начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Обезщетение за лишаване от ползване на съсобствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение за лишаване от ползване на съсобствен имот

Мнениеот sevicha » 21 Фев 2013, 21:06

Здравейте! Сестра ми предяви иск за делба на наследствени дворно място и сграда построена в мястото. Става въпрос за лятна кухня и стая към нея. В исковата молба е посочила , че имотите се използват лично само от мен. По никакъв начин не съм я възпрепятствал да влезе във владение, като тя дори не е изявявала това желание. Въпреки това, тя изисква месечно обезщетение в размер на 100 лв, поради това, че е лишена от ползването на съсобствения имот.
Във връзка с това имам няколко въпроса: 1. Има ли правно основание да иска обезщетение, при положение, че й е даден достъп до имота. 2. От кога започва да тече това обезщетение? 3. Има ли смисъл да й изпратя нотариална покана, с която заявявам, че я допускам до собствеността й?
Благодаря предварително! :)
sevicha
Нов потребител

Re: Обезщетение за лишаване от ползване на съсобствен имот

Мнениеот bulgarboy » 22 Фев 2013, 01:15

на въпрос 1- да,на 2-в случай,че са ви връчили покана с тези искания от датата на поканата,ако не сте бил поканен дължите от датата на депозирането на исковата молба,на 3-не само има смисъл,ами това действие ще ви освободи от задължение за заплащане на обезщетение за бъдещ период
bulgarboy
Младши потребител

Мнениеот sevicha » 22 Фев 2013, 17:34

Благодаря ти. Сега се замислих и за друг въпрос. Тази лятна кухня няма нотариален акт. Единственият документ за нея е един договор за подялба между баща ми и леля ми. Плащаме данъци за сградата, фигурира и в скицата на парцела. При положение, че няма нотариален акт, можем ли да кажем, че тази сграда е незаконна ?
sevicha
Нов потребител

Мнениеот tyxobg » 01 Мар 2013, 23:21

sevicha написа:Благодаря ти. Сега се замислих и за друг въпрос. Тази лятна кухня няма нотариален акт. Единственият документ за нея е един договор за подялба между баща ми и леля ми. Плащаме данъци за сградата, фигурира и в скицата на парцела. При положение, че няма нотариален акт, можем ли да кажем, че тази сграда е незаконна ?

Коя година е построена сградата? Под каква форма е нанесена в плановете? Кой плаща данъците? Как е присъдена собственосста?

Каква е целта на тези действия?

Без подпис от всички съсобственици, при разрушаване на имота ще дължите обезщетение за стойността му ако не и по сериозна наказателна отговорност.

За да не бъда груба, при положение че мислите в насока за разрушаване на имота, почти съм 100% сигурна в това че наистина лишавате сестра си от правото и на ползване. Това право е гарантирано за нея като съсобственик не само по отношение на сградата но и по отношение на парцела в който тя се намира при така описаната ситуация. Лично на мен ми звучите изключително недобросъвестен в плановете си, да не кажа лицемерен към всички четящи форума. Как точно и предоставяте достъп до сградата, следкато искате да я разрушавате!!!!???? :shock: !!

Това което ви препоръчвам е да се разберете с добро или да поделите имуществото в съда. При доказване на причините за иска и решаването му в полза на сестра ви, ще дължите наем 100% и то с лихви върху него.

Трудно ще убедите когото и да било, че дадена сграда е незаконна или негодна за ползване особенно при липсата на съгласие по това отношение от всички съсобственици (ново дело). Дори и да успеете (ако укриете собственик), тежестта на закона ще се стовари с много по мощна сила върху вас и то не само по отношение на лишаване от право на ползване. Неправомерното разпореждане с чужда собственост и укриването на такава попада под ударите на НК. Аз на нейно място, щях да ви съдя до дупка и наистина да си платите за мерзостта.

ПС.
Кръвта вода не става.
Вместо да умувате как да прескочите някого, вземете си оправете отношенията!
tyxobg
Младши потребител

Мнениеот dobromirkd » 03 Мар 2013, 21:21

sevicha написа:Здравейте! Сестра ми предяви иск за делба на наследствени дворно място и сграда построена в мястото. Става въпрос за лятна кухня и стая към нея. В исковата молба е посочила , че имотите се използват лично само от мен. По никакъв начин не съм я възпрепятствал да влезе във владение, като тя дори не е изявявала това желание. Въпреки това, тя изисква месечно обезщетение в размер на 100 лв, поради това, че е лишена от ползването на съсобствения имот.
Във връзка с това имам няколко въпроса: 1. Има ли правно основание да иска обезщетение, при положение, че й е даден достъп до имота. 2. От кога започва да тече това обезщетение? 3. Има ли смисъл да й изпратя нотариална покана, с която заявявам, че я допускам до собствеността й?
Благодаря предварително! :)

На коя дата получи тази искова молба. Ако не е минал срок 1 месец, можеш да подадеш отговор. Знаеш ли как се прави?
dobromirkd
Потребител

Назад към Съсобственост и делба