начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Обявиха конкурс за ЧСИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Обявиха конкурс за ЧСИ

Мнениеот kalahan2008 » 16 Ное 2010, 20:52

gudio написа:не можеш да одобриш арх. проект без съгласието на собственика-длъжник.

:!:
Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.
(2) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.

Чл. 38. (3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите. По изключение може да се допусне разполагане на посочените обекти и на други надземни етажи само въз основа на решение на общото събрание на собствениците на жилища, взето по установения ред, и с изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот donna » 16 Ное 2010, 20:56

kalahan2008 написа:
gudio написа:не можеш да одобриш арх. проект без съгласието на собственика-длъжник.

Ако в общината ти откажат и главното архитект се прави на две и половина щот видиш ли длъжника НЕ ЩЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ,НЕ ДАВА СЪГЛАСИЕ в действие влиза АПК -жалба му е майката , ти така или инъче си овластен от ЗАКОНА/чл.444 ал.7 ГПК / ,а не от ДОНА ...ДЕЙСТВАЙ!!!
donna
Старши потребител

Мнениеот ludi » 16 Ное 2010, 21:16

Описваш жилището с в.л. което изготвя техн.експертиза. Следва овластяване. Стигал съм до там и длъжника плати :lol: .
Много нервно хапиш Гудю, сякаш аз съм виновен за концепцията на МП. Все пак ако ти се налага някой ден да искаш разрешение по-добре да ти го дам аз отколкото някой бюрократ/дал господ такива/. Пък призовавенето не е лош бизнес, на запад се правят добри пари, може и тук да потръгне. Това напълно сериозно, аз съм готов да изоставя държавната служба при подобна оферта. За линкчето към международния обмен, мерси нямаше нужда, чел съм го на български и то с анализи.
Днес пак кръгли цифри, пак фоерверки, сигурен съм, че и на тихия фронт се работи усилено. Интерсно ще ми е да видя една разбивка на цифрите по отделни ЧСИ. Знам, че няма да стане както и ти няма да видиш официална статистика на ДСИ за цялата страна:lol:
ludi
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 16 Ное 2010, 21:23

donna написа:Ако в общината ти откажат и главното архитект се прави на две и половина щот видиш ли длъжника НЕ ЩЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ,НЕ ДАВА СЪГЛАСИЕ в действие влиза АПК -жалба му е майката , ти така или инъче си овластен от ЗАКОНА/чл.444 ал.7 ГПК / ,а не от ДОНА ...ДЕЙСТВАЙ!!!

Такава жалба може да подаде (евентуално) само кредиторът, ЧСИ какъв е - орган по принудителното изпълнение. заинтересованата страна е взискателят, а не ЧСИ.
ludi написа:Интерсно ще ми е да видя една разбивка на цифрите по отделни ЧСИ.

На всеки 6 месеца всеки ЧСИ представя на КЧСИ подробна справка по една Наредбa № 3 от 6 февруари 2006 година за годишните отчети на частните съдебни изпълнители.
Там подробно са описани какви суми са събрани, в полза на какви взискатели, какви изп. действия са извършени, колко жалби, публ. продани и т.н. Така че данни има - те са в Камарата.
ludi написа:Описваш жилището с в.л. което изготвя техн.експертиза. Следва овластяване.

Ескпертизата не е достатъчна. А за какво овластяване става дума, понятие си нямам :roll:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот donna » 16 Ное 2010, 21:27

E като е стигнал до там и жалба ще подаде ,на АС около 3м делото ще приключи /за София не гарантирам / , и на ВАС още около 6, Но веднъж направи ли се пътечка другарите от Общинаат ще знаят и немаааааааааааа да отказват за щяло и нещяло!

Виж как ви консултирах , нямало начи айде де !
donna
Старши потребител

Мнениеот gudio » 16 Ное 2010, 21:35

ludi написа:Описваш жилището с в.л. което изготвя техн.експертиза. Следва овластяване. Стигал съм до там и длъжника плати :lol: .

Да, де, ако стане номера с плашенето, ама стигнеш ли до същинско одобряване, съгласия на съседи :? и т.н. Има доста ентусиасти ЧСИ (нали са нагли и безскрупулни :lol: ), които се пробваха с процедурата, ама "НЪЦ !"
ludi написа:Много нервно хапиш Гудю, сякаш аз съм виновен за концепцията на МП. Все пак ако ти се налага някой ден да искаш разрешение по-добре да ти го дам аз отколкото някой бюрократ/дал господ такива/. Пък призовавенето не е лош бизнес, на запад се правят добри пари, може и тук да потръгне. Това напълно сериозно, аз съм готов да изоставя държавната служба при подобна оферта. За линкчето към международния обмен, мерси нямаше нужда, чел съм го на български и то с анализи.
Днес пак кръгли цифри, пак фоерверки, сигурен съм, че и на тихия фронт се работи усилено. Интерсно ще ми е да видя една разбивка на цифрите по отделни ЧСИ. Знам, че няма да стане както и ти няма да видиш официална статистика на ДСИ за цялата страна:lol:

Значи, има там една формичка за отчет, знаеш 8) ама са тайна, ....... Потъват си в МП и (по отношение на ЧСИ) се използват само от т.нар. "финансови инспектори", каквито нямаш удоволствието да познаваш :lol: за следното - сигнал до...НАП:
"колеги, ЧСИ еди-кой си е представил при нас отчет, в който е начислил Х млн. лв. такси, пък видяхме, че при вас е декларирал у хил. лв." :evil: Оказва се, че хорицата не знаели к`во са това нормативно признати разходи, пък и за ДДС-то не се сетили :lol: :lol:
Защо не ги извадят отчетите и да видим кой е по-по-най ? Щом не вярвате на КОмОрата, дайте да видим защо МП не ги показва цифрите :roll: :?:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 16 Ное 2010, 21:38

donna написа:E като е стигнал до там и жалба ще подаде ,на АС около 3м делото ще приключи /за София не гарантирам / , и на ВАС още около 6, Но веднъж направи ли се пътечка другарите от Общинаат ще знаят и немаааааааааааа да отказват за щяло и нещяло!

Виж как ви консултирах , нямало начи айде де !

Ами не знам, една колежка от форума искаше да правим такова нещо, но не знам какво стана и повече не се обади.
Начин винаги има - каквото не става с пари, става с...знаете какво :mrgreen:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ludi » 16 Ное 2010, 21:51

Овластяваш взискателя да упражни правата на длъжника, става с постановление, основанието е ЗЗД/в момента не мога да посоча члена :oops: /. Битува и друго мнение, че СИ няма подобно правомощие, а това става по исков ред. Съдебна практика не съм виждал, така че караме я на плашене, ако мине :roll:
На цифрите не, че не вярвям интересува ме конкретния принос.
ludi
Потребител

акаме ВАд

Мнениеот kalahan2008 » 16 Ное 2010, 22:14

gudio написа:Защо не ги извадят отчетите и да видим кой е по-по-най ?

А, хайде сега, глупости на търкалета. И класации ще правим, дрън-дрън, та пляс.
Истината е проста и я каза един мой приятел - юрисконсулт в една от банките - преди да въведат частното съдебно изпълнение, липсваше реално съдебно изпълнение. Сега - и реален конкурс за ДСИ направиха (2008г.) и новите ДСИ (особено в страната) взеха, че започнаха да работят сериозно (на места по-добре и от местните ЧСИ), но това нямаше да се случи, ако не беше въведено частното изпълнение. А че половината от сегашните ЧСИ са бивши ДСИ...това съвсем го забравихме...
Още в универистета се прескачаше срамежливо частта за съдебното изпълнение (Стамболиев на лекции нищо не казваше), а там не се случваше с години нищо ново, сега нова практика бол, ама няма кой да я уеднаквява, защото жалбите стигат до Окр. съд, най-много (евентуално) до апелативен, до ВКС - в много редки случаи, нали така си избраха ролята - да не ги закача никой, а че долу "в низините" всеки си върши нещата, кой както намери за добре, това кой го интересува? Все по-често виждам коренно противоположни решения по идентични казуси от различни състави на СГС - единият ми отменя възбраната, че имотът бил несеквестируем, другият потвърждава, позовавайки се на едно решение на ВКС по гр. д. 118/2010г., трети пък отвърля жалбата, но със съвсем други аргументи...
Чакаме половин година КС да кажат ще изпълняваме ли срещу държавата или чл. 519 ГПК остава...явно мъдрят аргументите да отхвърлят искането за противоконституционност, ама се чудят как да натаманят нещата...Чакаме ВАС да кажат Директивата има ли пряк ефект или няма (Директива 38/2004), мен в универистета ме учеха, че няма, ама сега ВАС ми казват, че имала...и чакаме...
Абе, кашата е пълна, и на никой не му пука, всеки вдига рамене и накрая пак ЧСИ били злите, а че няма един читав закон, с който да работиш, една уеднаквена и ясна съдебна практика...на кой му пука?
ludi написа:Овластяваш взискателя да упражни правата на длъжника, става с постановление, основанието е ЗЗД/в момента не мога да посоча члена :oops: /. Битува и друго мнение, че СИ няма подобно правомощие, а това става по исков ред. Съдебна практика не съм виждал, така че караме я на плашене, ако мине :roll:
На цифрите не, че не вярвям интересува ме конкретния принос.

Чл. 134 ЗЗД? А на какво основание от ГПК???
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот donna » 16 Ное 2010, 22:26

Ти с Ватикана кви връзки имаш :wink: те Ватиканът сами се оправят електората им поне в БГ ги слушка ,ама виж ЦРУ са друго ... :wink:
Айде стига всички знаят и си мълчат истината е ,че в бюджета влизат малко пари от съда , и ще е така при тая криза елате да видите броя на гражданските дела/народа иска ама не му стиска / ,от наказателните кво нищоооооо, от административните тоже ...е ,за какво говорим за едни ПАРИ!
donna
Старши потребител

Мнениеот ludi » 16 Ное 2010, 22:33

Така е, бъркотия в изпълнението е пълна. Рядко ще срещнеш две еднакви решения по идентични казуси. Да не говорим, че всеки съдебен район си има ГПК. Доскоро бяхме на ниво мл.съдии, сега доколкото знам сме паднали на съдебните помощници. Щеше да е рай/за някои/, лошо е че започна да се трупа съдебна практика по наказателни дела и по искове за щети. Малко повече ред му трябва на това изпълнение, вече на нищо не прилича. Аз въобще не се съобразявам с исканията на банките за цена на имот, мнението ми е, че пазара определя цената, а не вещото лице.
ludi
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 16 Ное 2010, 22:39

ludi написа:Аз въобще не се съобразявам с исканията на банките за цена на имот, мнението ми е, че пазара определя цената, а не вещото лице.

Точно тук е разликата между частното и държавното съдебно изпълнение - банките могат да въртят ЧСИ, както си искат, вече те третират като някакъв техен подчинен, само че -такава е конюнктурата - не им играеш по свирката - отиват при друг ЧСИ...ЧСИ - бол.
ДСИ това не го интересува - той си спазва буквата на закона. За него няма "бизнес", той няма 50 души подчинени, няма ипотека за кантората, която да изплаща...ако утре спрат да образуват дела при него - голям праз. Нали заплатата си върви?
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот donna » 17 Ное 2010, 11:45

Колеги хайде де не се дразнете кои е по по най , защото и двете страни сте прави , пазара определя много неща , държавната служба дава един сигурен доход .
На първите въобще не им е лесно , по простата причина ,виждате в тая криза как стоят нещата /вмъквам една отметка , че говоря по принцип ,а не само по тая тема/.
Станаха много законодателни промени , човек се мъчи да си намери някво място и да живее нормално , с новото предложоение дето тука гъдьо го пейсна , става първо една малка каша , второ тия хора който излязоха от системата инвестираха някави пари в нещо си и трябва да живеят , няма да коментирам ,колко са правилни или не всичките им действия , колко пари са събрали и колко актове са им обжалвани .
Но мисля ,че целият тоя хаос трябва да престане , това напрежение също , тъй като за всички има място под слънцето.
donna
Старши потребител

Мнениеот gudio » 17 Ное 2010, 13:02

изрезки от стари вестници, но неизменно актуални написа:Сега министърът на правосъдието и неговите колеги очевидно се опитват да изхвърлят зад борда частните изпълнители и да увековечат държавните...
http://ime.bg/bg/articles/iskahme-da-st ... z15X4dQJZg
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот astrea » 17 Ное 2010, 13:39

Ако наистина има такава концепция на МП, за каквато ни извести колегата gudio, защо изобщо си правят труда да проявяват намерение за обявяване на нов конкурс?!
astrea
Младши потребител

Мнениеот gudio » 18 Ное 2010, 11:47

astrea написа:Ако наистина има такава концепция на МП, за каквато ни извести колегата gudio, защо изобщо си правят труда да проявяват намерение за обявяване на нов конкурс?!

8) Това някакъв "argumentum a contrario" ли е ? По-скоро ми прилича на силогизъм на Σέξτος Εμπειρικός :wink:
Секст Емпирик написа:Ако настъпи денят - има светлина; но след като сега е ден, значи има светлина

:roll: Като изключим въпроса, че "светлина (в тунела) няма, пък ако има, знаете от какво би могла да бъде...", някой анти-правителствен вражи елемент би казал: "Не търсете никаква логика в действията на администрацията" :lol:
Привърженик на конспиративните теории би заявил, че в разни подобни "намерения" има логика, а именно: заявените намерения са "за парлама", особено пред донорите по проекти като "Реформа в търговското право" и др. подобни, които в някакъв момент могат да си поискат обратно парите :? (срв. например плановете Търговският регистър да стане платен, закрит, че даже и на хартиен носител със справки "на гише"), като действителните намерения се реализират, а не се заявяват.
Аз пък залагам на трети вариант - мисля, че сме изправени пред типичен пример на проявление на някакъв "Закон на Паркинсън" - непреодолими vis major в държавната машина активират мощен съпротивителен механизъм срещу всяка заплаха за закриване или съкращаване на държавни служители :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ludi » 18 Ное 2010, 18:42

Това, че някой е дал пари не означава, че се получило перфектно и нищо не трябва да се "пипа". В България обикновенно се наливат много пари за промени в законодателството, но резултатите са обратно пропорционални на вложеното. Пример НПК, ГПК и т.н. където бяха налети милиони евро, пък още на втория месец почнаха промени, а на втората година направо се промени философията на закона. Как пък точно ЗЧСИ го направиха перфектен/направо златна кокошка :lol: /, че само мисълта за промени буди у някой хора "справедлив" гняв. Аз лично не съм чувал да се е налагало да се връщат пари заради променени закони, но щом казваш може и да си прав. Отново търсиш вината не на правилното място, както бях писал "това което си направиш сам никой не може да ти го направи".
Относно теорията ти, ми тя е много удобна за ЧСИ, но според мен е без основание. Не съм чувал да се говори за закриване или съкращаване, че да започне някаква голяма конспирация на ДСИ в която да се повлече и цялата държавна машина /МП,МС,НС/. Влиянието на ДСИ е нищожно, да не кажа никакво. Възможностите с които разполага КЧСИ са огромни /финансов ресурс, медии, контакти и т.н./, така че търсете друга логика и друг "враг".
Моята теория пък е малко по-различна, макар и малко идеалистична. Ако изхождаме от същността на администрацията, тя е създадена да служи на обществото и да управлава така обществените отношения, че те да се развиват по един нормален начин. Когато нещо не е наред, работата на администрацията е да изготви съответните предложения за промени в законите. Дали пък някъде не е отчетено, че нещо следва да бъде променено в съдебното изпълнение. За пет години се натрупаха доста факти /не само суха статистика с кръгли цифри :lol: / и ако администрацията/МП/си е на мястото и си върши както трябва работата тези факти следва да бъдат отчетени и да се предвидят съответните стратегии за промяна и развитие. Това, че тези стратегии не ти се харесват вече е друг въпрос. Ако аз бях на твоето място може би щях да се държа по същия начин, но не съм и затова си стоя и си пиша разни неща дето си ги мисля. Пък тя концепцията /поне доколкото ми е известно / не е толкова страшна, нито за закриване, нито за съкращаване се говори. Според мен дори и да се реализира/което е малко вероятно/, то няма по никакъв начин да засегне финасовите постъпления на ЧСИ. Дори напротив, доколкото разбирам ще им се отвори още повече работа. То верно, че няма нищо по-хубаво от това хем да си съдия, хем да си бизнесмен :lol: .
ludi
Потребител

Мнениеот gudio » 18 Ное 2010, 21:24

:shock: ludi, още малко и наистина ще си помисля, че ти си автор на въпросната концепция :lol: Какви са тия излияния, много присърце браниш концепцията... пък спомена по-горе, че за 10% от таксите поемаш и деловодителката и минаваш на "стопанска сметка". Целенасочена конспирация няма, поне доколкото се смениха и правителства, министри, но мине се не мине време и изплющят някоя промяна, която само пречи на дейността ни (вкл. и на ДСИ, доколкото може да се вярва на твоите и на колегите ти твърдения). Чуха се и тук във форума даже "конспиративни теории", че целта не била да се пречи на ЧСИ, а да се "бранят длъжниците", което също звучи безумно, ама... на практика някои неща точно натам водят. Защо се правят тия неща ? И стига с това "който сам си го направи..." :evil: Какво толкова "сами сме си направили", айде, ако обичаш дай конкретни примери, а не само някакви слухове, измишльотини или вопли като на оня там к`ъв беше русенски "съюз на длъжниците" или както се казваше - дето скачаха против банките за лихвите, против ЧСИ Слави Сербезов, че бил открил магазин по ГПК (жива верига щяха да правят). И сега ако вземеш да се аргументираш с доводи от сорта: "ами вижте на колко ЧСИ им запалиха канторите и колко ги биха и трошиха"... :oops:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 18 Ное 2010, 22:11

:D ей вие двамата голям спор , а истината е някъде по средата :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот ludi » 18 Ное 2010, 22:27

Примери дал господ, но не са за форумите/ще вземе някой да се самосезира/ :lol: . Ако проявяваш интерес има начини да ти ги кажа, но прадполагам нищо ново няма да научиш. Дори и да не участвал в подобни схеми, поне си запознат с тях. Ти нещо да не ме изпитваш колко знам :roll: . Ако ще се правим на дедективи знаеш, че имам известен опит :lol: Това с разните организирани живи вериги си е смешна работа за смешни неща. Истинските примери са другаде, но те не представляват интерес за медиите/за разлика от живите вериги/, но пък съсипаха доста хора и фирми. Сега за концепциите, ми ти я почна тази тема и постоянно я ровиш. Човек да не си каже мнението и веднага ще го направят "главният заподозрян".По твоята логика ти трябва да си автор на една камара други концепции лансирани от КЧСИ- национална компетентност, закриване на ДСИ и публ.изпълнители за сметка на ЧСИ и т.н. Има кой да ги пише и пренаписва стратегиите/колко се смениха досега и то все пет годишни/. Айде лека, че много дълга я направихме тая тема.
ludi
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити