинската собственост. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот magi1259 » 14 Юни 2013, 09:50

Благодаря ви , явно без наемане на адвокат няма да стане...муждувременно какви са таксите за такава дейност? Ориентировъчно...колко ще ни струва?
magi1259
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 14 Юни 2013, 10:09

:D В момента просто нямате проблеми след като имате нот.акт за къщата. Без значение е кой е собственик на земята - държавата или общината. След като никой не иска да плащате земята, просто си живейте - не си създавайте сами проблеми. Като почнете да търсите, ще се намери някой чиновник, който да ви създаде такива проблеми, каквито и не сте си помисляли. :idea:
neutralen
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба