Здравейте!
Тъй като съм от "много пресните юристи" искам да помоля за помощ колегите във форума, тъй като имам един казус, с който съм се заел да помогна на близък роднина - баща ми.
Миналата година един " познат " на баща ми му иска пари на заем, той ги даде срещу ЗЗ, а в последствие успяхме да "излъжем" длъжникът да подпише и договор за заем, нотариално заверен. ЗЗ е за двойно по-голяма сума от тази която длъжникът реално дължи, но това е подробност, аз, а и баща ми няма да търсим измамата, а просто искаме да съберем дадената от него сума.
Въпросът ми е как да процедирам от тук нататък - ясно е че ще трябва да се подаде молба за издаване на Заповед за изпълнение, но тя на каква основа да бъде според вас - ЗЗ или договорът за заем (нотариално заверен)? Какъв е вашият съвет? Има ли възможност в молбата за издаване на заповед за изпълнение да включа като доказателства и ЗЗ и договор за заем? Таксите са ми ясни - 2%, които впоследствие смятаме да претендираме да се възстановят от длъжника!
Какво бихте ме посъветвали да направя предварително и относно въпросът за проверка на самото имущество на длъжника - имотен регистър?
Много благодаря предварително за мненията и отговорите!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 13:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запис на заповед/Договор за заем
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
- insconsultbg
- Младши потребител
Re: Запис на заповед/Договор за заем
Чл. 420. (1) Възражението срещу заповедта за изпълнение не спира принудителното изпълнение в случаите по чл. 417, т. 1 - 8, освен когато длъжникът представи надлежно обезпечение за кредитора по реда на чл. 180 и 181 от Закона за задълженията и договорите.
(2) Когато в срока за възражение е направено искане за спиране, подкрепено с убедителни писмени доказателства, съдът, постановил незабавно изпълнение, може да го спре.
(3) Определението по искането за спиране може да се обжалва с частна жалба.
======
ЗЗ е извън т.1-8
(2) Когато в срока за възражение е направено искане за спиране, подкрепено с убедителни писмени доказателства, съдът, постановил незабавно изпълнение, може да го спре.
======
ЗЗ е извън т.1-8
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
insconsultbg написа:
Какво бихте ме посъветвали да направя предварително и относно въпросът за проверка на самото имущество на длъжника - имотен регистър?
ем, като се стигне до изпълнител, ако е частен ...чл.18 ЗЧСИ, ако е ДСИ малко повече зор, както се казва контролът е висша форма на доверие...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
palimsest написа:insconsultbg написа:
ем, като се стигне до изпълнител, ако е частен ...чл.18 ЗЧСИ, ако е ДСИ малко повече зор, както се казва контролът е висша форма на доверие...
Мисълта ми е предварително да проверя имуществото на длъжника, защото нито аз, нито баща ми е наясно с наличното му до момента имущество - има ли изобщо такова, секвестируемо/несеквестируемо ли е то?!
- insconsultbg
- Младши потребител
palimsest написа:Чл. 420. (1) Възражението срещу заповедта за изпълнение не спира принудителното изпълнение в случаите по чл. 417, т. 1 - 8, освен когато длъжникът представи надлежно обезпечение за кредитора по реда на чл. 180 и 181 от Закона за задълженията и договорите.
======
ЗЗ е извън т.1-8
Чл. 417 т.9 - запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони по нея.
Чл. 417 т.3 - 3. нотариален акт, спогодба или друг договор, с нотариална заверка на подписите относно съдържащите се в тях задължения за заплащане на парични суми или други заместими вещи, както и задължения за предаване на определени вещи;
Да разбирам ли че, който и от двата официални документа за избера като основания за издаване на заповед за изпълнение ще стане?!
Поздрави!
- insconsultbg
- Младши потребител
Да възродя малко темата!
Почти се справих с окомплектоването на документите за подаване за заявление по чл. 417 ГПК ( имам подписана ЗЗ и договор за заем ). Договорът за заем е с краен срок 01.12.2010г. но тъй като длъжникът не е плащал нищо до сега от оговорените лихви, а в договорът за писано че при неплащане заемодателя има право да прекрати договора смятам да не чакам повече!
Въпросът ми е следният - след като направя справка в имотния регистът за наличните имоти на длъжника и сина му ( той е съдлъжник ) мога ли да искам възбрана или запор на дадените имущества с цел те да не се освободят от тях и след това при издаването на изпълнителния лист и отиването при ЧСИ да не мога да се удовлетворя ( или мн бавно ) от техните имущества?!
Също така смятам да пусна нотариална покана относно ЗЗ за дължимост на сумата по нея ( ЗЗ е без дата на предявяване ). Очавакм мнения и съвети!
Поздрави!
Почти се справих с окомплектоването на документите за подаване за заявление по чл. 417 ГПК ( имам подписана ЗЗ и договор за заем ). Договорът за заем е с краен срок 01.12.2010г. но тъй като длъжникът не е плащал нищо до сега от оговорените лихви, а в договорът за писано че при неплащане заемодателя има право да прекрати договора смятам да не чакам повече!
Въпросът ми е следният - след като направя справка в имотния регистът за наличните имоти на длъжника и сина му ( той е съдлъжник ) мога ли да искам възбрана или запор на дадените имущества с цел те да не се освободят от тях и след това при издаването на изпълнителния лист и отиването при ЧСИ да не мога да се удовлетворя ( или мн бавно ) от техните имущества?!
Също така смятам да пусна нотариална покана относно ЗЗ за дължимост на сумата по нея ( ЗЗ е без дата на предявяване ). Очавакм мнения и съвети!
Поздрави!
- insconsultbg
- Младши потребител
Първо много ви благодаря за бързия и изчерпателен отговор от ваша страна!
В ЗЗ не е посочен никакъв срок за предявяване и плащане ( полето е останало празно от заявителя ), което според мен се тълкува че е платима при предявяване?! Така ли е или греша?! Именно с нотариалната покана искам "официално" да го подканя да плати примерно в едноседмичен срок или по-голям (разумен). Притеснението ми е, именно в този период, когато длъжникът и съдлъжникът разберат че нещата отиват на " зле " за тях да не почнат да прехвърлят имоти, коли, сметки, пари и т.н. и след това при сигурнен изпълнителен лист да не мога да се удовлетворим чрез ЧСИ?! Как бихте коментирали тази ситуация?
Относно протеста на длъжника - смятате ли че той има годни основания да оспорва незабавната заповед за изпълнение, при положение че аз я пускам по чл. 417 ГПК, а не по чл. 410 - именно по чл. 417 е записано че ОБЖАЛВАНЕТО НА РАЗПОРЕЖДАНЕТО ЗА НЕЗАБАВНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НЕ СПИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО - чл. 419 ал.3 ГПК
Поздрави!
В ЗЗ не е посочен никакъв срок за предявяване и плащане ( полето е останало празно от заявителя ), което според мен се тълкува че е платима при предявяване?! Така ли е или греша?! Именно с нотариалната покана искам "официално" да го подканя да плати примерно в едноседмичен срок или по-голям (разумен). Притеснението ми е, именно в този период, когато длъжникът и съдлъжникът разберат че нещата отиват на " зле " за тях да не почнат да прехвърлят имоти, коли, сметки, пари и т.н. и след това при сигурнен изпълнителен лист да не мога да се удовлетворим чрез ЧСИ?! Как бихте коментирали тази ситуация?
Относно протеста на длъжника - смятате ли че той има годни основания да оспорва незабавната заповед за изпълнение, при положение че аз я пускам по чл. 417 ГПК, а не по чл. 410 - именно по чл. 417 е записано че ОБЖАЛВАНЕТО НА РАЗПОРЕЖДАНЕТО ЗА НЕЗАБАВНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НЕ СПИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО - чл. 419 ал.3 ГПК
Поздрави!
- insconsultbg
- Младши потребител
Сега погледна ЗЗ - " Падеж : на предявяване"
Поздрави!
Поздрави!
- insconsultbg
- Младши потребител
poli_g написа:Ще трябва да го поканите в противен случай ще получите отказ за издаване на ЗНИ.
Разпоредителни сделки със собственост след поканата- Павлов иск.
Подкрепям изцяло написаното от колегата Янева, защото е практически изпитано и дава резултат.
По отношение спирането- Чл. 420, като отбележите, че нормата сочи изрично чл. 417, но до т.8!
Наиситина не съм обърнал внимание че законът визира чл. 417 от т.1 - т.8 БЕЗ т.9 където е хипотезата на ЗЗ, за което се извинявам!
Относно ЗЗ - там е ясно - нотариална покана!
Все пак ми се иска водене на заповедно производтво - чл. 417 т.3 - по договорът с нотариална заверка на подписа - така поне няма да може да възразява и да бави процеса излишно, а като допълнително доказателство да приложа ЗЗ, възможен ли е такъв ред?!
Поздрави!
- insconsultbg
- Младши потребител
Колкото и нескромно да звучи изчетох доста по темата, а и мненията - вашето и на останалите колеги определено ми беше от полза и ми даде " сламка " за да започна от някъде... Целта на заема ни най-малко е лихварство, а напротив - човекът уж искаше парите назаем за да привлече нови машини и инвестиции към съществуващ вече такъв бизнес, но излезна най-леко казано некоректен, за което аз не смятам да го оставям да живее с мисълта че е прецакал поредния добронамерен човек, доверил му се с определена сума пари.....
Относно таксата от 2% - напълно ми е ясно че трябва да я претендирам още в подаването на заявлението за издаване на заповед за изпълнение, гледал съм и няколко подобни казуса!
Според мен ще ми е малко трудно определянето на лихвите, които се дължат според договора за заем, но в краен случай ще претендирам само главницата - лихвата не е голяма - 1% на месечна основа, което идва определено да покаже, че договорът не е направен с печелбарска цел...!:)
Какви са вашите съображения относно това да не подавам като доказателство ЗЗ?
Поздрави!
Относно таксата от 2% - напълно ми е ясно че трябва да я претендирам още в подаването на заявлението за издаване на заповед за изпълнение, гледал съм и няколко подобни казуса!
Според мен ще ми е малко трудно определянето на лихвите, които се дължат според договора за заем, но в краен случай ще претендирам само главницата - лихвата не е голяма - 1% на месечна основа, което идва определено да покаже, че договорът не е направен с печелбарска цел...!:)
Какви са вашите съображения относно това да не подавам като доказателство ЗЗ?
Поздрави!
- insconsultbg
- Младши потребител
Темата е все още "отворена" така че съм готов да изслушам всякакви мнения!
Поздрави!
Поздрави!
- insconsultbg
- Младши потребител
Аз бих оправила добронамерен съвет към младия колега.
insconsultbg,
Прохождането в професята е бавен процес. Твърде оптимистично е да мислиш, че само с насоки дадени тук във форума, ще се справиш сам със заповедното производство. Този институт е нов за действащото ни право, а нормите на чл.410 или 417 ГПК са само видимата част на айсберга.
Съветът ми към теб е да възложиш задачата на колега и да бъдеш неговата сянка. Така ще можеш да научиш повече отколкото си очаквал в случай, че си блъскаш главицата сам. А и най-вероятно няма да проигреш фамилния интерес.
Ти си млад, плах и все още неопитен - не рискувай да бъдеш потопен от опитните колеги. В съдебната битка, победител излиза по-устойчивият!
Успех!
insconsultbg,
Прохождането в професята е бавен процес. Твърде оптимистично е да мислиш, че само с насоки дадени тук във форума, ще се справиш сам със заповедното производство. Този институт е нов за действащото ни право, а нормите на чл.410 или 417 ГПК са само видимата част на айсберга.
Съветът ми към теб е да възложиш задачата на колега и да бъдеш неговата сянка. Така ще можеш да научиш повече отколкото си очаквал в случай, че си блъскаш главицата сам. А и най-вероятно няма да проигреш фамилния интерес.
Ти си млад, плах и все още неопитен - не рискувай да бъдеш потопен от опитните колеги. В съдебната битка, победител излиза по-устойчивият!
Успех!
-
Melly - Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|