начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Права на работодател върху проект

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Права на работодател върху проект

Мнениеот iostream » 21 Фев 2012, 22:42

Здравейте, бих искал да ви попитам за следният казус... Ако аз съм софтуерен инженер и в свободното си време разработвам проекти с комерсиална цел, които нямат нищо общо с текущият ми работодател, технологиите, които използвам са съвсем различни от тези, които използвам на работа и не използвам служебни ресурси, работодателя ми има ли някакви права върху тези проекти? Много ще съм ви благодарен, ако успеете да ме осведомите по този въпрос.
iostream
Нов потребител

Re: Права на работодател върху проект

Мнениеот TheOldMan » 22 Фев 2012, 09:52

Не, работодателя ви няма никакви права върху тези проекти. Той ви е наел за 8 часа на ден 5 дни в седмицата, а не ви е купил като роб и вие не сте изцяло негова сонственост. Какво ще правите в извънработно време си е ваша работа.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот peritus » 22 Фев 2012, 23:32

Здрасти. Прав е, чл. 14 ЗАПСП "Ако не е уговорено друго, авторското право върху компютърни програми и бази данни, създадени в рамките на трудово правоотношение, принадлежи на работодателя." Пак си прегледай трудовия договор да видиш има ли "друго".
peritus
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Фев 2012, 23:44

peritus написа:Здрасти. Прав е, чл. 14 ЗАПСП "Ако не е уговорено друго, авторското право върху компютърни програми и бази данни, създадени в рамките на трудово правоотношение, принадлежи на работодателя." Пак си прегледай трудовия договор да видиш има ли "друго".

А Вие какво разбирате под това" в рамките на трудово правоотношение" ? Човекът е казал, че разработва проекти в свободното си време без използване на служебни ресурси, тоест извън рамките на трудовото правоотношение. В такъв случай работодателят няма да има права над тези продукти на неговия умствен потенциал!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот iostream » 23 Фев 2012, 00:19

Здравейте, много благодаря за отговорите, но за да са ми наистина от полза бих помолил някой, който е по-навътре с термина в рамките на трудово правоотношение, да ни разясни какви са тези рамки.
iostream
Нов потребител

Мнениеот peritus » 23 Фев 2012, 00:29

Аз съм още студент не разбирам много, но Вие ( nk7702n ) като адвокат можете да изведете аргумент за противното предполагам и да разберете какво имам предвид :)
iostream, " в рамките на трудовото правоотношение" = трудовия Ви договор с работодателя
peritus
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 23 Фев 2012, 01:02

peritus написа:Аз съм още студент не разбирам много, но Вие ( nk7702n ) като адвокат можете да изведете аргумент за противното предполагам и да разберете какво имам предвид :)
iostream, " в рамките на трудовото правоотношение" = трудовия Ви договор с работодателя

peritus, много добре знам какво означава " в рамките на трудовото правоотношение", ама въпросът ми беше насочен към Вас, Вие какво влагате като значение тук, защото постващият изрично е посочил, че изработва проектите в извънработно време, не във връзка и в изпълнение на трудовия договор, без използване на служебни ресурси. Тоест, тук не е налице това изпълнение на задължения в рамките на трудовото правоотношение.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот peritus » 23 Фев 2012, 19:57

Гледам да бъда точен с отговора си, затова цитирах относимата разпоредба според мен. А трудовото правоотношение не го определя само работника нали, определя се от договора, затова му казах да си погледне конкретно трудовия договор.
peritus
Нов потребител

Мнениеот rozablue » 10 Май 2012, 23:12

iostream написа:Здравейте, бих искал да ви попитам за следният казус... Ако аз съм софтуерен инженер и в свободното си време разработвам проекти с комерсиална цел, които нямат нищо общо с текущият ми работодател, технологиите, които използвам са съвсем различни от тези, които използвам на работа и не използвам служебни ресурси, работодателя ми има ли някакви права върху тези проекти? Много ще съм ви благодарен, ако успеете да ме осведомите по този въпрос.

Каква е тази комерсиална цел? Имате ли частна фирма - ЕТ,ЕООД,etc.?
rozablue
Потребител

Назад към Интелектуална собственост