начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Съдебен запор на МПС

Съдебен запор на МПС

Мнениеот vrabeca » 16 Сеп 2010, 22:38

Здравейте. Интересува ме какви проблеми може да имам, ако на човека, на който се води един мотор, му е наложен съдебен запор заради проблеми по погасяването на кредит? Моторът е купен от мен преди 3 години, но не беше прехвърлен на мое име и това лято чак отидохме с човека при нотариус (там всичко беше точно) обаче в КАТ казаха, че е наложен съдебен запор и не могат да издадат новите документи. Възможно ли е да го пуснат за издирване или нещо такова ?

ПС: Варианта да се разбера с продавача да ми върне парите няма как да стане :lol:
vrabeca
Нов потребител

Re: Съдебен запор на МПС

Мнениеот iva_sh » 16 Сеп 2010, 23:14

чл. 143, ал.7 от Закона за движение по пътищата забранява извършване на промени в регистрите на КАТ ако върху МПС има наложени ограничения, например - запор, докато не постъпи съгласие от съответния орган или ограничението не бъде снето. Предишният собственик няма как да не знае за този запор и ако не е уведомил купувача е действал недобросъвестно. Ако няма съгласие между двамата за уреждане на отношенията ще трябва да се води гражданско дело. В МВР вероятно ще откажат издирване на продавача, тъй като в случая няма престъпление.
iva_sh
Потребител

Мнениеот vrabeca » 17 Сеп 2010, 06:02

Това, че се е направил на луд продавача и не си е казал - то е ясно. Номера е, че нотариалния договор е сключен СЛЕД като е наложен запора. Мен не ме притеснява, че продавача ще го пусне за издирване, а примерно като не успее да си върне дълга (което е почти 100% сигурно) и като му пратят съдия изпълнител дали е възможно след като не намерят мотора при него да го пуснат за издирване, защото съм сигурен, че да се укрива имущество от съдия изпълнител е престъпление, но възможно ли е да почнат да си го търсят чрез КАТ и като ме спрат някой път за проверка да има изненада...
vrabeca
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Сеп 2010, 09:38

Спокойно можете да се движите с мотора, защото сте добросъвестен.

Запорът се налага чрез назначавен на пазач, тоест, ако не е назначен пазач, спокойно може да се търгува с мотора.

Не Ви съветвам обаче да продавате мотора, но ако е наложително - отново се включете в тази тема.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vrabeca » 17 Сеп 2010, 20:08

Аз си се движа съвсем спокойно :lol: Идеята е, че не искам да ми го задържат някой път...

При евентуална проверка от служители на КАТ ще има проблеми. :)
В смисъл ?
vrabeca
Нов потребител

Мнениеот pbp_bg » 17 Сеп 2010, 22:52

Поли има право. Ако бъде насрочен опис на движимата вещ и длъжникът не я предостави за извършването му, ЧСИ може да поиска от органите на МВР спирането й от движение за срок до три месеца /чл. 431, ал. 5 ГПК/. Друг е въпросът, че в редица ОД-та на МВР отказват, понеже законодателят си е свършил работата до половината - предвидил е в процесуалния закон правомощие на ЧСИ да иска спиране, а не е променил материалния закон, въз основа на който МВР да наложи принудителната административна мярка.
Иначе - спокойно. По принцип това е крайна мярка, ако длъжникът: 1) не плаща и/или 2) няма никакво друго секвестируемо имущество.
А пък то не може и да стане много страшно - дори да Ви отнемат владението, да го опишат и изнесат на ПП, ще можете, този път грамотно, да си го купите на търга :lol: :lol: :lol:
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Мнениеот angelinagg » 25 Ное 2010, 10:20

Преди да се завайкаш първо провери кога е образувано изпълнителното дело при съдебния изпълнител наложил запора. Ако си имаш коректен догоров с една молба придружена от заверено копие на договора до съдебния изпълнител, запора ще ти бъде вдигнат/задължен е/.

:!: :!: :!: Само ако си сключил договора преди образуване на изпълнителното дело. :)
angelinagg
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство