начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Неплатена съдебна глоба - моля за съвет за последствията

Неплатена съдебна глоба - моля за съвет за последствията

Мнениеот cvrkov » 12 Май 2009, 14:36

Присъдена ми е глоба по споразумение с прокурора в съдебно дело по едро хулиганство. То е от 2000 год. и не съм я платил.
Моля ви да ме просветите, има ли давност за изплащането на глобата? Ако има, то след като премине този срок без да съм я платил, ще се водя ли като осъден или не? Има ли лихва върху глобата? Бих ли имал проблеми на границата ни при пътуване към страна от Евр. съюз с неплатена глоба преди или след като е изтекла давността?

Защо СГС ми отказва издаване на свидетелство за съдимост и законно ли е това?

Въпросите ми са много, ще ви бъда благодарен ако отговорите поне на един от тях.
Благодаря ви за вниманието.
cvrkov
Младши потребител

Re: Неплатена съдебна глоба - моля за съвет за последствията

Мнениеот lexy21 » 12 Май 2009, 15:13

cvrkov написа:Присъдена ми е глоба по споразумение с прокурора в съдебно дело по едро хулиганство. То е от 2000 год. и не съм я платил.
Моля ви да ме просветите, има ли давност за изплащането на глобата? Същността на глобата като вид наказание се свежда до задължението на осъдения да заплати в полза на държавата определена сума, като, в случай, че осъденият не плати доброволно, глобата подлежи на принудително събиране по реда за събиране на държавните вземания. В зависимост от престъплението за което сте осъден /разбирайте видът и размерът на предвиденото в закона наказание/ е предвидена различна давност за изпълнението му. Давността за изпълнение на наложеното наказание е различна от давността, с която законът свързва правото на държавата да събира принудително вмезанията си, за която ми се струва, че се отнася вашия въпрос. Говорите за споразумение, което предполага, че обвинението, по което сте се признал за виновен не е по ал. 1 на чл. 325 от НК или, че е по ал. 1, но преди това сте бил освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание... с две думи трябва да се гадае, за да Ви се отговори, за това този въпрос най-добре отнесете към адвоката, който е сключил споразумението с представителя на прокуратурата. Ако има, то след като премине този срок без да съм я платил, ще се водя ли като осъден или не? Реабилитацитя по право настъпва, ако в продължение на една година от плащането не сте извършил друго престъпление от общ характерИма ли лихва върху глобата? НямаБих ли имал проблеми на границата ни при пътуване към страна от Евр. съюз с неплатена глоба преди или след като е изтекла давността? Зависи от различни обстоятелства, които не сте изложил в поста си и за които трябва да се гадае

Защо СГС ми отказва издаване на свидетелство за съдимост и законно ли е това? Защото не е работа на СГС да издава свидетелства за съдимост, а на СРС, респ. районният съд по месторождението

Въпросите ми са много, ще ви бъда благодарен ако отговорите поне на един от тях.
Благодаря ви за вниманието.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот cvrkov » 12 Май 2009, 19:11

Благодаря Ви, lexy21, за труда да ми отговорите. Нещо поразбрах. Нещо разбрах.
Относно свидетелството за съдимост - казано ми е, че мога да го получа САМО от Софийския градски съд. Това, че ми отказва (СГС) издаване на справка за съдимост, за мен означава, че този съд е в правото си да я издаде. Премислете от моята лаишка страна - гражданин съм на тази държава; тази държава, обаче, ми отказва да ми каже според нея дали съм осъден или не. Е, съгласен съм да ми каже, че съм осъден. Съгласен съм и на обратното. Но не съм съгласен МОЯТА държава да крие ОТ МЕН моя статус на осъден или не. Или - аз съм дискриминиран. Искам да знам, и си плащам за това, какво мисли държавата за мен - осъден или не?.. А държавата мълчи... Не ми дава информация... Е, как така!? Що е държава в този смисъл?
cvrkov
Младши потребител

Мнениеот cvrkov » 12 Май 2009, 19:57

И - пак - lexy21,благодаря за консултацията! Осветлихте ме в някои от въпросите ми. Ако ви трябва помощ в точните науки - насреща съм.
cvrkov
Младши потребител

Мнениеот lexter » 12 Май 2009, 20:50

каде точно в СГС сте го подали това свидетелство за съдимост, че ми стана любопитно? да нямате предвид СГПрокуратура?
защото уд-ята за съдимост наистина са в СРС, там като видите навалица от граждани пред касите на входа, всичките чакат да си платят за такова нещо :)
lexter
Потребител

Мнениеот lexy21 » 12 Май 2009, 23:36

Благодаря за благодарностите, радко се получават такива тук :wink: Не знам кой Ви е казал, че само СГС може да Ви издаде свидетелство за съдимост, но няма и значение, защото просто това не е вярно. Отидете в СРС, по възможност около 16.30 часа, за да избегнете опашките, за които говори lexter, въоръжен с оригинал на удостоверението за раждане и личната си карта, платете си таксичката и пъпълнете молбичката по образец, която ще получите на място или може да изтеглите от сайта на СРС и най-късно след 7 дни, ако сте родом от провинцията, сте готов. Успех.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот cvrkov » 13 Май 2009, 07:58

lexter,
два пъти съм ходил за свидетелство за съдимост в СГС, до Римската стена, и двата пъти ми отказаха таково; там ми беше и делото. Свидетелствата за съдимост там се издават на първия етаж, след като се мине проверката на входа вляво и после вдясно. Може би аз бъркам названието и това е СРС?
Да, lexy21, с удостоверение за раждане, лична карта и платена такса. Последния път (наскоро) издаващата свидетелствата мотивира отказа, като ми показа резолюция на съдия върху моята молба, в която се казва, че трябва да представя справка за платена глоба (тази, за която е въпросът ми) и справка дали е заведено изпълнително дело, май заради неплащането. Като оставям настрана въпроса, че точно затова плащам на тази администрация - за да намери тя сама необходимите за справка документи, то остава въпросът: нима без тези справки статутът ми осъден/неосъден е висящ?

lexy21,
надали ще мога да намеря стажант-адвоката, който беше на делото. Наетият от мен адвокат по някое време изчезна (буквално, не можа да ми каже нищо и колегата му, с когото работеха в една кантора), нямах финансова възможност за още един, та затова на делото викнаха да ме представлява служебен адвокат, която набързо спазари споразумение с прокурора.
Делото беше с възможен изход 2 до 8 години лишаване от свобода. След споразумението с прокурора съдията изрично ми подчерта, че няма давност за плащането на глобата и, ако не се лъжа, че има лихви по нея. Тъй като нямах пари, а и сега също не съм добре, не я платих, но чух от този-онзи, че може и да има давност.

Най-много в момента ме интересува проблема с границата, тъй като съм намерил съвсем легална и добре платена (за нашия стандарт) работа в Австрия. Това, между другото, ще ми даде възможност да платя глобата без проблеми. Да кажем, на граничния контрол на аерогарата дали могат да ме спрат заради глобата? Разбирам, че това не е съвсем в областта на юрисдикцията, но ако някой има идея, ще съм благодарен за информацията и помощта.

Прочее, сайтът и форумът са много добре оформени, радват окото и душата.
Последна промяна cvrkov на 13 Май 2009, 08:05, променена общо 1 път
cvrkov
Младши потребител

Мнениеот cvrkov » 13 Май 2009, 08:02

Да, и за работата в чужбина ще ми трябва така обсъжданото свидетелство за съдимост.
cvrkov
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 13 Май 2009, 13:39

До Римската стена си е СРС :wink:
нима без тези справки статутът ми осъден/неосъден е висящ?

Осъден сте си, въпросът е дали сте реабилитиран по право или не. Вие не сте, но за това обстоятелство нямат данни в Бюрото за съдимост, въпреки че съгласно чл. 17, ал., 1, т. 2 от Наредба № 8 от 26 февруари 2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост, тези допълнителни сведения се отбелязват служебно в бюлетина Ви за съдимост. Извадете си удостоверение от НАП и го приложете.
Делото беше с възможен изход 2 до 8 години лишаване от свобода

Е, просто няма такъв възможен изход за хулиганство :roll:
Да кажем, на граничния контрол на аерогарата дали могат да ме спрат заради глобата?

ЗБДС:
Чл. 75. Не се разрешава напускане на страната, а паспорти и заместващи ги документи не се издават на: т. 5 лицата, за които е поискана забрана по реда на чл. 182, ал. 2, т. 2, буква "а" и по чл. 221, ал. 6, т. 1, букви "а" и "б" от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Чл. 76. Може да не се разреши напускане на страната, паспорти и заместващи ги документи да не се издават на: т. 2 2. лица, осъждани за умишлени престъпления от общ характер, но нереабилитирани;
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот noc_silence » 13 Май 2009, 14:08

Наложеното наказание "Глоба" се погасява с изтичането на 2 години - чл. 82 на Наказателния кодекс на РБ. Давността за изпълнение на наказанието започва да тече от деня, когато присъдата е влязла в сила. Давността се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо осъдения за изпълнение на присъдата. След свършване на действието, с което се прекъсва давността, започва да тече нова давност.
Няма никакъв проблем да се напуска страната с неплатена глоба, без значение дали е изтекла давността, или не е. За да се наложи забрана за напускане на страната едно лице трябва да дължи над 5000 лв. съгласно чл. 76 на Закона за бъгарските документи за самоличност.
Свидетелтво за съдимост се вади от районния съд, а не от окръжен (в случая Софийския градски).
Дано да съм ти бил полезен :)
noc_silence
Нов потребител

Мнениеот cvrkov » 13 Май 2009, 18:39

Много ви благодаря, хора, за желанието и помощта ви. Направо ме е срам, че ви занимавам. Понеже и аз помагам на хора в други форуми - та разбирам.
Ето сега фактите:
В същия този много добър форум намерих къде мога да разбера нещата относно моята присъдена глоба. Това е Агенция за държавни вземания, София, ул. "Триядица"-2, VI етаж, стая номер 10. Отидох там и се оказа, че моята глоба е набъбнала от 2003 до сега със 176%. Тоест държавата е сложила лихва на присъдената глоба. Или - законно или не - де-факто ИМА ЛИХВА върху присъдената ми глоба.
Майка ми, старата жена, работи в чужбина като измекярин. Тя е запозната с моите далавери, уплаши се жената (71 годишна) и ми каза, че насила ще ми плати тази глоба. Дай боже да е жива и здрава, но ако я нямаше, щях да пробвам да излъжа държавата - моята държава. Знам как е възможно. Но не искам да натоварвам майка си. А ми трябва само да отида в Австрия за един месец работа и да си платя глобата, че ще ми остане отгоре още доста.
Та - много съм ви благодарен, хора, за участието, но май ще се плаща глобата...
Само забележка - действах като Робин Худ, но ме хванаха за едро хулиганство в това ми действие. Не се чувствам несправедливо обвинен според буквата на закона, но се чувствам несправедливо обвинен и осъден според духа на обществения договор.
cvrkov
Младши потребител

Мнениеот bea-999 » 13 Май 2009, 23:44

cvrkov написа:Да, и за работата в чужбина ще ми трябва така обсъжданото свидетелство за съдимост.

Вземи си кредит по JetCredit или някой друг, плати си глобата и после се оправяй със банката.

С банка можеш да се оправиш, със съда не можеш.

Реален, изстрадан и много полезен съвет.

Ако искаш де. Като си стиснат, аз какво да ти направя? Да си извадя парите от джоба? Едва ли....ела да ме черпиш, като постъпиш на работа в Австрия. За там трябва да си педант. Ако не си, откажи се. Ще те изхвърлят за няколко дни, ако се пазариш като тук и се правиш на луд за задълженията си. После и тук няма да можеш да си платиш, и ще висиш с пътните и всичко останало.

Ей, не разбирам защо хората не искат да мислят с мозъчните си клетки, а искат да мислят с джоба си или патката си.
Примерно.
bea-999
Потребител

Мнениеот cvrkov » 14 Май 2009, 13:55

bea-999 написа:Ей, не разбирам защо хората не искат да мислят с мозъчните си клетки, а искат да мислят с джоба си или патката си.
Примерно.

Може би защото за разбиране трябват самите тези мозъчни клетки?
cvrkov
Младши потребител

Мнениеот cvrkov » 14 Май 2009, 18:56

Или, щом не разбра - подозирам, че твоите нервни клетки в мозъка ти са неразвити, откакто си малка, и са изгнили след това поради неизползване - от тогава до сега. Това е което мога да ти кажа, човек, четейки твоите писания.
Виж се там в психофизиологията - мисля, че твоите мозъчни клетки са изгнили.
Но споко! Има решение и на този проблем - стига човек да го иска. Да го иска Човек...
cvrkov
Младши потребител

Мнениеот dimikol » 14 Май 2009, 19:13

Никой няма право да ти отказва да ти издаде свидетелство за съдимост - ОТ СЪДА, ако е от друго учреждение - какъвто и да е документ,особено щом ти си титуляр по него,независимо че в случая дължиш суми ----- ИНАЧЕ подлежи на санкции съобразно закона за Администрацията!
Направи си справка!!!
dimikol
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство