начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Уведомление за получаване на съобщение по чл. 410 от ГПК

Уведомление за получаване на съобщение по чл. 410 от ГПК

Мнениеот ninag » 01 Ное 2010, 14:03

Здравейте, на 19.10. баща ми получава уведомление да отиде до СРС (някъде в Хиподрума, става дума за София), за да получи съобщение (подчертано е съобщение от двата възможни варианта) и прилежащите документи по чл. 410 от ГПК. Има номер на дело, но не е пред мен, за да мога да цитирам. Смятах, че днес е крайният срок (14 дни от 19.10.). Става дума за дело на Топлофикация.

В уведомлението пише, че ако не отиде да получи съобщението в срока се счита, че е получено и документите се прилагат към делото.

Говорих с адвокат, който каза, че този срок е за получаване, а не за възражение, а срокът за възражение започва да тече от момента на получаване на съобщението.

Въпросът ми е ако не отиде днес да го получи, а утре, това отразява ли се по някакъв начин?

И след като пише съобщение, а не изпълнителен лист или заповед, има ли някой идея какво може да е?
ninag
Нов потребител

Re: Уведомление за получаване на съобщение по чл. 410 от ГПК

Мнениеот portokal » 01 Ное 2010, 14:21

"Получава" значи вижда залепено на вратата си, предполагам?

Ако отиде утре или след десет дни, срокът за възражение, който е също две седмици, му тече пак от утре и изтича на 15-ти, така че по-добре да отиде днес или утре. Друго отражение няма да има.
Иначе, ако беше отишъл миналата седмица, оттогава щеше да му тече срокът.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ninag » 01 Ное 2010, 16:42

Благодаря много!

Да, "получава" означава, че е залепено на вратата, дори не на неговата, тъй като не живее в апартамента, за който е делото (той беше на родителите му, но те по(починаха). Дори адреса му в уведомлението е адреса на жилището, за което са неплатените сметки, а не неговият постоянен и по местожителство... Това, чудех се, има ли някакво значение в случая?
ninag
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Ное 2010, 12:49

Аз мисля,че нещо не е наред в питането,оттам където казвате трябва да получите призовка ,а не уведомление. :D Ако верно сте получили уведомление, значи направо си е осъден и ЧСИ ще си взма каквото трябва
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 04 Ное 2010, 20:18

toni_sf написа:Аз мисля,че нещо не е наред в питането,оттам където казвате трябва да получите призовка ,а не уведомление. :D Ако верно сте получили уведомление, значи направо си е осъден и ЧСИ ще си взма каквото трябва

Глупости на търкалета! Уведомления лепят не само призовкарите на ЧСИ, но и тези на съдилищата!
Я бегай да четеш закона (чл. 47 ГПК) и стига си плямпал глупости!
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 10 Ное 2010, 10:23

:D Taка е не съм го чел ,но май и Вие , и да Ви кажа първият срок е 30 дни след получаването в което може да се възрази,и след това минават 5-6м докато се получи исковата молба и пак 30 дена за възражение.И първо се получава изпълнителен иск по едно дело, след възражението се получава искова молба пак възражение ,и после ново дело за изслушване на съдебни експертизи. :D НЕ ми се разказва процедурата.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство