начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

дарение или завещание

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дарение или завещание

Мнениеот severnqka » 07 Май 2013, 16:57

Здравейте приятели въпросът е малко деликатен и моля за колкото се може по-точна информация...Четох много по въпроса, но останаха неща които още не са ми ясни...
- баба ми и дядо ми по време на брака си придобиват апартамент... Баба и дядо имат 2 деца баща ми и сестра му...Сестра му няма деца а баща ми има мен и сестра ми...Дядо, леля и татко наследяват 1/2 на баба и доколкото разбрах тате има 1/6 леля 1/6 и дядо 4/6. Понеже дядо иска да препише неговите 4/6 на мен и сестра ми. След преписването ние със сестра ми ще имаме по 1/3 от целия апартамент...Сега въпросът е как да направим прехвърлянето за да не може леля и тате евентуално да го оспорят...Четох че при покупко-продажба съдът иска отказ от леля и тате че не искат да купуват другите части...Значи или трябва да пишем голяма цена и да ме шляпнат с големи данъци...Ако е с дарение то се оспорвало лесно...Но имам въпрос ако го направи с дарение по 2/6 на мен и сестра ми и после ние си ги разменим отново с дарение? тогава дарението май не може да се оспори? или се бъркам и последно ако го направим с нотариално завещание то тогава пак може да се оспорва и да се възстанови 1/3 и на двамата? така ли е?

Предварително ви благодаря за информацията, много изчетох по темата но не намерих адекватен отговор...Някъде четох че ако дарен имот се дари на трето лице то дарението не може да се оспорва но пак ви моля за отговор...

Също да питам какви документи освен нотариален акт ще трябват за пред нотариуса...
severnqka
Младши потребител

Re: дарение или завещание

Мнениеот doc03 » 07 Май 2013, 20:46

Дядото може да надари внуците. Кое е притеснителното ?
А защо не включите тате ? Дарение на него, след това той на децата си. Най-добре без ДГИ, но в краен случай - може. Притеснявате се, че тате може да се отметне и да остави децата си без имот ? След тате оставате двамата със сестра си, наследници на неговата 1/6 и дарените му 4/6 от дядото. Лелята остава с 1/6.
А иначе - всеки може да оспорва всичко. Зависи колко време след дарението ще оспори. :wink:

П.П. Горното от опит.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Re: дарение или завещание

Мнениеот severnqka » 08 Май 2013, 00:10

Идеята е след като леля свърши земния си път да остане за нас...Това с Тате също е вариант но понеже дядо му е тъст и иска да е за нас...Иначе идеята ми е дали може да се оспори дарение ако ние получим тези 4/6 и после ги дарим на тате? дали леля може да ги оспорва...Цялата идея леля да не ги оспорва а не тате...И аз и сестрата имаме къде да живеем и живеем в собствени жилища но дядо много е гладувал докато го купи апартамента и сега идеята със сестра ми е да го запазим и след време да е за 1 от нас целия...притеснението идва от разрив в родата някъде в бъдеще и тогава да стане - аз си има тази част ти пак толкова...И накрая публична продан...
severnqka
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба