начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Мога ли да избегна изпълнително дело?

Re: Мога ли да избегна изпълнително дело?

Мнениеот AssenBG » 15 Май 2011, 23:12

Имах подобен случай и го реших много бързо и лесно.
С копие от съдебното решение открих сметка на насрещната страна в Банка ДСК. Имат такава опция да се открие спестовна сметка на трето лице, само искат лични данни. Има ги в решението!
След това се внася едно копие от платежните документи към делото, ако и да е приключило. Тъй като това са нови обстоятелства по делото, съда трябва да ги прати и на насрещната страна. Но тъй като делото е приключило, може и да не ги прати, но длъжника вече не е длъжник.
Тук възникват много интересни въпроси ако взискателя заведе изпълнително дело. Оставям място за отговор на професионалистите.
AssenBG
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Май 2011, 05:44

В конкретния случай делото не е приключило( все още е висящ спора) и въпреки това липсва правно регламентирано задължение за следните думи
Тъй като това са нови обстоятелства по делото, съда трябва да ги прати и на насрещната страна.
.

Предложението ви е добро - приложени към делото са пречка за издаване на ИЛ ( стига да е изпълнено точно).

veselkas написа:
ОСЪЖДА В.С.С. да заплати на И.К.Д и М.К.Ф. разноските им по делото, възлизащи на 1000 лв.(хиляда лева).

Това е относно дължимата сума.
На мен ми хрумна да им изпратя и на двамата по 1000 лв плюс лихвите до момента.

Вземането не е лихвоносно! И ще платите на всеки само сумата посочена в договора за правна помощ на адвоката( възможно е да са платили общо сумата, но може и да има два договора( с всяка страна поотделно и с различни суми/малко вероятно, но кой знае/- колегата, след проверка по делото, ще ви даде отговор на въпроса кому- колко).
Приятен път.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот veselkas » 17 Май 2011, 17:17

Благодаря на всички включили се в темата!
Адвокатът, който преглежда делото откри много пропуски на колегата си и ме помоли да изчакам до петък, за да прегледа и обмисли още веднъж какви действия да предприемем.
Ако прецени, че е по-добре да го приключим на този етап, трябва да отида с адвоката в някоя банка и да открием сметка, обща за двата ответника.
Каза ми, че сама не мога да открия сметка на друго лице и ме посъветва да отида с адвоката, който водеше делото.
Адвокатът, водил делото твърди, че дължа освен присъдената сума и лихви по нея. Дори се бях приготвила да ходя на консултация при някой ЧСИ да ми обясни как да си пресметна лихвата. Предполагам, че си имат готов софтуер и на място я пресмятат.
Сегашният адвокат ми обясни, че не дължа лихви, щом не е указано в решението. В решението никъде не се споменава за дължими лихви към тази сума.
veselkas
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Май 2011, 11:03

На практика по едно трудово дело научих за решението преди ищеца да разбере.

Свързах се с директора - задълженият да плати. Направихме пощенски превод като в деня изчислихме лихвата.

Разноските не са лихвоносни, тъй като няма законова точка за лихва на адвокатските хонорари.

Трябва да се направи пощенски превод, тъй като минималният адвокатски хонорар по изпълнителните дела е 100 лв. Може да го умножат по 3 - горе-долу може да си сложат още 5 лева отгоре.

А най-хитро ще е да оставите копие по делото от внесените бележки за сумата и когато поискат издаване на изпълнителен лист да им откажат, поради плащането.

Отделно може да се обжалва разпореждането за издаване на изпълнителен лист, където пък Вие можете да си установите един хонорар.

И така до безкрайност.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот veselkas » 18 Май 2011, 16:19

Т.к. се понаплаших, този път не се доверих на един адвокат и се получи, че почти всеки дава различно становище по едни и същи въпроси.
В момента делото го преглеждат от една адвокатска кантора - майка и син и дори и техните мнения се различават.
Единият адвокат ми обясни, че ако преведа парите по сметка на ответната страна и приложа копие от платежното към делото, съдът ще откаже образуването на изпълнително дело. С това случаят за мен приключва.
Също и, че аз не мога да заведа изпълнително дело срещу себе си.
Беше ми дошла идея преди това да заведа изпълнително дело, с изп.лист да отида при ЧСИ и да му внеса сумата, като от този момент изплащането й на другата страна става негово задължение.
На тази идея вашите колеги се смяха.

От цялата история имах не малка полза.
Преди това дело единствените прочетени от мен закони бяха ЗДП и ППЗДП.
Сега поне имам елементарни правни познания.

В момента, в който ответната страна вземе парите, смятам че проблемът ми е решен. Когато приключа, ще напиша подробно всичко тук, вкл. дали другата страна е опитала да заведе изпълнително дело.
veselkas
Младши потребител

Мнениеот AssenBG » 18 Май 2011, 23:05

@poli_g
>>В конкретния случай делото не е приключило( все още е висящ спора) и въпреки това липсва правно регламентирано задължение за следните думи
Тъй като това са нови обстоятелства по делото, съда трябва да ги прати и на насрещната страна.<<
Може би е така, не съм специалист и не споря, така ме посъветва адвокатът ми.
И все пак, издадоха им изпълнителен лист с дата след датата на плащането. И ми бе образувано изп. дело. След като представих документите за плащането на ЧСИ, нещата се развиха главоломно за ищеца ми. ЧСИ за по-сигурно му блокира банковата сметка която му бях направил и от там набързо си взе всички такси, а те се оказаха малко повече от внесената сума. И сега си оспорват давмата вземанията даванията. Така де.
AssenBG
Младши потребител

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство