начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Конкурс за частни съдебни изпълнители

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот gudio » 03 Ное 2011, 13:46

mudio написа:Браво, колежке или може би колега, за изпратения линк. Вие, наистина, сте добър и отзивчив юрист.
При това още отпреди началото на кампанията за изпита. Бих искала да ви пожелая успех в предстоящия изпит.
Време е сега и другия артист от Съвета на Комората да се включи.

Тутакси :lol: mudio - Вие "колежка" ли сте :?: :wink:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 03 Ное 2011, 14:11

Между кандидатите за окръжни съдии също видях едно име, за което мисля, че е на нотариус.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2011, 15:39

portokal написа:Хм, не знаех за какво точно е лишен от права пазарджИшкият ЧСИ - оказва се, че въпросът е от тези, които и във форума сме бистрили от време на време, например тук.
сп. Правен свят написа:Проверката показала, че преди 40 години срещу Торнев е издадена условна присъда. През 1972 г. Върховният съд постановил, че за нанасяне на лека и средна телесна повреда младият тогава мъж трябва да получи 2 години условно. За това престъпление Торнев отдавна е реабилитиран, т.е. последиците от осъждането му са заличени. В Закона за частните съдебни изпълнители обаче е записано, че професията не може да се практикува от осъждан, независимо че е реабилитиран.За Торнев обаче е в сила т.нар. пълна реабилитация, при която заради изтекъл голям срок след извършването на престъплението всички последици от осъждането се заличават автоматично и това право не може да бъде отменено с какъвто и да е закон. Торнев обжалва заповедта на министър Попова за прекратяване на правомощията му и делото ще продължи през октомври.

Извинете ме, че малко в страни от същината на темата, но ме заинтригува един детайл- доколкото прочетох статията преди назначаването му за частен съдебен изпълнител е бил държавен съдия изпълнител( тогава нали съдии бяха)- та у мен се породи, смятам логично, следния въпрос- т`ва недоразумение във връзка с осъждането му не е ли било отчетено още тогава? При назначаването му за държавен.
Няма изменение в нормата на чл. 150 вр. 126 ЗСВ( отм.) от 94г. още, или пък казусът е показател за порочния двоен аршин в правосъдното ни министерство?

Нямаше да питам, не ми влиза в работата ( колегата и сам ще се справи с този си проблем, вярвам), но интересът ми е провокиран от факта, че имам дела, които пътуват при ДСИ в този район, заради липсата на частни такива. А държавното, според субективното ми мнение, е удачно за ... издръжките, примерно, но в голямата си част ....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 03 Ное 2011, 15:54

Сигурно е възможно да са нямали данни или по-вероятно - при назначаването му за държавен назначаващите го да са били на мнение, че чл. 88а от НК се прилага. Което ми се струва, че е правилното мнение.

Текстът в ЗЧСИ гласи:
"не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, независимо че е реабилитирано".

В сегашния ЗСВ:
"не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията".

Напълно еднакви са изискванията, с изключение на "общ характер" при ЧСИ.

Не ми се търси обаче старият текст на ЗСВ, че съм наотваряла много прозорци в Аписа и без това (сегашните два закона ги отворих в интернет) - приемам, че не е изменян по смисъл от 1994 г.

И аз се учудих още като писах цитирания пост, че реабилитацията по 88а няма значение според правосъдното ни министерство. Но в крайна сметка, нали и тук сме спорили точно за това...
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2011, 16:17

Благодаря ти, портокал.
Това обстоятелство " с изключение на "общ характер" при ЧСИ " също е интересно решение, но то касае законодателя 8), който, както е известно, е добил популярност с противоположните си хрумки.
Няма да разводнявам повече темата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gudio » 03 Ное 2011, 21:21

Да-а-а, сега се загледах в ЗУС от 1976 г. - чл.93 във вр. с чл.65 - аналогично е "от време оно". Тя, кЮмпютризацията не, че особено е напреднала в тази сфера, но явно едно време като те осъдят на едно място, на другото може и да не узнаят за тази работа :lol: Помня на времето имах клиент, който се освобождаваше от българско гражданство - за да му издадат свидетелство за съдимост през 1994 г. именно в Пазарджик (sic) :lol: защото беше оттам родом - заявиха, че трябва да представи едно така десетина удостоверения от ГУМЛС / ГДИН, разни затвори из страната и т.н., че си е изтърпял всички присъди :shock: и си е платил глобите, както и че е изпълнена постановената в една от присъдите конфискация на 1/2 от имуществото му през н`ам коя си година :o С триста разправии и със съдействието на сегашния и вечен кмет на града :wink: който се сещате какво работеше тогава, се снабдихме със заветното свидетелство за съдимост. Не съм виждал по-светкавично освобождаване от БГ-гражданство - някой явно правилно е решил, че мамковината ни само ще спечели ако отпише по-бързо от редиците на гражданите си този екземпляр :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 03 Ное 2011, 22:10

На коя държава стана гражданин въпросният екземпляр? :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2011, 22:24

но явно едно време като те осъдят на едно място, на другото може и да не узнаят за тази работа

Горното е малко погрешно твърдение. И сам го знаеш. Бюлетините за съдимост се пазят ... 100г. :lol: ( га че ли някой ще ги доживее, ама на)- данни( разбирай сътворява ти се бюлетин) за осъждането има в съда, постановил присъдата, както и в съда по месторождение на дееца. Да се мултиплицира една такава грешка, в тази система по онова време?- абсурд.
Да не споменавам, че за разлика от делата, тези бюлетини се съхраняват само в метални шкафове( предполагам във връзка с евентуален пожар), заключени, ключето се притежава само от един служител...( когато бях студентка изобщо нямах достъп до тях- отвори ли се гледаш от страни- но пипаре! е правило), попълват се все още на пишещи машини... и така.
Горното е личният ми опит( оскъден, признавам), поради който ще отдам случващото се на "двойният аршин" в цялото ни държавно управление( спомнете си досиетата и спирам).
Като с листата на маргаритките- удобен- неудобен, удобен- неудобен....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gudio » 03 Ное 2011, 23:49

portokal написа:На коя държава стана гражданин въпросният екземпляр? :oops:

Jeszcze Polska nie zgine-e-e-e--e-la...
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот anitta » 04 Ное 2011, 11:58

Сега Кольо Торнев ли е темата не разбрах?
anitta
Младши потребител

Мнениеот portokal » 04 Ное 2011, 13:28

Тоест - махайте ни се от темата и си направете ваша. :P
А ние ви я вдигаме нагоре, за да я видят повече хора... ;)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 10 Ное 2011, 09:53

И мен като ме съдиха през всичките десет години, все ми посочваха като родно място едно плевенско село и аз си траех. Защото моето е със същото име, но не е плевенско. Та ако ме осъдят например, да мога да си вадя от родния съд чисто свидетелство :twisted: :wink:
Светльо да си мълчи!... Не че ще е трудно да провериш в Уикипедия или речника на българските имена....
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 10 Ное 2011, 11:57

Сега малко сериозно по истинската тема. Някои коментират, че обичайният състав на комисията бил променен. Освен това, изхождайки от резултатите на другите конкурси, практиката за масово унижение май е преустановена.
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот gudio » 10 Ное 2011, 13:23

Ivailo5rov написа:Сега малко сериозно по истинската тема. Някои коментират, че обичайният състав на комисията бил променен. Освен това, изхождайки от резултатите на другите конкурси, практиката за масово унижение май е преустановена.

:roll: Кои други конкурси ? И защо "обичайния" състав ? Колко конкурса съм проспал ? "Практиката на масово унижение", естествено е плод на тройната коалиция и като всички подобни практики, е отречена и категорично отхвърлена 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 13 Ное 2011, 13:36

цитирах го както ми беше казано. Аз всъщност много неща проспах. А резултати от други вероятно са резултатите от конкурсите за помощниците. За тях съвсем наскоро разбрах каква им е същността. А резултатите говорят, че едва ли биха се повторили ония изпълнения с кандидатите за ЧСИ и фактически помощниците да се окажат с по-добро оценяване.
Или ще кажеш, че за тях изискванията са други... и то в пъти например...
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот miladanova » 16 Ное 2011, 17:26

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2006 г. за условията и реда за провеждане на конкурс за частни съдебни изпълнители

МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО
Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2006 г. за условията и реда за провеждане на конкурс за частни съдебни изпълнители (обн., ДВ, бр. 16 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 56 от 2009 г.)
§ 1. В ал. 2 на чл. 3 след думите „под формата на тест“ се добавя „съставен от 50 въпроса“.
§ 2. В чл. 9 се правят следните изменения:
1. В изречение първо на ал. 1 текстът „и определя броя верни отговори, който съответства на оценките по чл. 10, ал. 2“ се заличава.
2. Алинея 9 се изменя така:
„(9) Кандидатите не могат да използват нормативни актове и съдебна практика. Кандидат, който използва такива помагала, се отстранява от участие в изпита. По време на изпита кандидатите могат да пишат само със син химикал, като отбелязват отговорите със знака „х“ (хикс).“
§ 3. В ал. 3 на чл. 10 се добавя следното изречение:
„Оценките се определят, както следва:
1. отличен (6) – за 48 – 50 верни отговора;
2. отличен (5.50) – за 45 – 47 верни отговора;
3. много добър(5.00) – за 42 – 44 верни отговора;
4. много добър (4.50) – за 39 – 41 верни отговора;
5. добър (4.00) – за 36 – 38 верни отговора;
6. добър (3.50) – за 33 – 35 верни отговора;
7. среден (3.00) – за 30 – 32 верни отговора;
8. среден (2.50) – за 27 – 29 верни отговора, и
9. слаб (2) – до 26 верни отговора.“
Заключителна разпоредба
§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.
miladanova
Младши потребител

Мнениеот anitta » 17 Ное 2011, 00:14

''Кандидатите не могат да използват нормативни актове и съдебна практика. ''
Направо ще падна..... това е много гнусен номер. Чудят се как да направят мръсно....
anitta
Младши потребител

Мнениеот astrea » 17 Ное 2011, 17:42

Чакай сега, значи-и-и... 39 от 50 минимум, за да отидеш на устен. Без практика и норми, казваш... А-ха, ясно.
Така е, в тази сфера трябват само върли професионалисти.
Нямаше ли да е по-лесно направо в НаредбаТА да сложат списъка с издържалите конкурса???!! :lol:

Чуй, чуй. Питали жабата защо е такава зелена и лигава, пък тя отговорила: А-а-а, сега съм малко настинала, иначе съм бяла и пухкава.

Той и тоз конкурс иначе ще се проведе честно и прозрачно, нали, колеги?! :D
Ей, ако взема да спечеля, си връщам думите назад...
astrea
Младши потребител

Мнениеот gudio » 17 Ное 2011, 20:44

Странно решение. Или въпросите за теста така се изтъркаха :lol: че вече няма какво ново да се измисли, затова се "вдига летвата" по този начин. Защото циркулират три теста :wink: - един от семинар, проведен преди конкурса 2006, втори - паднал се на самия конкурс и почти припокриващ въпросите от теста, даден на семинара (което стана повод за много "интерпретации и инсинуации") и третия тест - от конкурса за ДСИ през 2008. Явно няма нови въпроси и сега ще се залага на "знанието (наизуст)". :roll:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 22 Ное 2011, 11:50

има и такива, които могат да наизустят и да интерпретират - нима това е критерият, че ще работят добре?!? Даже има такава психиатрична диагноза...Преди години един колега го назначиха без грам съмнения, защото бил завършил СУ с отличие, но той не можеше да рабоди и не се задържа дълго на длъжността.
Вчера една колежка тук изказа съмнението, че ще издържат само тези, на които предварително им е даден теста :?
Ако станат отличници тези, за които всички си мислят, това може и вярно да е :|
Ivailo5rov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити