начало

Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател

Кола с пълномощно

Кола с пълномощно

Мнениеот ambrosius » 08 Яну 2009, 15:46

Здравейте, дълго се чудех как да форматирам долния текст тъи като в главата ми е една голяма каша.

Ще започна от началото със всички подробности.

Веднага след като си взех книжката реших, че е време за кола, след дълго търсене си харесах един форд таунус, отидох и говорих със собственика, стар човек който по думите му "Не искал колата да иде на отпадъци" , супер спазарихме се за цената и отидохме да я прехвърляме, като преди това се информирах за нужните ми документи, и неговите, тъй като е стар човек аз лично ходих и изкарах всички документи, мой и негови, платих данъци, гражданска отговорност и всичко друго.

След като отидохме при адвокат се оказа, че човека е с пълномощно и прехвърлянето е невъзможно, единствения вариант е той да ме опълномощи с пълномощно, нямаше връщане бях се набутал с близо 300лв. и се съгласих.

В пълномощното ми изрично е опоменато че мога да продавам колата да я представям пред кат, дзи и други подобни инстанции, и е заверено от нотариус.

След като си взех пълномощното отидох при друг нутариус за да видя какво мога да направя, че да я прехвърля на баща ми, после той на мен, но тъй като колата е със стара регистрация нотариуса ми каза, че колата не може да бъде обект на сделка, след това отидох пак при адвоката, тя ми каза, че не е възможно нотариуса да ми е казал така, усведоми ме, че за покупкопродажба ми е нужна една синя декларация подписана от собственичката, но намирането и е невъзможно, изглежда е някъде по чужбина...

Примирих се, че докато не я намеря не мога да си продам колата.

Следващата стъпка беше да си карам колата само с пълномощно, но тъй като по колата има около 1000-1500 лв. ремонт за да мога да я карам на технически преглед, реших да се осведомя дали мога да мина през нужните инстанции, в кат ми се изсмяха, и с подигравка ме отпратиха с твърдо не! - трябвало да съм собственик, след усилено ровене в интернето и писане в няколко авто форума, единствените съвети бяха, да намеря нотариус който да прескочи законите, или да и пренабивам номерата. За бога не искам да преебавам никой, искам просто да си карам колата.

Отчаяно се нуждая от съвет.

Как мога да се свържа с човек, който е в чужбина, като му имам името и егн-то ?
Мога ли да си препродам колата, по някакъв законен начин, само с пълномощното, и документи който мога да искарам сам?

Мога ли да мина нужните инстанции, само с пълномощното, (Нови номера, Технически преглед, и тнт?

Благодаря предварително!
ambrosius
Нов потребител

Re: Кола с пълномощно

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2009, 16:46

Имаше някаква възможност, но сега по празниците едва ли работят всички нотариуси.
На мой приятел заверихме всички документи, нямаше проблем.
1-во, твойто пълномощно дава ли право да продаваш автомобила от името на собственика?
2-ро, няма проблем да се извърши сделка, макар че има регистрация в КАТ, но все пак колата е в твое разпореждане.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 08 Яну 2009, 16:49

Имаше някаква възможност, но сега по празниците едва ли работят всички нотариуси.
На мой приятел заверихме всички документи, нямаше проблем.
1-во, твойто пълномощно дава ли право да продаваш автомобила от името на собственика?
2-ро, няма проблем да се извърши сделка, макар че има регистрация в КАТ, но все пак колата е в твое разпореждане.

Това, колега, дето сте го писали, много не ми се връзва.
Пълномощно добре има, а декларации :roll: ? И дали е в него другото пълномощно? А из с този стар талон, малко ме съмнява нещо... Не съм сигурна, дали не ги бракуваха служебно тези коли с несменена регистрация.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2009, 17:07

Мисълта ми е, че може да се напише договор със собственика, като се заверяват само подписите на документа. Вписва се една дата - например когато се предполага собственичката да е в България. А за декларациите - трябва май да ги прати. Доста тъпа система - да си собственик, а заради декларации да не можеш да се ползваш от колата.
Не може да няма някаква вратичка. Доста е тъпо да ти бракуват колата.
Другия вариант е да се продаде колата на части.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ambrosius » 08 Яну 2009, 17:11

В пълномощното пише
"Да продава, управлява и представя пред КАТ, ДЗИ, митница, както и да използва зад граница автомобил марка .... рама ... двигател...
да преупълномощава други лица с горепосочените инстанции.

Няма проблем да взема и другото пълномощно.

За части, едва ли, колата е много рядка, именно заради това все още не съм се отказал.
ambrosius
Нов потребител

Мнениеот minerva » 08 Яну 2009, 17:19

Pylnomo6tnoto e ok, no 6te ti trqbva Deklaraciq po 4l.264, al.1 ot DOPK, 4e nqma dany4ni zadyljeniq , kakto i po 4l.25, al.7 ot ZNND za semeinoto i polojenie, tq moje da si gi zaveri tam kadeto e i da ti gi izprati.
ПЕШЕТЕ НА КИРИЛИЦА

Мнениеот sunrise » 08 Яну 2009, 17:24

Доста тъпа система - да си собственик, а заради декларации да не можеш да се ползваш от колата.
Ами точно това е въпроса, че не е собственик.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2009, 17:29

Но все пак ти трябват декларациите.
Ама не си спонмя на кого трябваха декларациите - на нотариуса ли или пред КАТ.
Защото принципно може да се завери само договора, без декларациите.
Друг вариант е да се иска от КАТ някакво административно разрешение, защото все пак от страна на собственичката няма несъгласие.
От друга страна декларациите служат за цел да не се ангажира излишно администрацията, да не налага сложна проверка на фактите в тях - не би ли могло в обратния случай да се допуснат директно от Данъчните удостоверение, че лицето не дължи данъци, директно от общината, какви са родствените връзки.
Мисля че тогава няма пречка да се завери договора.
За пропуски нотариуса носи единствено дисциплинарна отговорност, но не е под санкция за измама.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ambrosius » 09 Яну 2009, 18:04

Значи решение няма?
ambrosius
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2009, 18:23

Договор
ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА
МИКРОБУС

Днес на 12.09.2001г. в гр. София между подписаните:
1. ПРОДАВАЧ: Фирма “” с ф.д. № / г. по описа на СГС, с дан. № , с БУЛСТАТ , със седалище и адрес на управление гр. София, ул. № , представлявана от , с л.к. № , изд. на от МВР, с ЕГН
2. КУПУВАЧ “” , с ф.д. , по описа на СГС, с дан. № , с БУЛСТАТ , със седалище и адресна управление гр. София, ул. представлявано от с л.к. № , изд. на от МВР, с ЕГН
СЕ СКЛЮЧИ НАСТОЯЩИЯТ ДОГОВОР ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА СЛЕДНИЯТ МИКРОБУС:

Вид ЛЕКОТОВАРЕН автомобил марка марка “Фолксваген”, с ДРКН С с рама , с двигател и при следните условия:

1. ПРОДАВАЧЪТ продава на купувача собственото си МПС, описано по-горе, в такова състояние, в каквото се намира в момента на продажбата, заедно с всички принадлежности, числящи се към него за сумата 3 000 лв., (словом три хиляди лева), която сума продавачът заяви, че е получил напълно в брой от купувача при сключване на настоящият договор.
2. КУПУВАЧЪТ заяви, че купува описаният по-горе МИКРОБУС при посочените условия и на посочената цена, изплатена напълно на ПРОДАВАЧА. Разноските по прехвърлянето са за сметка на КУПУВАЧА.
За сключването на настоящият договор се представят следните документи:
1. Свидетелство за регистрация на МПС: серия ,
2. Квитанция за платена застраховка и данък за 2006г., удостоверение за застрахователна стойност на автомобила.
3. Декларации по чл. От Данъчно-осигурително процесуалния кодекс
4. Квитанции за платени местни и нотариални такси.
5. Други документи:
(пълномощни, удостоверения за наследници, решения по фирмени дела и др.)

ПРОДАВАЧ: …………………… КУПУВАЧ: ………………
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2009, 18:34

Ето такъв документ трябва да се завери при нотариус - обърни внимание, че датата трябва да се изтегли малко по-назад във времето.
Но пред самия нотариус дали не може да се направи компромис по отношение на семейната декларация и данъчната, не знам.
По принцип в КАТ са много спечени на темата, след като гръмнаха предишния им шеф за подобни нещица.
Но те не могат да кажат нищо при заверен от нотариуса договор.
Съветвам те да разкриеш подробностите при нотариуса и да му кажеш какво те притеснява.
Отказът на нотариуса може да се обжалва и съдът да ти издаде документите.
Като вариант, след като е ценен модела на колата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jiji2 » 12 Яну 2009, 22:14

Най-вероятно е да не се намери нотариус, който да завери такъв договор. Това което може да опитате е да заведете иск за обявяване от съда за окончателен на сключения предварителен договор за продажба на автомобила . Тогава съдът ще ви обяви за собственик на автомобила, а съдебното решение ще замести нотариалния договор. В КАТ ще смените талона на ваше име въз основа на съдебното решение. Единствения проблем е как ще призовете собственичката, но и за това си има процедура, независимо, че може същата да е в чужбина. Е, малко по-бавно, но поне не нарушавате закона и получавате стабилен резултат. Сам обаче, няма да се справите - нужен ви е адвокат, който да подготви нещата за съда, а ако нямате подписан предварителен договор с човека, от който сте купили колата(пълномощника на собственичката) - добре е да го направите, за да можете да "стъпите" на него за съда.
jiji2
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Яну 2009, 22:58

Да, това е единственият работещ вариант, като че ли.
Да се обжалва отказът на нотариуса е доста опасно, предвид, че няма да е проява на добро поведение.
Обаче със съдебното решение в КАТ? Ония ще паднат като видят.
Но сигурно има стотици такива случаи.
То и аз имам едни номера в мазето отпреди 10-ти ноември са още, досега не са ме потърсили.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jiji2 » 13 Яну 2009, 00:06

Тази процедура "работи" и аз съм я ползвала лично за собствен автомобил, който продадох на съученик (полицай) и 5 години не намери време да дойде да му го прехвърля... Накрая се оказа, че дал колата на някакъв човек, когото не може да намери...Данъкът се натрупал... Имах писмен предварителен договор. Взех удостоверение от КАТ, че съм собственик, застрахователна стойност на автомобила въз основа на него, и заведох делото. Съдът обяви договора за окончателен и с това решение го заличих от партидите в КАТ и в данъчното.
jiji2
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство