Виждам че и други хора тук имат подобни на мен неволи. Аз съм журналист с икономическо образование. Не знам за другия човек, който също е постнал мнение, но аз със сигурност станах жертва на абсолютен съдийски произвол от Софийския районен съд. Поне така ми казва адвокатът, който ме консултира в битката ми срещу Топлофикация.
Интересува ме как мога да обезсиля издаден от съдия Христина Гарванска от 3-то отделение на СРС изпълнителен лист в полза на Топлофикация.
Не съм юрист и Ви моля най-учтиво да ми обясните простичко нещата. Искам второ мнение!
Излагам следните факти хронологично:
20 август 2009 г. Съдия Христина Гарванска от 3-то отделение на СРС издава по Заповедното производство Заповед за изпълнение на парично задължение. Изрично пише, че тя може да се обжалва в двуседмичен срок.
3 септември 2009 г. На 14-тия ден, както бях посъветван от адвоката си, подавам в деловодството на СРС писмено възражение. Т. нар. просто възражение - НЕ ДЪЛЖА ПОСОЧЕНАТА СУМА! Копие от възражението ми е надлежно заверено с входящ номер и печат на СРС.
Аз искам Топлофикация да заведе иск по общия ред на ГПК в който да докаже, че наистина аз дължа точно толкова пари, колкото тя ми начислява във фактурите за парно. Надявах се на продължителен и честен процес, с всичките му експертизи, които да убедят мен и съда, че Топлофикация не мами и начислява коректно дължимите суми. Отделно и аз като много други хора също оспорвам, че за значителна част от сметките на Топлофикация вече е настъпила погасителна давност.
19 октомври 2009 г. Съдия Христина Гарванска издава изпълнителен лист по същото дело. С мотив, че издадената от нея Заповед за изпълнение е влязла в сила. В мотивите и преамбюла на изпълнителния лист не се споменава нито един ред, че същата заповед е атакувана с възражение на ответника по ч. гр. д. в законоустановения двуседмичен срок. Не се отчита този факт въобще. За съдията това не се е случило. Според нея издадената заповед е влязла в сила и на основание на това тя издава изпълнителен лист.
Утре ще ходя да издирвам делото в СРС. Дано го намеря. Но какво ново мога да прочета. То на листа всичко си пише!
10 март 2010 г. Близо половин година след като е издаден изпълнителния лист частен съдебен-изпълнител ми връчи днес Покана за доброволно изпълнение на паричното задължение. Разполагам с две седмици да си платя това, което Топлофикация искаше да вземе, че и с разноски отгоре. По усмотрение на съдия Христина Гарванска няма нужда дружеството да докаже вземането си. Аз съм осъден!
Показах на съдебния-изпълнител писменото възражение, той сви вежди, направи си копие за неговата картотека, каза че има някакво недоразумение, но нищо не може да направи и че сумата е дължима в двуседмичния срок. Изпълнителният лист си е валиден и туй то! Дори учтиво ме попита как ще платя - в брой или по банков път?
Кажете това не е ли абсолютен съдийски произвол? Как този изпълнителен лист може да бъде обявен за нищожен и обезсилен? Е как да вярвам на правосъдието в България, когато правата ми по ГПК не са зачетени!
Кой сега ще плати още 561 лева на частния съдебен-изпълнител, че издирва длъжник, на който съдът не е зачел неговото просто възражение и е обявил за влязла в сила издадената срещу него Заповед за изпълнение.
Благодаря предварително за Вашите съвети!
Послепис: Дали моята история има потенциал за интересен репортаж по Господари на ефира?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 13:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Произвол на СРС по дела на Топлофикация
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Произвол на СРС по дела на Топлофикация
Срокът не е 14 дневен , а двуседмичен което е малко по-различно и започва да тече от датата , на която Ви е връчена ЗИ.На коя точно дата Ви е връчена ЗИ и на коя сте подал възражението?Ако възражението е в срок , проблема ще се реши.
П.П Всъщност в срок сте , ако сте подали на 3.09. възражението.Може обаче да е станала грешка и то да не е стигнало до делото.Вижте все пак какво е положението.Подайте молба с копие от възражението , заверено с искане от съдията да обезсили ИЛ и да даде указание на Топло , че трябва да предяви иск в 1 месечен срок.
П.П Всъщност в срок сте , ако сте подали на 3.09. възражението.Може обаче да е станала грешка и то да не е стигнало до делото.Вижте все пак какво е положението.Подайте молба с копие от възражението , заверено с искане от съдията да обезсили ИЛ и да даде указание на Топло , че трябва да предяви иск в 1 месечен срок.
Последна промяна REVOLUTION на 10 Мар 2010, 21:54, променена общо 1 път
- REVOLUTION
- Активен потребител
Имаше подобен случай с една колега и като отиде при съдията с документите се оказа,че въобще не са приложени по делото!
След известно време се откриха случайно някъде в деловодството...
Сега почвам да вярва,че има нещо тревожно в последните назначения на съдебна админисртация в СРС...
След известно време се откриха случайно някъде в деловодството...
Сега почвам да вярва,че има нещо тревожно в последните назначения на съдебна админисртация в СРС...
- usra_ovcova
- Потребител
Заповедта ми е връчена на 20 август 2009 г., а възражението го подадох на 3 септември. Август има 31 дни. Подадох го точно на 14-тия ден!
Последна промяна danestev на 10 Мар 2010, 21:55, променена общо 1 път
- danestev
- Нов потребител
danestev написа:Заповедта ми е връчена на 20 август 2009 г.
Знам че е двуседмичен, попадох възражението на 3 септември 2009. Точно на 14-тия ден!
Допълних си отговора като сметнах и аз , в срок сте!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Тази молба до съдията по делото Христина Гарванска ли да я адресирам или до председателя на СРС?
Аз хубаво ще си приложа копие на възражението, а те дали ще ми отговорят докато не изтече поканата за доброволно изпълнение на съдебния-изпълнител. Че като гледам с каква скорост ( 19 октомври 2009 г. - 10 март 2010 г. ) изпълнителният лист се е придвижи до мен, май ще ми отиде апартаментчето, докато съдът уважи искането ми.
Аз хубаво ще си приложа копие на възражението, а те дали ще ми отговорят докато не изтече поканата за доброволно изпълнение на съдебния-изпълнител. Че като гледам с каква скорост ( 19 октомври 2009 г. - 10 март 2010 г. ) изпълнителният лист се е придвижи до мен, май ще ми отиде апартаментчето, докато съдът уважи искането ми.
- danestev
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|