начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Призовка за опис на имущество.Моля за спешна помощ.

Призовка за опис на имущество.Моля за спешна помощ.

Мнениеот bjbjbj » 16 Апр 2009, 17:27

Знам че трябва да потърся адвокат.Но благодаря за всеки съвет с който може да ми помогнете.Съдя изпълнител при СИС-Софийски районен съд ме изнудваше преди 5 месеца за сумата от 2000 лв-за да "изчезнат" две мои стари изпълнителни дела за дългове към Топлофикация.Отказах,защото първо нямам толкова пари а и да ги имах щях да си платя парното,а не да пълня гушата на тази гадина. Двете въпросни дела са за сума общо около 4000лв.Първото е от 2000г. и по него не съм получавала никакви призовки.Второто е от 2002 г и през 2004г съм получила призовка за доброволно изпълнение, три месеца съм внасяла сумата от по 20лв. От тогава до сега вече 5 години нито ме е търсил някой нито съм получавала призовки.Но въпросният съдия е обиден явно от неуспешния рекет и днес получих призовка в която пише че на 28.04.2009г ще бъде направен опис на имуществото ми-т.е. принудително изпълнение.В делото пише че 3 пъти са изпращани писма до НАП но не са намерили къде работя и т.н.,затова ще ми опишат имуществото. Аз работя и се осигурявам,никой не е изпращал писма до местоработата ми. Моля за съвет,как да спра този опис.Ако занеса писмо къде работя и поискам вместо опис да ми се направи запор на заплатата,има ли право съдията да не уважи искането ми? И въпреки всичко да опише вещите ми. И след като са минали 5 години без да е предприето нищо по това дело,няма ли погасителна давност и сумите да са вече недължими?Благодаря предварително на всеки отговорил.Това е лично отмъщение на съдия-изпълнител Н. и може би не всичките му действия са законни затова помогнете ми моля.
bjbjbj
Младши потребител

Re: Призовка за опис на имущество.Моля за спешна помощ.

Мнениеот the_answer » 16 Апр 2009, 18:23

Аз мисля, че тези изпълнителни дела следа да бъдат прекратени, поради бездействие от страна на взискателя за извършване изпълнителни действия в продължение на повече от две години.
Отидете в СИС и проверете. За както трябва да гледате. Преди да ви изпратят призовката за доброволбо изпълнение кога за последен път за извършвани някакви изпълнителни действия по тези дела. Ако периода е повече от 2 г. то имате шанс. Делата са от 2000, съответно 2002 г. - ьначи следвате процедурата по отменения ГПК. Ако наистина по делата ви не са извършвани никакви изпълнителни действия то те следва да бъдат прекратени на основани чл. 33, Д от ГПК /отм./
Чл. 330. (1) Изпълнителното производство се прекратява:
д) (изм. - ДВ, бр. 1 от 1963 г., бр. 124 от 1997 г.) когато взискателят не поиска извършването на изпълнителни действия в продължение на две години, с изключение на делата за издръжка, и когато заяви писмено, че длъжникът прави вноски срещу задължението си.
Обръщам Ви внимание че спирането е по силата на закона и извършените след това изпълнителни действия са незаконосъобразни- трябва да обжалвате действията на съдия изпълнителя, в смисъл, че вместо да издаде постановление за прекратяване по прекратено по силата на закона изп. дело същия решил да извършва действия - нещо от тоя сорт.
Обръщам Ви внимание, че жалбата се подава в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението - срока тече и нямате време за губене.
Горното важи само и единствено ако не са извършвани никакви действия в продължение на повече от 2 г.
Успех
the_answer
Младши потребител

Мнениеот the_answer » 16 Апр 2009, 18:25

Освен това да допълня - давността за погасяване вземането е 5 г., но срока тече от последното извършено изпълнително действие.
the_answer
Младши потребител

Мнениеот bjbjbj » 20 Апр 2009, 11:56

Благодаря за отговора.Безпокои ме следното.По едното дело има връчена призовка за доброволно изпълнение през 2000г.От тогава до сега не са извършвани никакви изпълнителни действия по него.Минали са 8 години,това означава ли че мога за подам искова молба във връзка с чл 111б."в" от ЗЗД а именно- С изтичане на тригодишна давност се погасяват вземания които са периодични. А за второто дело призовката за принудително изпълнение прекъсва ли давностния срок-Минали са 5 години от призовката за доброволно изпълнение,сега ми е насрочен опис на вещите. Този давностен срок важи ли и за това дело? предварително благодаря за отговорите.
bjbjbj
Младши потребител

Мнениеот the_answer » 21 Апр 2009, 11:53

По първото дело:
От това което казвате не става ясно дали към настоящия момент се извършват някакви изпълнителни действия. Има ли призовка за доброволно изпълнение или не. Ако има - трябва да пъснете жалба срещу действията на съдия-изпълнителя, по тоно да твърдите, че вместо да издаде постановление за прекратяване на делото, същия е предпиел изпълнителни действия.
Според мен искова молба не е нужна - това са излишни разходи - вие се съсредоточете в прекратяване на делото.
По второто дело:
Ако са минали наистина 5 г. и ви е насрочен опис - имате 7 дни от датата на получаване на съобщението да обжалвате действията на с.и.
Пак тр. да твърдите, че същия е следвало да издаде постановление за прекратяване а не да насрочва опис.
Бих ви посъветвала да си наемете бързичко някой колега - защото сроковете са малки и текат.
Успех
the_answer
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Апр 2009, 12:57

Няма никаква възможност за така наречената "перемция", тъй като според новият ГПК, който се прилага незабавно към висящите изпълнителни дела, длъжникът няма самостоятелни права по повод на изпълнителното дело и при отказ на съдебният изпълнител, независимо частен-държавен, съдът не санкционира бездействието, действието и т.н.

Щом сте осъдени - нямате шанса за никакво противодействие.

Изхарчили сте топлата вода, грели сте се на парното - така, че няма как да осъдите Топлофикация - всичките опити ще бъдат напразни.

И не се вслушвайте в шарлатани (нямам предвид този форум), но има едни такива - Федерация на потребителите - които бият периодично тъпана, че сметките били незаконни.
Незаконни са им дипломите на адвокатите на такива Федерации и сдружения.

Пазарната икономика е с отворен изход и вход - ако не искаш Топлофикация, включи се на печка с дърва - съжалявам за цинизма, сигурно има и болни хора, малки деца, но това е положението.

Така че - смело напред - един опис е нищо страшно - ще налепят едни стикери или дявол знае какво и туй-то.

Интерес към стари вещи - точно нула - заложните къщи са претъпкани с крадени и заложени стари вещи - в момента на стоковите борси има движими вещи за стотинки.

Не оказвайте съпротива на съдебният изпълнител, дръжте се учтиво с него, не му предлагайте подкуп.

Успех,
Зоро.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bjbjbj » 24 Апр 2009, 17:50

Ако се направи опис,какъв срок ми се дава след това за да внеса 30% от сумата.И съдия изпълнителя трябва ли да ме уведоми за този срок.
bjbjbj
Младши потребител

Мнениеот Magnollia » 27 Апр 2009, 11:26

Имаше едно тълкователно решение /не знам дали още има сила за новия ГПК/ съгласно който докато има изп. дело давност не тече.
Сега нямам време да го търся, но съм сигурна, че има.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство