начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

чл.16 от ЗЧСИ

чл.16 от ЗЧСИ

Мнениеот marlex » 24 Сеп 2010, 00:32

Колеги, какво мислите за предложението за изменение на чл.16 от ЗЧСИ?

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=cmStan&SType=show&gid=226&id=2149

З А К О Н
за изменение на Закона за частните съдебни изпълнители
(Обн., ДВ, бр. 43 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 39 от 2006 г., бр. 31, 59 и 64 от
2007 г. и бр. 69 от 2008 г.)
§ 1. В чл. 16 ал. 2 се изменя така:
„(2) За получаване на писмени справки и сведения, на копия и
извлечения от документи, съдържащи информация за длъжника по ал. 1 и по чл.431, ал. 3 от Гражданския процесуален кодекс, както и за вписване на
обезпечителни мерки се дължат държавни и местни такси. Държавните и
местните такси се заплащат от взискателя и са за сметка на длъжника.
marlex
Младши потребител

Re: чл.16 от ЗЧСИ

Мнениеот Melly » 24 Сеп 2010, 00:54

Изцяло сбъркана концепция. Според мен.
След като се събира такса според материания интерес и тази такса е за сметка на Длъжника, разходите по проучване на състоянието и статуса му следва да са за сметка на ЧСИ. Това са присъщи разходи за дейността, т.н. - разходи за външни услуги.
Айде Холън - и баба знае така. Ама кой ли ме пита.... :roll:

Много моля да не се възприемат думите ми лично. Нямам намерение да засегна когото и да е било от гилдията на частните съдебни изпълнители - Най-малко уважаваните от мен колеги, за които имам знание че упражняват тази дейност. :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Сеп 2010, 11:03

Не разбирам за какво реанимиране става дума. В момента на някой места ДСИ /взискателите/ си плащат справките и възбраните на АВ и са не равнопоставени спрямо ЧСИ http://legalworld.bg/show.php?storyid=21210 Проблем се явява разнобоя както при съдиите по вписванията, така и сред контролните органи... виж http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/ ... 51&start=0

П.П. Не съм ДСИ и не ги защитавам.... 8)
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Melly » 24 Сеп 2010, 12:01

Струва ми се, че всичко би си дошло на мястото, ако законодателно бъде премахната фигурата на ДСИ така, както в края на миналия век бе премахнат държавния Нотариат.
Но с уговорката, че уважавните от мен ЧСИ-та като частници, на които Държавата е възложила функции по принудителното изпълнение, бъдат така добри да си калкулират разходите по проучването на длъжника от таксите, които събират от него за дейността си - пазарен принип!
Не бързайте да ме апострофирате.
Таксите, за които става дума, в крайна сметка не са космически по размер в сравнение с другите, които са във фунция на материания интерес.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Сеп 2010, 12:28

... написа: :lol: Тъжен смях е това, ама е култово изречение, показващо за пореден път, че в Република България, всеки съд е отделна губерния, всяка администрация - също!

Основната причина е в законодателството. Ако не оставя възможност за тълкувания и своеволия, нама да е така.... В двата линка са изразени коренно противоположни становища -от Министър и подчинения му инспекторат..... :D Ако там няма единодушие, как практиката да е? Относно писмата на МП, :D , може ли, писмо да уточнява нормативен акт, какъвто се явява тарифата на АВ. Това е практика на данъчната администрация, но не и в съдебната система.....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Сеп 2010, 12:31

... написа:Нито по отношение на това къде какви актове се вписват /пример -нотариален акт за продажба на недвижим имот под отлагателно условие/.

Тук и ВКС мисли разнопосочно.... :D
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Сеп 2010, 15:53

Права сте за противоречието, но не е работа нито на министъра, нито на инспектората да проверява и дава указания /по същество/, както и на многобройните колеги да пишат сигнали, относно охранително производство, подлежащо на съдебен контрол. :D нали? :lol: При положение, че Тарифата е акт на мин.съвет, министъра може много по-лесно да прави промени и не следва да пише писма, а направо да оправи текстовете в самата тарифа.

Наистина избягахме от темата...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 24 Сеп 2010, 16:32

То и сега някои институции (като АГКК) искат да им се плащат такси за издаване на скици...Тъжният ми опит показва, че много често се налага ЧСИ да плаща от собствения си джоб тези такси, а впоследствие...иди гони взискателя да ти ги плаща. Защо ЧСИ ги плаща ли? Ами бързина и ефективност - за да се наложат преди длъжникът да се освободи от имуществото си. За мое учудване голяма част от взискателите (най-вече банките, Топлофикация и др.) проявяват учудващо безхаберие или мудност към събиране на вземанията си - ако примерно забавиш налагането на възбраната, докато се платят таксите, чакаш с дни, седмици...
Но пък иначе - защо няма действия и обезп. мерки, защо няма събираемост...
За мен лично това е основното ми притеснение - че голяма част от тези такси всъщност няма да са сметка на взискателя, нито на длъжника, а на ЧСИ...
А и не разбрах защо изобщо са викали в парламентарната комисия представители на КЧСИ, след като явно "присъдата" е била взета предварително - вижте протокола - "за" - 13, "против" - 0 /нула/. Такова стряскащо мнозинство имаше само в едни други времена...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 27 Сеп 2010, 14:14

kalahan2008 написа: А и не разбрах защо изобщо са викали в парламентарната комисия представители на КЧСИ, след като явно "присъдата" е била взета предварително - вижте протокола - "за" - 13, "против" - 0 /нула/. Такова стряскащо мнозинство имаше само в едни други времена...

:twisted: Никой изобщо не ни е викал... в момент на национална конференция, когато почти всички ЧСИ бяха вече на "източното крайбрежие", законопроектът беше спешно вкаран в правната комисия, като нито становището на КОмОрата, нито кореспонденцията с АВ, станала повод за законопроекта, не бяха сред материалите :!: Бяха старателно отделени... и изхвърлени... добре, че все пак дневния ред на комисиите е в интернет... :evil:
Поредният закон, който... се прави за частен случай - всичко започна с мрънкане на Агенцията по вписванията, че нямали пари за поща, тези разходи не били държавни такси и разноски и не следвало при справки от ЧСИ до СВ в друг район да се правят по пощата, а да се ходи на място "на гише". КЧСИ предложи справките да се правят по интернет - не е тайна, че повечето вписани актове отдавна са сканирани и никаква пречка не е със съответния достъп и ел. подпис да се принтират директно от "ИКАР" и да се плаща за това, както се плаща за ЕСГРАОН и НОИ, защото е удобно и бързо и с удоволствие аз напр. си плащам и не си губя времето да начислявам тези разноски за справки по конкретните дела - остават си за моя сметка. Да, ама не - пази се явно ревниво някаква "корупционна ниша" :evil: В отговор на това предложение последва проекто-законът и то с първоначален текст "Частният съд. изпълнител заплаща..." (т.е. това, което Melly предлага). Сега излезе доклад на Сметната палата какви са ги вършили в Агенцията по вписванията - нямали били пари, а в обосновката на проекто-закона твърдят как щели да спечелят 294 000 лв. :roll: :lol: Тия луди ли са ? Никой не прави сметки колко са таксите от възлагателните постановления, колко вземания по чл.191 ДОПК са събрани благодарение на "авантаджийските" справки и обезпечения.
Истината е, че наистина не трябваше да се прави реформа и частно съдебно изпълнение по начина, по който стана - паралелно с ДСИ. Или едните, или другите. И кои ще останат - отговорът е в проекто-закона за изменение на ЗСВ, който също може да погледнете :wink: - ДСИ стават магистрати 8) , а ЧСИ - пишман фирмици за съибране на вземания, които лека-полека ще затворят сами.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Сеп 2010, 14:34

Така е, нали сме били "бизнесмени"...явно и държавата така смята :wink:
Аман от интриги!
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ludi » 27 Сеп 2010, 18:00

Тя тук станала страшна дискусия , само мен ме няма. Скъпа Мели, чак пък да закрият ДСИ заради таксите на ЧСИ, малко пресилено ми се струва. Да успокоя Гудю, никой няма намерение да закрива ЧСИ или пък ДСИ. За реформата си напълно прав, подобна простотия не е правена в нито една държава/поне доколкото аз съм запознат/. Пак за твое успокоение, ДСИ няма да стават магистрати/поне засега/, целта е да бъде премахнат странния дуализъм останал още от комунизма. Съгласете се, че не е нормално деловодителите, секретарите, касиерите, че дори и чистачките в СИС да са на щат към ВСС, а ДСИ да са към МП. Този дуализъм води до големи проблеми, но не е тук мястото да ревем за проблемите в къщичката си. Все повече назрява идеята държавното изпълнение да иземе част от функциите на съда касаещи изпълнителния и обезпечителния процес, за сметка на фактическото изпълнение, което да остане изцяло приоритет на ЧСИ/пак доколкото знам подобен е и модела в повечето европейски държави/, където има специализирани състави, а не ДСИ.
Сега по отношение на таксите, не беше коректно да се изсипе подобна помия върху ДСИ- то не беше неравнопоставеност, то не беше за едните майка за други мащеха и т.н. /никой не говори за публичните вземания, за окръжната компетентност, за служебното начало и т.н./Ако някой си направи труда да погледне стенограмите от комисията по правни въпроси, ще остане с впечетление, че готвят някакви промени при ДСИ. Истината е проста когато взискателя плаща такса при ДСИ, то тя отива в бюджета на държавата, а когато плаща при ЧСИ отива в джоба на последния. Явно държавата е решила да си вземе своето и от ЧСИ. Личното ми мнение, е че това не е правилно защото все пак на ЧСИ е възложена една публична функция и при това положение държавата сама се е отказала от въпросните такси като е прехвърлила част от правомощията си на частни лица. Държавата все пак си получава пая/поне така трябва да е/ от данъците с които облага ЧСИ. Айде, че много се увлякох и рискувам Гудю да ми скочи.
ludi
Потребител

Мнениеот gudio » 27 Сеп 2010, 21:16

ludi написа: Държавата все пак си получава пая/поне така трябва да е/ от данъците с които облага ЧСИ. Айде, че много се увлякох и рискувам Гудю да ми скочи.

:oops: Че за какво да скачам, освен да аплодирам и да благодаря за подкрепата... :idea: Луди, това да не е така, от състрадание нещо, а ? 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 28 Сеп 2010, 18:17

gudio написа: КЧСИ предложи справките да се правят по интернет - не е тайна, че повечето вписани актове отдавна са сканирани и никаква пречка не е със съответния достъп и ел. подпис да се принтират директно от "ИКАР" и да се плаща за това,

Тук леко преувеличаваш. Актовете се сканират след въвеждането на ИКАР /от началото на 2009г./. Други безумици се появяват.... отново опашки пред гишета. При това двойни, защото някой от таксите зависят от обема на информацията /преписи, разпечатки и др./, които предварително са неизвестни и няма как да се платят предварително. Няма как да си получиш копието по пощата, защото не знаеш колко листа е акта и каква такса дължиш..... :lol:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот gudio » 29 Сеп 2010, 16:01

n_ikito написа:
gudio написа: КЧСИ предложи справките да се правят по интернет - не е тайна, че повечето вписани актове отдавна са сканирани и никаква пречка не е със съответния достъп и ел. подпис да се принтират директно от "ИКАР" и да се плаща за това,

Тук леко преувеличаваш. Актовете се сканират след въвеждането на ИКАР /от началото на 2009г./. Други безумици се появяват.... отново опашки пред гишета. При това двойни, защото някой от таксите зависят от обема на информацията /преписи, разпечатки и др./, които предварително са неизвестни и няма как да се платят предварително. Няма как да си получиш копието по пощата, защото не знаеш колко листа е акта и каква такса дължиш..... :lol:

:evil: Да, бе, ние доматите с колците ги папкаме :!: Не знам коя СВ работиш, но в С(ан)Ф(ранциско) актовете се сканират от 2001-ва година и "препис" от нот. акт се издава с едно клавишче от "компа" хоп - излиза на принтера. Никой не рови по томовете. И никакъв "ИКАР" няма заслуги за това. Този сайт
https://notary.registryagency.bg/immWeb/app
също си работи :!: :mrgreen:
Документите са си в PDF-формат, сега и в СФ доколкото знам наистина са поизостанали - май има "дупка" - цяла година несканирани, ама проблемът е друг - че достъп до сканираните документи, по думи на отговорен служител в АВ няма да бъде предоставен никога и на никого :lol: . Друго си е така - срещу 10-20-50 и т.н. лв. "на ръка" може и оригинала да откъснат от тома 8) и да ти го "предоставят", ама иначе - ходи виси по опашките като гламав, докато не ти уври акъла да "бутнеш" на когото трябва, за да стане работата 8) :mrgreen:
Това е истината - пази се ЯКА КОРУПЦИОННА ХРАНИЛКА и това е положението :twisted:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 29 Сеп 2010, 18:32

Е, то СФ е друга държава..... :D , Вервай ми, само там са сканирани стари актове. Даже имаше плах опит за правене на т.нар. имотни партиди, ама нейсе. :D А относно електронния регистър..... още не сме дорасли... не всичко е СФ, да не забравяме....... като минат ромите и резнат кабелите на БТК, достъпа отива ..... :evil: Случва се често, миналия месец 2пъти по 5 дена..... :oops:

п.с. "ваденето" на преписи от ИКАР, според мен е погрешна практика... 8)
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот gudio » 29 Сеп 2010, 19:05

:| Не знам кой за какво е дорасъл, някои хора очевидно искат, желаят, настояват да си седят в 19-ти век. Нотариусите :wink: явно нямат никакъв интерес да "виждат" сканираните актове - защото как после ще обясняват "ами,.. каквито документи са ми представили, аз въз основа на тях..." :lol: В службите по вписвания работата е ясна - отиваш с бележчицата за внесена такса, "но не би": "Вижте сега, нямаме хартия, свърши тонерът, повреди се ксероксът, съжаляваме ама..." На помощ се притичва образът на Алеко Константинов, нарисуван в зелени краски и... изведнъж се появяват необходимите консумативи :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 29 Сеп 2010, 21:41

http://lex.bg/bg/news/vote/39114/pos
" Когато фактите говорят, сами за себе си, настава мълчание".

п.п. Не разбрах тея 100 милиона данъчни налози ли са? :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ludi » 30 Сеп 2010, 07:05

Добре е все пак тези факти да бъдат проверени и да идват от достоверен източник /МП,НАП/. Това повече ми прилича на самохвалство пък и цифрите много кръгли, поне да бяха сложили някоя и друга запетайка :) . Простия факт, че дори банките започнаха да се връщат при ДСИ говори, че нещо не е наред при ЧСИ. Не искам да им правя анализ, но голяма част от колегите режат клона върху който седят. Лошо впечетление прави отново плюенето срещу ДСИ. Станахте смешни с тези такси, това ли е най-големият проблем. Едно проучване на имуществото е в рамките на 50-60 лева, при нас да е с 10 лева по-малко, това ли събаря ЧСИ. Хората търсят бързина, ефективност, а в последно време и лоялност :) . С тези правомощия дадени ви от бога сте не едни ами поне десет гърди напред. Сега умишлено се създаде обстановка и се преразпределя и пазара на публичните вземания, като ДСИ отново са изтикани. НАП сами са се отказали и си събират само тяхните вземания, а общините, министерствата, разните агенции, контролни органи и др. са принудени да отидат при ЧСИ. Смешно е тази безалтелнативност да се отчита като голям успех. МВР изобщо не се интересува от ЗСВ и не оказва съдействие на ДСИ. АС и АГКК пък въобще не се интересуват, че ДСИ били държавни служители част от съдебната система и си искат такси като от частно лице. Проблемите са ни едни и същи, но вие гледате да ги решите на гърба на ДСИ/използвайки медийната подкрепа която имате/. Най-интересното е, че давате становище дори по промените в ЗСВ, естествено сте против. Това последното не знам какво ви пречи, злоба ли е завист ли не знам.
ludi
Потребител

Мнениеот gudio » 30 Сеп 2010, 08:07

Сумата 100 млн. и на мен ми се вижда закръглена, но е напълно достоверна - всеки ЧСИ си пусна интернет-банкирането и филтрира да покаже само платежните към бюджета. Аз например изпратих екселска таблица на Камарата, в която са експортирани "по пера" около 900 платежни за вземания по чл.458 ГПК. После повторих упражнението с другите си сметки - от които плащам ДДС, ДДФЛ за мен и за персонала и осигуровки. Сумите са шестцифрени по всяко от "перата" и като казвам 6-цифрени, нямам предвид 100 хил. лв. :| А аз съм дребна канторка, разликата между мен и водещите СФ-кантори е като между "Майкрософт" и кварталното компютърно магазинче. Само дето превежданите от ЧСИ суми в бюджета се отчитаха като страшен успех на закритата АДВ, сега НАП се бие в гърдите как вдигнала, видиш ли, събираемостта. Ако искат наистина да оценят ползата от ЧСИ - да направят по една сметка при всяка ТД на НАП, където да се внасят събраните от ЧСИ вземания. Ама не искат :lol:
P.S. Т.е. зад твърдяната сума от 100 милиона стоят списъци с банкови преводи и ако Дянков има желание - може да поръча да ги проверят :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 30 Сеп 2010, 09:23

Не искам дискусията да минава на плоскостта - "ЗА" или "ПРОТИВ" ДСИ/ЧСИ. Относно искането за непредставяне на скици от АГКК..... не считате ли, че следва гнева Ви следва да бъде насочен към АГКК, а не към АВ, МП . Много е лесно да бъде премахнато изискването за скица, но това ще доведе, веднага и до "изчезването" на идентификаторите от постановленията за налагане на обезпечителни мерки / възлагане/. Какво ще се получи. В район с кадастър ще се вписват възбрани със "стари" описания на имотите /примерно УПИ X-10/. Същевременно вписва се акт, описанието в който е направено единствено по данните от Кадастър /няма изискване в акта да има "старото" описание/. Как да се установи идентичността между двата имота, при положение, че нито площта съвпада, нито границите. Как да се издаде удостоверение и възбраната да бъде вътре? Напълно разбирам проблема при тотална липса на заснемане на имота. В крайна сметка проблема е в полето на АГКК и непълнотите и грешките в одобрените карти и липсата на ресурс за издаването на скици. Доколкото знам имате достъп до тяхната база, но търсенето е много трудно, поради некоректно /невярно/ въведените данни. Веднага възниква и въпроса..... съществува ли обекта, ако липсва в кадастралната карта... нали тя /к.карта/, би трябвало /дано стане някога :cry: / да отразява реалното, фактическо положение на имотите.
Относно цифрите... ако се разгледат на плоскостта на увеличената между фирмена задлъжнялост и скока на "лошите" кредити..... :roll: не съм убеден, че анализа ще бъде много добър.... не знам.... Друго, което ми прави впечатление е раздуването на балона ..... как ЧСИ успяват много по-добре да събират публичните задължения от НАП. АДВ бачкаше много по-добре /от НАП/, но от празен джоб, не можеш да вземеш пари.... Тук съм на мнение, че самата държава не иска да си ги събере... :twisted:
n_ikito
Активен потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство