начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Въпрос за издръжка на дете по изпълнителен лист

Въпрос за издръжка на дете по изпълнителен лист

Мнениеот nija77 » 15 Окт 2010, 12:28

Осъдена съм да плащам издръжка на дете. Има изпълнително дело. Издръжката беше изплащана от общината, докато бях безработна, а в последствие и със запор върху трудовото ми възнаграждение. Искам да я превеждам доброволно. Как да стане? Ако остана без работа мога ли да си я плащам доброволно или автоматично тя пак ще се изплаща от общината.
nija77
Нов потребител

Re: Въпрос за издръжка на дете по изпълнителен лист

Мнениеот boiko_62 » 15 Окт 2010, 12:46

ако искате да я плащате доброволно, направете сметка на детето и я внасяйте по тази сметка, а не чрез родителя
така може да се прави справка дали сте плащали илил не
може и от предприятието да я плащат по банковата сметка на детето
boiko_62
Потребител

Мнениеот nija77 » 15 Окт 2010, 12:53

Намерението ми е да я плащам с пощенски запис на родителя. Просто не искам да минават през СИ-таксите са по-високи от издръжката. Просто не съм наясно точно с процедурата. В ГПК не пише точно какво става след прекратяване на трудовото правоотношение и безработица-такава опция няма. Има само ако се преместиш на нова работа.
nija77
Нов потребител

Мнениеот marinov » 15 Окт 2010, 13:07

За да се прекрати делото при СИ е необходимо да заплатите цялата издръжка изплащана от общината и да има по делото молба за прекратяване от страна на взискателя.
marinov
Потребител

Мнениеот nija77 » 15 Окт 2010, 13:15

Не мога да изплатя сумите, плащани от Общината, защото не разполагам с такива средства. Просто искам бъдещите издръжки да си ги плащам доброволно-не чрез съдия-изпълнител или Община. И ме интересува още ли ще трябва да плащам такси за СИ
nija77
Нов потребител

Мнениеот boiko_62 » 15 Окт 2010, 13:23

записът не се приема като доказателство по бъдещо дело
ще плащате на СИ докато изплатите даденото от Общината
boiko_62
Потребител

Мнениеот nija77 » 15 Окт 2010, 13:32

Но на мен до сега Общината не ми е търсила пари. Това ИД е от родителя, упражняващ родителските права и сега ежемесечно ми се удържат от заплатата само пари за настоящия месец, а не за предходни задължения. И на 6 месеца такси към СИ.
nija77
Нов потребител

Мнениеот boiko_62 » 15 Окт 2010, 13:56

откривате БС на името на детето и с нея отивате при СИ и казвате, че се съмнявате в злоупотреби с парите привеждани за издръжка към родителя и желаете направо да ги плащате в сметка на детето
boiko_62
Потребител

Мнениеот nija77 » 15 Окт 2010, 14:00

Но това няма да е реално. Нямам нищо против да си ги плащам на родителя-той не злоупотребява. Просто не искам да давам излишни пари за такси на държавата. По-добре тия пари да идат при детето. Това е единствения проблем-таксите. Тях искам да избегна и се нуждая от съвет как да стане това. Не искам да лъжа и обвинявам никого в нищо.
nija77
Нов потребител

Мнениеот marinov » 15 Окт 2010, 14:58

nija77 написа:Но на мен до сега Общината не ми е търсила пари. Това ИД е от родителя, упражняващ родителските права и сега ежемесечно ми се удържат от заплатата само пари за настоящия месец, а не за предходни задължения. И на 6 месеца такси към СИ.

Не е така. След като държавата/общината/ е заплащала издръжка вместо вас, то тя е станала кредитор по делото наред с родителя упражняващ родителските права. Общината няма да ви търси нищо, СИ обаче ще го направи защото това е служебно негово задължение. Дори и родителя-взискател да подаде молба за прекратяване на делото, СИ ще откаже щом общинската издръжка не е погасена изцяло. Впрочем варианта с откриване на сметка на името на детето няма да ви свърши работа: първо, защото взискател по делото е родителят, а не детето и второ защото така или инъче СИ ще наложи запор върху трудовото възнаграждение за да събере общинската издръжка. Пак казвам намерете пари и внесете общинската издръжка и потърсете контакт със взискателя за изготвяне на споразумение. Това е най-добрия/евтин/ вариант за вас.
marinov
Потребител

Мнениеот nija77 » 15 Окт 2010, 15:28

А какво ще стане ако сега остана без работа. Запора ще падне, а издръжката как ще се изплаща
nija77
Нов потребител

Мнениеот boiko_62 » 15 Окт 2010, 17:23

издръжката ще е поеме пак общината
boiko_62
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство