начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба

Мнениеот moonligh7 » 11 Апр 2013, 05:46

Здравейте.Ако бъде предявен иск по чл.108 ЗС за предаване на владение на имот,но само за 44 % идеални части си 100 % убеден в правото си на собственост как процедира съда?Служебно ли намалява претенцията до тези 44% идеални части или може да откаже издаването на изпълнителен лист?Благодаря Ви
moonligh7
Младши потребител

Re: делба

Мнениеот sunrise » 11 Апр 2013, 07:49

Я пак , че нищо не се разбира от това, което питате.Каква делба, какъв 108ЗС?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 11 Апр 2013, 14:28

Мисля че разгадах горе-долу въпроса. moonligh7, не всяко имотно дело е делба. Освен това изчисляваме идеалните части не в проценти, а в дроби. Ако претенцията е за въвод в целия имот, но ищецът докаже, че е собственик на "44%" (може би 4/9), то съдът би следвало да уважи иска до този размер, а в останалата част- да го отхвърли. Съответно- изпълнителен лист ще бъде издаден за въвод в ид.части.
Но по принцип никога нищо не е 100 % сигурно, дори собствеността 8) Добре е да имате адвокат, независимо дали сте ищец или ответник. Ако пък вече имате, питайте него, би следвало да ви обясни нещата.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот moonligh7 » 17 Апр 2013, 06:51

sunrise написа:Я пак , че нищо не се разбира от това, което питате.Каква делба, какъв 108ЗС?
Мисля,че грешно се изразих.Май няма нужда да се предявява иск след като има съдебно решение и на базата на него може да се извади изпълнителен лист за предаване владението на имота.Доколкото прочетох разни материали в интернет производството ще бъде по чл.410 ГПК/заповедно производство или?
moonligh7
Младши потребител

Мнениеот moonligh7 » 17 Апр 2013, 07:02

bebitor написа:Мисля че разгадах горе-долу въпроса. moonligh7, не всяко имотно дело е делба. Освен това изчисляваме идеалните части не в проценти, а в дроби. Ако претенцията е за въвод в целия имот, но ищецът докаже, че е собственик на "44%" (може би 4/9), то съдът би следвало да уважи иска до този размер, а в останалата част- да го отхвърли. Съответно- изпълнителен лист ще бъде издаден за въвод в ид.части.
Но по принцип никога нищо не е 100 % сигурно, дори собствеността 8) Добре е да имате адвокат, независимо дали сте ищец или ответник. Ако пък вече имате, питайте него, би следвало да ви обясни нещата.
Да,мисля,че ме разбрахте правилно bebitor.Ще направя едно уточнение-ищеца по делото твърди,че е собственик,но не може да докаже това и се стига до ВКС,който също най-вероятно ще отхвърли иска му.Ответната страна без да е водила дело,а просто в качеството си на ответник,който притежава 44% идеални части трябва ли да предявява иск или може на база решението на съда да поиска издаване на изп.лист?
moonligh7
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 17 Апр 2013, 11:24

Дайте номерата на решенията.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба