начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Учредяване на ипотека в полза на банка .

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Учредяване на ипотека в полза на банка .

Мнениеот sadiata » 24 Окт 2012, 14:48

Уважаеми колеги Юристи,
Имате ли съдебна практика на ВКС относно въпроса "Задължително ли е учредяването на ипотека в полза на банка във връзка с отпуснат кредит да се спази нотариалната форма ,в която се учредява ипотеката по смисъла на чл.167 ал.1 от Закона за задълженията и договорите. Тоест законната ипотека по смисъла на чл.60 ал.4 от Закона за кредитните инстатуции ,на която имат право банките следва ли че не е необходимо да се спази разпоредбата на чл.167 ал.1 от ЗЗД. Много ще съм благодарен , ако имате съдебна практика по повдигнатите по-горе въпроси.
Може и да изразите становище по поставения казус.
sadiata
Потребител

Re: Учредяване на ипотека в полза на банка .

Мнениеот borovinka » 24 Окт 2012, 15:24

Нотариалната форма е форма за валидност на ипотеката и в този смисъл не е от значение за коя от двете хипотези на чл. 166, ал. 1 от ЗЗД става дума - и в двата случая, щом се касае за ипотека, трябва да е спазена формата и договорът да е оформен като нотариален акт - за договорната ипотека чл. 167, ал. 1 го казва изрично, а чл. 168 говори за вписване по молба на кредитора, като на "вписване" според Правилника за вписванията, подлежат всички актове, с които се учредяват вещни права и тежести (в случая второто).

Малко неясно сте си задали казуса, бихте ли разяснили, за да можем да разсъждаваме по-конкретно.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот Melly » 24 Окт 2012, 16:02

borovinka написа:Нотариалната форма е форма за валидност на ипотеката и в този смисъл не е от значение за коя от двете хипотези на чл. 166, ал. 1 от ЗЗД става дума - и в двата случая, щом се касае за ипотека, трябва да е спазена формата и договорът да е оформен като нотариален акт - за договорната ипотека чл. 167, ал. 1 го казва изрично, а чл. 168 говори за вписване по молба на кредитора, като на "вписване" според Правилника за вписванията, подлежат всички актове, с които се учредяват вещни права и тежести (в случая второто).

Горното наполовина е вярно.
Законната ипотека се вписва в АВп и изисква облекчена форма за действителност - писмена с нотариално заверен подпис на кредитора, и представлява Молба съдържаща всички изискуеми реквизити.
Докато договорната ипотека изисква тежката форма на нотариален акт за нейната действителност.(чл.18 ЗЗД).
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sadiata » 24 Окт 2012, 17:43

Скъпа Melly,
Много се радвам да те срещна тук в правния портал на лекс бг ,но още по щастлив съм ,че вземаш становище по поставения от мен въпрос, а аз ценя твоите правни съждения ,тъй като те смятам за добър юрист. Според мен Melly становището изразено от теб е частично неправилно ,защото моето мнение е ,че чл.60 ал.4 от ЗКИ ,респ.чл.168 от ЗЗД не изключва прилагането на чл.167 ал.1 от ЗЗД, т.е нотариалната форма ,в която следва да се учреди ипотеката е нотариалната такава. Разбира се може да се мисли ,че предвид разпоредбата на чл. 168 ал.2 от ЗЗД законодателя мълчаливо (без изрично да го регламентира) е изключил приложното поле на чл.167 ал.1 от ЗЗД ,когато е налице законна ипотека. В мен повече надделява първото ми разбиране ,а именно ,че чл.167 ал.1 от ЗЗД е приложим и в хипотезата на законна ипотека.
Иначе Melly да кажеш как си вървили работата и надявам се си здрава и щастлива ,което искрено ти пожелавам.
sadiata
Потребител

Мнениеот Melly » 24 Окт 2012, 19:42

Здравей, sadiata,
И аз се радвам да те видя. Беше се запилял нанякъде, но важното е, че не си забравил старата къщичка - Lex.bg :lol: :lol: :lol:

Дали ако поискам да ти продам, а ти се съгласиш да купиш моя автомобил не бихме могли да извършим сключим договора във формата на нотариален акт при все, че за действителността на сделката е достатъчна по-облекчената форма??? :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 24 Окт 2012, 20:04

sadiata хайде ,моля те, да дадеш примерен образец за учредяване на законна ипотека с нотариален акт :idea:

Жокер: :arrow:
Образците на видовете нотариални актове са утвърдени от министъра на правосъдието :!:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Окт 2012, 21:01

При законната ипотека, няма 'договор за ипотека', визиран в чл.167 ЗЗД.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот sadiata » 24 Окт 2012, 21:38

karanedeff,
Естествено ,че няма да Ви дам пример и не е необходимо. Чл.167 ал.1 от ЗЗД регламентира договора за ипотека да се сключва с нотариален акт ,такъв съгласно ГПК по образец на министъра на правосъдието. Спорният въпрос е друг- относно формата на сключване на договора за ипотека ,когато се сключва в полза на банка.
Такаче можеш да изложиш правните си съждения по така зададения казус като така се опиташ да защитиш тезата си относно поставения въпрос. Впрочем в отговора ти въобще не се откроява ясна теза по поставения правен въпрос,което единствено може да символизира липса на юридическа подготовка, което се надявам да не е така.
Надявам се на сериозно отношение към повдигнатия въпрос. Нямам нищо против да има противоположни на моята теза тези и винаги съм толерирал независимостта на всеки юрист като смятам ,че независимостта е добро качество и краси юриста.
sadiata
Потребител

Мнениеот karanedeff » 24 Окт 2012, 22:24

sadiata
sadiata написа:относно формата на сключване на договора за ипотека ,когато се сключва в полза на банка.
Договорната ипотека си е договорна ипотека и винаги е в нотариална форма :!:
Законната ипотека не е договор и не се сключва - няма договор кредитор/длъжник :idea:
Това е право на кредитора, в предвидените от закона случаи, да поиска вписване на законна ипотека за обезпечаване на вземането си :!: И по същество представлява едностранна намеса в имуществената сфера на длъжника от страна на кредитора по предвидения в закона ред :arrow:

Както посочи Melly по горе и както е казано в закона - писмена молба с нотариална заверка на подписа с посочване на основанието, описанието на имота, данните за длъжника, размера за който се иска обезпечението и прилагане на съответния документ удостоверяващ правото на кредитора да иска вписване на законна ипотека.
Това е :!:
Няма как тава право на кредитора (от което той може да се възползва, но може и да не се възползва) да се облече в нотариален акт :!: 8)

Ами ти със същите аргументи може да почнеш да твърдиш, че и отказите от вещни права, например, трябва да са в нотариална форма :shock: :roll:
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот Melly » 24 Окт 2012, 22:36

sadiata написа:Тоест законната ипотека по смисъла на чл.60 ал.4 от Закона за кредитните инстатуции, на която имат право банките следва ли че не е необходимо да се спази разпоредбата на чл.167 ал.1 от ЗЗД.

Eдинствената възможност според мен Банка да учреди в своя полза законна ипотека е случаят тя да е собственик на имота и да има изискуемо вземане за цената му от приобретателя по продажбата -тогава учредяването на ипотеката е в по-облекчената форма (чл.168, ал.2 ЗЗД).

На практика обаче Банките работят по друга схема, която е много по-доходоносна и по-малко рискова, а именно - обезпечават отпуснатия кредит с договорна ипотека върху имота във формата на нотариален акт.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Окт 2012, 23:34

Чл.168, ал.2 ЗЗД е формата и начина на вписване на законна ипотека въобще, не само в хипотезите на ал.1. По този начин се вписват ипотеки не само по ЗКИ, но и по ГПК, ЗПСПК, ЗСПЗЗ....

Melly написа:На практика обаче Банките работят по друга схема, която е много по-доходоносна и по-малко рискова, а именно - обезпечават отпуснатия кредит с договорна ипотека върху имота във формата на нотариален акт.

Това е обусловено, от прословутото купуване на данъчна оценка. При такова придобиване, няма как да 'мине' законна ипотека, при положение, че продажната цена е по-малка от кредита. От личния ми опит, при възможност банките се възползват от законната ипотека, защото им е по-лесно, а за длъжника по-евтино.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот sadiata » 25 Окт 2012, 21:39

ОТНОСНО: от Melly » 24 Окт 2012 09:36 pm
В процесния случай банката не е собственик на имота , а от друга страна с договор за ипотечен кредит е учредена ипотеката,но договора няма нотариална заверка на подписа. Според теорията учредяването на ипотека представлява създаване на ограничено вещно право и в тази връзка считам ,че е приложим чл.18 от ЗЗД. В такъв случай след като договора за банков кредит ,както е в настоящия случай, не е заверен нотариално може ли да се счита ,че учредената ипотека е действителна и в хипотезата ,в която банката не е собственик на апартамента следва ли извода ,че тя може да се възползва от правото на законна ипотека.
sadiata
Потребител

Мнениеот karanedeff » 25 Окт 2012, 22:22

sadiata написа:....
В процесния случай банката не е собственик на имота , а от друга страна с договор за ипотечен кредит е учредена ипотеката,но договора няма нотариална заверка на подписа. Според теорията учредяването на ипотека представлява създаване на ограничено вещно право и в тази връзка считам ,че е приложим чл.18 от ЗЗД. В такъв случай след като договора за банков кредит ,както е в настоящия случай, не е заверен нотариално може ли да се счита ,че учредената ипотека е действителна и в хипотезата ,в която банката не е собственик на апартамента следва ли извода ,че тя може да се възползва от правото на законна ипотека.

Такъв договор не може да е вписан - ипотеката било то договорна, било законна възниква след вписването - при ипотеките вписването има конститутивно действие. :idea:
Според теорията и според закона е вещно право ипотеката, но по време на действието на Закона за привилегиите и ипотеките - според действащото ни право ипотеката не е вещно право - дефинирана е вече в ЗЗД - ипотеката е право на кредитора да се удовлетвори предпочтително от цената на имота в чиято и собственост да се намира той.
Договора за банков кредит няма нужда от нотариална заверка :!:
sadiata голяма каша създадохте в изложеното до тука :roll:
Хайде по подробно изложи фактологията :idea:
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 25 Окт 2012, 22:27

Всичко е ясно.Има вписана законна ипотека в полза на банка по 60 ал.4 ЗКИ.
sadiata се чуди как да я събори , но търси под вола теле.Иска договора за кредит да е във формата на нотариален акт. :mrgreen:

П.П
Ипотеката е вещно право , с това съм съгласен. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 25 Окт 2012, 23:11

REVOLUTION написа:П.П

Ако питаш мен, ипотеката НЕ Е вещно право. :lol: :lol: :lol:
Най-нагледният пример е този, че учредяването й в полза на 3-то лице за обезпечаване на вземането му (кредит/заем) не му създава качеството на приобретател нито на абсолютното право на собственост (вечната триада), нито на ограничено вещно право. :wink:
Последна промяна Melly на 25 Окт 2012, 23:22, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 25 Окт 2012, 23:12

То има нотариален акт, но не е договора за кредит, а сделката по която кредитополучателя е купувач. :wink:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 25 Окт 2012, 23:29

Melly написа:
REVOLUTION написа:П.П

Ако питаш мен, ипотеката НЕ Е вещно право. :lol: :lol: :lol:
Най-нагледният пример е този, че учредяването й в полза на 3-то лице за обезпечаване на вземането му (кредит/заем) не му създава качеството на приобретател нито на абсолютното право на собственост (вечната триада), нито на ограничено вещно право. :wink:

Вечни работи на този свят няма , най-малкото пък някакви триади. :lol: :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 25 Окт 2012, 23:42

Аааа, бягаш ми по тъча. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 22 Апр 2013, 03:06

Хайде и едно въпросче и от мен .При кредит с обезпечение на имот отпуснат от банката и при стигане на публична разпродажба и продажба на по ниска цена банката има ли право да си търси разликата .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот Melly » 22 Апр 2013, 03:40

toni_sf написа:Хайде и едно въпросче и от мен .При кредит с обезпечение на имот отпуснат от банката и при стигане на публична разпродажба и продажба на по ниска цена банката има ли право да си търси разликата .

Практически си оставаш вечният длъжник на Банката докато вземането й с всичките му "принадлежности" не се погаси изцяло, т.е. дългът стане = 0,00 лв.
Аватар
Melly
Старши потребител

Следваща

Назад към Ипотека