Здравейте, първо мнение ми е тук и се надявам да ми обърнете внимание.
Така да премина към проблема. Баща ми /лека му пръст/ почина преди около година и оттогава не можеш да оправим делбата м/у наследниците.
Той е имал бивша жена от която има 3 деца, след това се жени повторно (след развод естествено) и се появявам аз. В случая има 5 наследника, аз майка ми и другите 3 деца на нас ни се полагат 70 % от всичко а на тях 30 % (по 10% на дете) те (другите наследници) не са българи и нямат българско гражданство.
Проблема е, че в случая те искат доброволна делба която нас не ни устройва, искат да вземат недвижима собственост с цел продажба, за която собственост аз имам планове.
Предлагам им да се продадат няколко имота и те да си получат съответния дял от продажбата и отделно част от моя дял равна на полагащата им се част от съответната собственост която аз искам да запазя. Демек по 10 равни части за всеки от парите който ще вземем от продажбата и по 10 равни части за собствеността която аз искам да запазя.
Но продължават да не дават съгласие за нищо искат да си вземат тази собственост и това е, като аз в момента не мога и да продавам нищо защото те не искат да си дадат съгласието.
Мисълта ми е следната. Имаме имоти и жилища. Искам да продам имотите да поделим парите и аз да им изплатя от тези пари частта която им се полага от жилищата. Но те упорстват...
Имам ли някакво предимство пред тях или не ? Имотите са на майка ми на името на нас с нея се полага по голямата част т.е 70 %.
Моля за съвет, вече 1 година ми омръзна да се занимавам...
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на имоти и жилища
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
-
bebitor - Активен потребител
Re: Делба на имоти и жилища
Как се процедира при нея ? Дали ще мога да си запазя това което искам ? Не ми се щеше да се стига до там защото ще се проточи още много време..
- mi6ell
- Нов потребител
mi6ell написа:Как се процедира при нея ? Дали ще мога да си запазя това което искам ? Не ми се щеше да се стига до там защото ще се проточи още много време..
За завеждане на дело за съдебна делба и процесуалното Ви представителство по него задължително си ангажирайте колега адвокат, нещата не могат да се обяснят тук във форума. Производството си е сериозно и изисква квалифицирана помощ!
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря на отзовалите се. Моля темата да бъде изтрита от лични съображения.
- mi6ell
- Нов потребител
Съдебните делби са си най-сложните имоти. Аз като знам моите роднини за някакво скапано жилище какви дела водиха, направо ми се изправя косата...Между другото моя адвокат ми спечели въпросното дело, не знам как се оправи, но се прояви като много печен ...при поискване мога да му дам адреса, ако искате да се свържете с него!
- ketchup
- Нов потребител
Уважаеми колега съфоромник Ketchup много голяма реклама направихте на този Ваш, така изкусен в тънкостите на правото, адвокат. Вече в няколко теми го презентирате и на драго сърце предлагате координатите му. Данеби самият този способен адвокат да се крие зад маската на много доволен клиент Колега хвърляйте си мрежите другаде. Тук е място за мнения и взаимо помощ, е в повечето случаи, не за лов на заблудени рибки.
- m_angelov
- Младши потребител
Здравейте, бих искала да попитам, когато при съдебна делба се стигне до публична продан, как се разпределят сумите между съсобствениците. Имаме решение за присъдена запазена част на конкретна стойност. Ако имотът се продаде на публична продан на цена, по-ниска от тази, на базата на която е изчислена запазената част, как се изплаща тя - сумата по съдебното решение или пропорционално съобразно продажната цена?
Предварително благодаря!
Предварително благодаря!
- stkoleva
- Нов потребител
stkoleva написа:Здравейте, бих искала да попитам, когато при съдебна делба се стигне до публична продан, как се разпределят сумите между съсобствениците. Имаме решение за п[color=#BF40FF]рисъдена запазена част на конкретна стойност. [/color]Ако имотът се продаде на публична продан на цена, по-ниска от тази, на базата на която е изчислена запазената част, как се изплаща тя - сумата по съдебното решение или пропорционално съобразно продажната цена?
Предварително благодаря!
Това , цветното не го разбрах.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:stkoleva написа:Здравейте, бих искала да попитам, когато при съдебна делба се стигне до публична продан, как се разпределят сумите между съсобствениците. Имаме решение за п[color=#BF40FF]рисъдена запазена част на конкретна стойност. [/color]Ако имотът се продаде на публична продан на цена, по-ниска от тази, на базата на която е изчислена запазената част, как се изплаща тя - сумата по съдебното решение или пропорционално съобразно продажната цена?
Предварително благодаря!
Това , цветното не го разбрах.
Искам да кажа следното:
Ако съдът е определил запазената част да струва примерно 10 000 лева, която следва да се изплати на наследника с накърнени права. Имотът е неподеляем и се стига до публична продан, за да си вземе парите. Цената на имота по оценката на вещите лица е 100 000 лева, на база на която са изчислени тези 10 000 лева запазена част. Продава се на търг за 50 000 лева. Въпросът ми е дали на наследника с накарнено право се плащат 10 000 лева от тези 50 000 или му се плаща 5 000 лева (което е пропорционално на продажната цена)?
Благодаря предварително!
- stkoleva
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|