начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба

Мнениеот moonligh7 » 11 Апр 2013, 05:46

Здравейте.Ако бъде предявен иск по чл.108 ЗС за предаване на владение на имот,но само за 44 % идеални части си 100 % убеден в правото си на собственост как процедира съда?Служебно ли намалява претенцията до тези 44% идеални части или може да откаже издаването на изпълнителен лист?Благодаря Ви
moonligh7
Младши потребител

Re: делба

Мнениеот sunrise » 11 Апр 2013, 07:49

Я пак , че нищо не се разбира от това, което питате.Каква делба, какъв 108ЗС?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 11 Апр 2013, 14:28

Мисля че разгадах горе-долу въпроса. moonligh7, не всяко имотно дело е делба. Освен това изчисляваме идеалните части не в проценти, а в дроби. Ако претенцията е за въвод в целия имот, но ищецът докаже, че е собственик на "44%" (може би 4/9), то съдът би следвало да уважи иска до този размер, а в останалата част- да го отхвърли. Съответно- изпълнителен лист ще бъде издаден за въвод в ид.части.
Но по принцип никога нищо не е 100 % сигурно, дори собствеността 8) Добре е да имате адвокат, независимо дали сте ищец или ответник. Ако пък вече имате, питайте него, би следвало да ви обясни нещата.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот moonligh7 » 17 Апр 2013, 06:51

sunrise написа:Я пак , че нищо не се разбира от това, което питате.Каква делба, какъв 108ЗС?
Мисля,че грешно се изразих.Май няма нужда да се предявява иск след като има съдебно решение и на базата на него може да се извади изпълнителен лист за предаване владението на имота.Доколкото прочетох разни материали в интернет производството ще бъде по чл.410 ГПК/заповедно производство или?
moonligh7
Младши потребител

Мнениеот moonligh7 » 17 Апр 2013, 07:02

bebitor написа:Мисля че разгадах горе-долу въпроса. moonligh7, не всяко имотно дело е делба. Освен това изчисляваме идеалните части не в проценти, а в дроби. Ако претенцията е за въвод в целия имот, но ищецът докаже, че е собственик на "44%" (може би 4/9), то съдът би следвало да уважи иска до този размер, а в останалата част- да го отхвърли. Съответно- изпълнителен лист ще бъде издаден за въвод в ид.части.
Но по принцип никога нищо не е 100 % сигурно, дори собствеността 8) Добре е да имате адвокат, независимо дали сте ищец или ответник. Ако пък вече имате, питайте него, би следвало да ви обясни нещата.
Да,мисля,че ме разбрахте правилно bebitor.Ще направя едно уточнение-ищеца по делото твърди,че е собственик,но не може да докаже това и се стига до ВКС,който също най-вероятно ще отхвърли иска му.Ответната страна без да е водила дело,а просто в качеството си на ответник,който притежава 44% идеални части трябва ли да предявява иск или може на база решението на съда да поиска издаване на изп.лист?
moonligh7
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 17 Апр 2013, 11:24

Дайте номерата на решенията.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба