начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Конкурс за частни съдебни изпълнители

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот gudio » 03 Ное 2011, 13:46

mudio написа:Браво, колежке или може би колега, за изпратения линк. Вие, наистина, сте добър и отзивчив юрист.
При това още отпреди началото на кампанията за изпита. Бих искала да ви пожелая успех в предстоящия изпит.
Време е сега и другия артист от Съвета на Комората да се включи.

Тутакси :lol: mudio - Вие "колежка" ли сте :?: :wink:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 03 Ное 2011, 14:11

Между кандидатите за окръжни съдии също видях едно име, за което мисля, че е на нотариус.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2011, 15:39

portokal написа:Хм, не знаех за какво точно е лишен от права пазарджИшкият ЧСИ - оказва се, че въпросът е от тези, които и във форума сме бистрили от време на време, например тук.
сп. Правен свят написа:Проверката показала, че преди 40 години срещу Торнев е издадена условна присъда. През 1972 г. Върховният съд постановил, че за нанасяне на лека и средна телесна повреда младият тогава мъж трябва да получи 2 години условно. За това престъпление Торнев отдавна е реабилитиран, т.е. последиците от осъждането му са заличени. В Закона за частните съдебни изпълнители обаче е записано, че професията не може да се практикува от осъждан, независимо че е реабилитиран.За Торнев обаче е в сила т.нар. пълна реабилитация, при която заради изтекъл голям срок след извършването на престъплението всички последици от осъждането се заличават автоматично и това право не може да бъде отменено с какъвто и да е закон. Торнев обжалва заповедта на министър Попова за прекратяване на правомощията му и делото ще продължи през октомври.

Извинете ме, че малко в страни от същината на темата, но ме заинтригува един детайл- доколкото прочетох статията преди назначаването му за частен съдебен изпълнител е бил държавен съдия изпълнител( тогава нали съдии бяха)- та у мен се породи, смятам логично, следния въпрос- т`ва недоразумение във връзка с осъждането му не е ли било отчетено още тогава? При назначаването му за държавен.
Няма изменение в нормата на чл. 150 вр. 126 ЗСВ( отм.) от 94г. още, или пък казусът е показател за порочния двоен аршин в правосъдното ни министерство?

Нямаше да питам, не ми влиза в работата ( колегата и сам ще се справи с този си проблем, вярвам), но интересът ми е провокиран от факта, че имам дела, които пътуват при ДСИ в този район, заради липсата на частни такива. А държавното, според субективното ми мнение, е удачно за ... издръжките, примерно, но в голямата си част ....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 03 Ное 2011, 15:54

Сигурно е възможно да са нямали данни или по-вероятно - при назначаването му за държавен назначаващите го да са били на мнение, че чл. 88а от НК се прилага. Което ми се струва, че е правилното мнение.

Текстът в ЗЧСИ гласи:
"не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, независимо че е реабилитирано".

В сегашния ЗСВ:
"не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията".

Напълно еднакви са изискванията, с изключение на "общ характер" при ЧСИ.

Не ми се търси обаче старият текст на ЗСВ, че съм наотваряла много прозорци в Аписа и без това (сегашните два закона ги отворих в интернет) - приемам, че не е изменян по смисъл от 1994 г.

И аз се учудих още като писах цитирания пост, че реабилитацията по 88а няма значение според правосъдното ни министерство. Но в крайна сметка, нали и тук сме спорили точно за това...
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2011, 16:17

Благодаря ти, портокал.
Това обстоятелство " с изключение на "общ характер" при ЧСИ " също е интересно решение, но то касае законодателя 8), който, както е известно, е добил популярност с противоположните си хрумки.
Няма да разводнявам повече темата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gudio » 03 Ное 2011, 21:21

Да-а-а, сега се загледах в ЗУС от 1976 г. - чл.93 във вр. с чл.65 - аналогично е "от време оно". Тя, кЮмпютризацията не, че особено е напреднала в тази сфера, но явно едно време като те осъдят на едно място, на другото може и да не узнаят за тази работа :lol: Помня на времето имах клиент, който се освобождаваше от българско гражданство - за да му издадат свидетелство за съдимост през 1994 г. именно в Пазарджик (sic) :lol: защото беше оттам родом - заявиха, че трябва да представи едно така десетина удостоверения от ГУМЛС / ГДИН, разни затвори из страната и т.н., че си е изтърпял всички присъди :shock: и си е платил глобите, както и че е изпълнена постановената в една от присъдите конфискация на 1/2 от имуществото му през н`ам коя си година :o С триста разправии и със съдействието на сегашния и вечен кмет на града :wink: който се сещате какво работеше тогава, се снабдихме със заветното свидетелство за съдимост. Не съм виждал по-светкавично освобождаване от БГ-гражданство - някой явно правилно е решил, че мамковината ни само ще спечели ако отпише по-бързо от редиците на гражданите си този екземпляр :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 03 Ное 2011, 22:10

На коя държава стана гражданин въпросният екземпляр? :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2011, 22:24

но явно едно време като те осъдят на едно място, на другото може и да не узнаят за тази работа

Горното е малко погрешно твърдение. И сам го знаеш. Бюлетините за съдимост се пазят ... 100г. :lol: ( га че ли някой ще ги доживее, ама на)- данни( разбирай сътворява ти се бюлетин) за осъждането има в съда, постановил присъдата, както и в съда по месторождение на дееца. Да се мултиплицира една такава грешка, в тази система по онова време?- абсурд.
Да не споменавам, че за разлика от делата, тези бюлетини се съхраняват само в метални шкафове( предполагам във връзка с евентуален пожар), заключени, ключето се притежава само от един служител...( когато бях студентка изобщо нямах достъп до тях- отвори ли се гледаш от страни- но пипаре! е правило), попълват се все още на пишещи машини... и така.
Горното е личният ми опит( оскъден, признавам), поради който ще отдам случващото се на "двойният аршин" в цялото ни държавно управление( спомнете си досиетата и спирам).
Като с листата на маргаритките- удобен- неудобен, удобен- неудобен....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gudio » 03 Ное 2011, 23:49

portokal написа:На коя държава стана гражданин въпросният екземпляр? :oops:

Jeszcze Polska nie zgine-e-e-e--e-la...
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот anitta » 04 Ное 2011, 11:58

Сега Кольо Торнев ли е темата не разбрах?
anitta
Младши потребител

Мнениеот portokal » 04 Ное 2011, 13:28

Тоест - махайте ни се от темата и си направете ваша. :P
А ние ви я вдигаме нагоре, за да я видят повече хора... ;)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 10 Ное 2011, 09:53

И мен като ме съдиха през всичките десет години, все ми посочваха като родно място едно плевенско село и аз си траех. Защото моето е със същото име, но не е плевенско. Та ако ме осъдят например, да мога да си вадя от родния съд чисто свидетелство :twisted: :wink:
Светльо да си мълчи!... Не че ще е трудно да провериш в Уикипедия или речника на българските имена....
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 10 Ное 2011, 11:57

Сега малко сериозно по истинската тема. Някои коментират, че обичайният състав на комисията бил променен. Освен това, изхождайки от резултатите на другите конкурси, практиката за масово унижение май е преустановена.
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот gudio » 10 Ное 2011, 13:23

Ivailo5rov написа:Сега малко сериозно по истинската тема. Някои коментират, че обичайният състав на комисията бил променен. Освен това, изхождайки от резултатите на другите конкурси, практиката за масово унижение май е преустановена.

:roll: Кои други конкурси ? И защо "обичайния" състав ? Колко конкурса съм проспал ? "Практиката на масово унижение", естествено е плод на тройната коалиция и като всички подобни практики, е отречена и категорично отхвърлена 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 13 Ное 2011, 13:36

цитирах го както ми беше казано. Аз всъщност много неща проспах. А резултати от други вероятно са резултатите от конкурсите за помощниците. За тях съвсем наскоро разбрах каква им е същността. А резултатите говорят, че едва ли биха се повторили ония изпълнения с кандидатите за ЧСИ и фактически помощниците да се окажат с по-добро оценяване.
Или ще кажеш, че за тях изискванията са други... и то в пъти например...
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот miladanova » 16 Ное 2011, 17:26

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2006 г. за условията и реда за провеждане на конкурс за частни съдебни изпълнители

МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО
Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2006 г. за условията и реда за провеждане на конкурс за частни съдебни изпълнители (обн., ДВ, бр. 16 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 56 от 2009 г.)
§ 1. В ал. 2 на чл. 3 след думите „под формата на тест“ се добавя „съставен от 50 въпроса“.
§ 2. В чл. 9 се правят следните изменения:
1. В изречение първо на ал. 1 текстът „и определя броя верни отговори, който съответства на оценките по чл. 10, ал. 2“ се заличава.
2. Алинея 9 се изменя така:
„(9) Кандидатите не могат да използват нормативни актове и съдебна практика. Кандидат, който използва такива помагала, се отстранява от участие в изпита. По време на изпита кандидатите могат да пишат само със син химикал, като отбелязват отговорите със знака „х“ (хикс).“
§ 3. В ал. 3 на чл. 10 се добавя следното изречение:
„Оценките се определят, както следва:
1. отличен (6) – за 48 – 50 верни отговора;
2. отличен (5.50) – за 45 – 47 верни отговора;
3. много добър(5.00) – за 42 – 44 верни отговора;
4. много добър (4.50) – за 39 – 41 верни отговора;
5. добър (4.00) – за 36 – 38 верни отговора;
6. добър (3.50) – за 33 – 35 верни отговора;
7. среден (3.00) – за 30 – 32 верни отговора;
8. среден (2.50) – за 27 – 29 верни отговора, и
9. слаб (2) – до 26 верни отговора.“
Заключителна разпоредба
§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.
miladanova
Младши потребител

Мнениеот anitta » 17 Ное 2011, 00:14

''Кандидатите не могат да използват нормативни актове и съдебна практика. ''
Направо ще падна..... това е много гнусен номер. Чудят се как да направят мръсно....
anitta
Младши потребител

Мнениеот astrea » 17 Ное 2011, 17:42

Чакай сега, значи-и-и... 39 от 50 минимум, за да отидеш на устен. Без практика и норми, казваш... А-ха, ясно.
Така е, в тази сфера трябват само върли професионалисти.
Нямаше ли да е по-лесно направо в НаредбаТА да сложат списъка с издържалите конкурса???!! :lol:

Чуй, чуй. Питали жабата защо е такава зелена и лигава, пък тя отговорила: А-а-а, сега съм малко настинала, иначе съм бяла и пухкава.

Той и тоз конкурс иначе ще се проведе честно и прозрачно, нали, колеги?! :D
Ей, ако взема да спечеля, си връщам думите назад...
astrea
Младши потребител

Мнениеот gudio » 17 Ное 2011, 20:44

Странно решение. Или въпросите за теста така се изтъркаха :lol: че вече няма какво ново да се измисли, затова се "вдига летвата" по този начин. Защото циркулират три теста :wink: - един от семинар, проведен преди конкурса 2006, втори - паднал се на самия конкурс и почти припокриващ въпросите от теста, даден на семинара (което стана повод за много "интерпретации и инсинуации") и третия тест - от конкурса за ДСИ през 2008. Явно няма нови въпроси и сега ще се залага на "знанието (наизуст)". :roll:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 22 Ное 2011, 11:50

има и такива, които могат да наизустят и да интерпретират - нима това е критерият, че ще работят добре?!? Даже има такава психиатрична диагноза...Преди години един колега го назначиха без грам съмнения, защото бил завършил СУ с отличие, но той не можеше да рабоди и не се задържа дълго на длъжността.
Вчера една колежка тук изказа съмнението, че ще издържат само тези, на които предварително им е даден теста :?
Ако станат отличници тези, за които всички си мислят, това може и вярно да е :|
Ivailo5rov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити