Здравейте,
Получих от Агенцията за държавни вземания "Напомнително писмо" за 2 бр. НП.
Съответно първото НП е от 2001г., а второто НП от 2003 г.
Никакви действия до сега не са предприети относно връчването на кое да е от тях.Чудя се мога ли да се ползвам от текста на ДОПК, или;
Давност
Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
По ДПК действал тогава вместо ДОПК давността също е 5 г?
Благодаря предварително
- Дата и час: 28 Ное 2024, 10:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Погасителна давност по ДОПК?
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Погасителна давност по ДОПК?
Агенция за държавни вземания вече не съществува /считано от 01.01.2010г./. Неин правоприемник е Национална агенция за приходите /НАП/. 5-годишната давност се прекъсва с всяко действие по принудително изпълнение. Не може да е отговори еднозначно на въпроса Ви, защото не знаем какви действия са предприемани от АДВ. Наказателните постановления не се връчват от АДВ/НАП, а от органа, който е установил адм. нарушение.
Пуснете молба до НАП за прекратяване на изп. производство на основание чл. 225, т. 7, вр. чл. 168, т. 3 ДОПК и чакайте произнасяне от НАП.
Пуснете молба до НАП за прекратяване на изп. производство на основание чл. 225, т. 7, вр. чл. 168, т. 3 ДОПК и чакайте произнасяне от НАП.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Много Ви благодаря за насоките;)
Лек и успешен ден ,
Лек и успешен ден ,
-
leia76 - Потребител
Здравейте, отново. Разгледах движението по делото и мисля, че трябва да си сменя основанието относно погасителната давност.
След като се запознах с документите установих, че едното НП е връчено 2002 г. Следващото действие от страна на органите по приходите е след 2 г.(уведомително писмо.) , След това прекъсването на давността е след още 2 г (покана за доброволно изпълнение).
Мисля си дали да не ползвам текста на чл, . 82. (1) ЗАНН, или ;
Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
Някакви насоки от Ваша страна?
п.с.Няма проблеми, който желае на лични
След като се запознах с документите установих, че едното НП е връчено 2002 г. Следващото действие от страна на органите по приходите е след 2 г.(уведомително писмо.) , След това прекъсването на давността е след още 2 г (покана за доброволно изпълнение).
Мисля си дали да не ползвам текста на чл, . 82. (1) ЗАНН, или ;
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
Някакви насоки от Ваша страна?
п.с.Няма проблеми, който желае на лични
-
leia76 - Потребител
Според Вас, може ли да се ползвам от ЗАНН, ако;
2003 НП е влязло в сила
2004 -получено е Уведомително писмо
2008-покана за доброволно ипзълнение
2010 -напомнително писмо.
Има в предвид периода на бездействие от страна на държавата 2004-2008. Тук да позлвам 2 годишната давност.
2008, и 2010 имам ли пак прекъсване на давността?
Не мога това да си обясня
Благодаря и хубав уикенд желая,
2003 НП е влязло в сила
2004 -получено е Уведомително писмо
2008-покана за доброволно ипзълнение
2010 -напомнително писмо.
Има в предвид периода на бездействие от страна на държавата 2004-2008. Тук да позлвам 2 годишната давност.
2008, и 2010 имам ли пак прекъсване на давността?
Не мога това да си обясня
Благодаря и хубав уикенд желая,
-
leia76 - Потребител
leia76 написа:Мисля си дали да не ползвам текста на чл, . 82. (1) ЗАНН, или ;
а) две години, когато наложеното наказание е глоба
Не можете да ползвате този текст, защото:
Чл. 82. (4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
Т.е. ако вече е образувано изп. дело, се прилага общата давност по ДОПК, т.е. 5, респ. 10 години.
Претендирайте пред публичния изпълнител, че уведомителните писма не представляват действия по принудително изпълнение и не прекъсват давността. Има трайна съдебна практика на ВАС в този смисъл.
- kalahan2008
- Активен потребител
Здравейте, благодаря Ви за насоките дадени ми в отговорите ви относно погасителната давност по ДОПК
Сочите че има трайна съдебна практика за това че писмата не прекъсват давността=бихте ли посочили?
Аз също търся, но не откривам
Благодаря отново,
Хубав уикенд
Сочите че има трайна съдебна практика за това че писмата не прекъсват давността=бихте ли посочили?
Аз също търся, но не откривам
Благодаря отново,
Хубав уикенд
-
leia76 - Потребител
Нямам в момента възможност да търся съдебна практика, беше в смисъл, че съобщението за доброволно изпълнение не е действие по принудително изпълнение и не подлежи на обжалване.
- kalahan2008
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|