Моите са малко по-различни:
Казус наказателно:
1. Изменението на обвинитиелния акт не е основателно - просто се квалифицира общия състав на убийството - причината за смъртта е една и съща - изстрела. Да не говорим (това не съм го писала), че куршумът се върти при всеки изстрел. Освен това, при квалификация по 116 т.6 е необходимо да има пряк умисъл и деецът да е съзнавал особено жестокия начин на извършване, трябва да се вземат пред вид последващите и предстоящите действия на дееца в тази връзка и т.н (съдебна практика), което в конкретния случай показва, че особена жестокост няма.
2. Квалификацията на деянието според мен е 124 (2) във връзка с 12(4), т.е. убийство по непредпазливост в следствие на нанесена средна телесна повреда, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, като са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства - Стоян напада дееца, първо се сборичкват, изстрелът е по-скоро по непредпазливост, отколкото с умисъл, деецът прави всичко възможно, за да спаси живота на нападателя, предава се сам в МВР.
3.287(3) - останалите алинеи на чл. 287 са просто неприложими в този казус
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
4.Не е основателен - съпругата е включена в списъка на лицата по 119 НПК, които може да откажат да свидетелстват, но не да им бъде отказано. Тези, на които се отказва изслушване са в 118 НПК.
5.Гражданските искове са допустими: при неизбежна отбрана иск за вреди няма, но в случая има превишаване на неизбежната отбрана, така че има. Тези, които може да го предявят са наследниците на лицето, което съгласно ЗН са възходящи, деца, съпруг, братя/сестри, така че според мен е ОК. Разбира се, размера им може да се намали, защото Стоян е допринесъл за вредите
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Казус гражданско:
1. Да, има право. Обосновката ми е, че при намаляване на капитала на ООД един от начините е изплащане дела на прекратил участието си съдружник, един от начините за прекратяването на участието е изключването. Размерът на дела на съдружника се определя като се умножи броя на дяловете по тяхната стойност - 20 дяла по 100 лв = 2000 лв. Разбира се отношенията се определят към края на месеца, в който настъпва приключването на участието на съдружника. Предположих, че тази сума може да е много по- голяма от размера на дяловете, но в случая въпросът беше за дяловете. Затова така отговорих.
2. Има качеството кредитор. Той приключва участието си през януари, отношението с ООД-то трябва да се уредят в края на месеца, а цялата история с делото се развива февруари.
3. Моят отговор също е 135 ЗЗД. Писала съм, че е основателен заради вероятната трудност да се събере дължимото. Размерът може да се намали до приключването на съдебното дирене, защото както и да се смята, размерът е прекалено голям. Ако 135 ЗЗД се окаже неоснователен, винаги може да се направи иск за неоснователно обогатяване. Чл. 124 ГПК също важи, но съм го пропуснала в случая.
Колеги, моля коментирайте. Верните отговори се съмнявам, че ще разберем някога, така че остава само да гадаем, но поне да обменим информация.
Успех на всички!!!!!