- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разноски при издаване на заповед за незабавно изпълнение
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Разноски при издаване на заповед за незабавно изпълнение
Как смятате присъждат ли се разноски при издаване на заповед за незабавно изпълнение по новия ГПК и как става искането им като няма отделна графа в образеца?
- pitasht
- Активен потребител
Да , поне в нашия съд присъждат разноски. Аз прилагам списък за направените разноски по чл.80ГПК и досега не съм имал неприсъдени разноски.
- ostin
- Потребител
Prisyjdat se. Moje iskaneto da e napisano pri dyljimata suma ili v grafata druga informacia, moje i sys spisyk, obache moje da byde propusnat pri proiznasianeto....osobeno v SRS, kydeto se razglejdat okolo 70-100 zaiavlenia sedmichno ot edin sydia. zatova syvetyt mi e da se vkluchi v zaiavlenieto, kydeto i da e.
- martareny
- Нов потребител
Хубаво списък да каже имам, но къде ги искаш в образеца и ако приложиш списък а не намериш място в образеца къде де си ги впишеш на отделен лист ли ги искаш или как?
- pitasht
- Активен потребител
Здравейте колега pitasht, аз ги включвам в т. 14 с едно изречение - На основание чл. 78 от ГПК искаме присъждане на направените съдебни разноски.
- ru_salka
- Младши потребител
Re: Разноски при издаване на заповед зе незабавно изпълнение
Благодаря на всички за съветите
- pitasht
- Активен потребител
pitasht написа:Благодаря на всички за съветите
Колеги трябва ли към заявлението за издаване на заповед за незабавно изпълнение , да се прилагат доказателсва за исканите разноски, имам предвид напр. дог.за правна помощ от адвокатския кочан?Как трябва да се разбира т.9-в.
- REVOLUTION
- Активен потребител
аз мисля утре да пусна няколко заявления и няма да прилагам нищо повече от описаните в образеца приложения. предполагам, че съда трябва да даде указание ако е необходимо още нещо. но много ме озадачава и мен т.9 в... не мога да разбера как да я тълкувам... затова и не съм ги пуснала до момента.
- adiko
- Потребител
Колега, в чл. 9 си пишете сумата - напр. 4567 лева /Четири хиляди.... / лева
Аз го севтосах заповедното, по 417 никакви проблеми- само е нужно да е оригинал на ЗЗ,/и ДТ, естествено/
НО ВНИМАНИЕ!
Съдът не указва какво още да се приложи - реже от раз
С разпореждане отказва да издаде заповед и те праща да обжалваш на по- горна....
Затова, когато е по 410 /напр. фактури/, в т. 12 си описвате №, дата, сума, общо сума, в графа 14 допълнителна инфо, добавяте мъдрите слова на колегата за присъждане на съд. разноски и освен това прилагате копие от фактурите.
И така....
Успех на всички
Аз го севтосах заповедното, по 417 никакви проблеми- само е нужно да е оригинал на ЗЗ,/и ДТ, естествено/
НО ВНИМАНИЕ!
Съдът не указва какво още да се приложи - реже от раз
С разпореждане отказва да издаде заповед и те праща да обжалваш на по- горна....
Затова, когато е по 410 /напр. фактури/, в т. 12 си описвате №, дата, сума, общо сума, в графа 14 допълнителна инфо, добавяте мъдрите слова на колегата за присъждане на съд. разноски и освен това прилагате копие от фактурите.
И така....
Успех на всички
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
благодаря! и от мен успех на всички!
- adiko
- Потребител
Здравейте, колеги!
Според мен трябва да се приложат доказателства за претендираните разноски към заявлението за издаване на заповед за незабавно изпълнение по чл.417 ГПК, както и към заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл.410 ГПК. В нашият съд не присъждаме такива разноски ако не са представени доказателства за тях.
А искането за разноски може да впишете в точка "Допълнителни изявления и допълнителна информация"
Според мен трябва да се приложат доказателства за претендираните разноски към заявлението за издаване на заповед за незабавно изпълнение по чл.417 ГПК, както и към заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл.410 ГПК. В нашият съд не присъждаме такива разноски ако не са представени доказателства за тях.
А искането за разноски може да впишете в точка "Допълнителни изявления и допълнителна информация"
- lubopitka
- Нов потребител
ако може и вас да попитам - как да се тълкува т. 9 в? че си пишем сумата в 9 а, ясно, но 9в?
- adiko
- Потребител
adiko написа:ако може и вас да попитам - как да се тълкува т. 9 в? че си пишем сумата в 9 а, ясно, но 9в?
Присъединявам се към въпроса.Единственият логичен извод , който мога да направя е да се напише основанието на паричната престация.Примерно "неплатена цена по договор за продажба".Друго не мога да се сетя .
- REVOLUTION
- Активен потребител
добре, ако е по ЗЗ? задължение за плащане по ЗЗ? аз не съм написала нищо - ще видим какво ще стане...
- adiko
- Потребител
Ето ти примерна точка 9, която е минавала пред СРС
9. Парично вземане:
а) размер и валута: 6 758 лева-главница, както сумата от 845.05 лева законна лихва за просрочие съобразно приложения лихвен лист.
б) Лихва: Законната лихва от Датата на завеждане на настоящото дело до Окончателното изплащане на задължението
Лихва: Законната лихва от 10.04.2008г. до Датата на завеждане на настоящото дело 24.07, съобразно приложен лихвен лист.
Лихва: Законната лихва от 26.04.2007 до Дтата на завеждане на настоящото дело 24.07, съобразно приложен лихвен лист.
в) за какво е паричното вземането: продажба и доставка на горива по фактури: № 029/26.04.2007; №030/26.04. 2007г;
9. Парично вземане:
а) размер и валута: 6 758 лева-главница, както сумата от 845.05 лева законна лихва за просрочие съобразно приложения лихвен лист.
б) Лихва: Законната лихва от Датата на завеждане на настоящото дело до Окончателното изплащане на задължението
Лихва: Законната лихва от 10.04.2008г. до Датата на завеждане на настоящото дело 24.07, съобразно приложен лихвен лист.
Лихва: Законната лихва от 26.04.2007 до Дтата на завеждане на настоящото дело 24.07, съобразно приложен лихвен лист.
в) за какво е паричното вземането: продажба и доставка на горива по фактури: № 029/26.04.2007; №030/26.04. 2007г;
- hiugo
- Младши потребител
много благодаря за отговора! успех на всички!
- adiko
- Потребител
На въпроса на Революшън
Колеги трябва ли към заявлението за издаване на заповед за незабавно изпълнение , да се прилагат доказателсва за исканите разноски, имам предвид напр. дог.за правна помощ от адвокатския кочан?Как трябва да се разбира т.9-в.REVOLUTION
Да, колега, щом претендирате разноски за адвокатско възнаграждение, си прилагате дог. за правна помощ, а искането за разноски си го включвате в графа "Допълнителни...", както Ви каза Любобитка.
Да, колега, щом претендирате разноски за адвокатско възнаграждение, си прилагате дог. за правна помощ, а искането за разноски си го включвате в графа "Допълнителни...", както Ви каза Любобитка.
- Kaneva
- Младши потребител
Благодаря колеги!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Колеги, във връзка със заповедното производство, искам да ви попитам следното:
Пуснали са ми възражение в 14-дн. срок, сега трябва да депозим иск, след довнасяне на д.т. Питането ми е: Като пускате иска с довнесена д.т., как доказвате, че сте внесли остатъка по заповедното производство? Искате от съда да изиска делото по заповедното пр-во или представяте копие от квитанцията за внасянето?
И какво се случва с разноските по заповедното пр-во, търсите ли ги в исковото? Не ми е ясна тази процедура. Ако някой знае, моля, да помогне!
Пуснали са ми възражение в 14-дн. срок, сега трябва да депозим иск, след довнасяне на д.т. Питането ми е: Като пускате иска с довнесена д.т., как доказвате, че сте внесли остатъка по заповедното производство? Искате от съда да изиска делото по заповедното пр-во или представяте копие от квитанцията за внасянето?
И какво се случва с разноските по заповедното пр-во, търсите ли ги в исковото? Не ми е ясна тази процедура. Ако някой знае, моля, да помогне!
- Kaneva
- Младши потребител
Kaneva написа:Колеги, във връзка със заповедното производство, искам да ви попитам следното:
- Код за потвърждение: Избери целия код
Заповед за изпълнение на парично вземане № 338/30.12.08 г.
Р А З П О Р Е Ж Д А :
Длъжникът "...........................................” ЕТ гр. София, ж.к. Овча купел-2, бл. ...,
вх. ..., ап. ..., БУЛСТАТ – ............, представлявано от С. К., с ЕГН - ................... да
заплати на кредитора "......................." ЕООД, ГР. ЗЛАТОГРАД, УЛ. "..................." № 10,
тел. ...................., факс ....................., представляван от Х. Й. П. сумата 1 301.25 лв.
(хиляда триста и един лева и 25 ст.) - главница; 561.09 лв. /петстотин шестдесет и един
лева и 9 ст./ - лихва за периода от 22.11.2005 г. до 18.12.2008 г., ведно със законната
лихва от 19.12.2008 г. до окончателно изплащане на главницата, както и сумата 37.25
лв. разноски по делото.
Вземането произтича от следните обстоятелства: през 2005 г. е постигнато
съгласие да му бъде доставен срещу заплащане определени от него количества бетон и
бетонови изделия, включително и превоз, за което е издадена фактура №
………………………… г., подписана от двете страни. По фактурата е изплатено
начисленото ДДС.
Съдия: В.Ю.
В тежест на ищеца е да постави на вниманието на съда в ИМ, че заявяваното производство е логично следствие от възразена Заповед за изпълнение...и като отчетем, че компетентен е също Районния съд, както и при заявлението 410 ГПК, може да се надяваме, че ще попаднем на същия състав.... , не сега сериозно, мисля, че трябва да се довнесе и добре да се опише в ИМ,че производството се следва от подадено възражение...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|