начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Разноски при издаване на заповед за незабавно изпълнение

Разноски при издаване на заповед за незабавно изпълнение

Мнениеот pitasht » 09 Сеп 2008, 10:07

Как смятате присъждат ли се разноски при издаване на заповед за незабавно изпълнение по новия ГПК и как става искането им като няма отделна графа в образеца?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот ostin » 09 Сеп 2008, 14:57

Да , поне в нашия съд присъждат разноски. Аз прилагам списък за направените разноски по чл.80ГПК и досега не съм имал неприсъдени разноски.
ostin
Потребител

Мнениеот martareny » 09 Сеп 2008, 15:31

Prisyjdat se. Moje iskaneto da e napisano pri dyljimata suma ili v grafata druga informacia, moje i sys spisyk, obache moje da byde propusnat pri proiznasianeto....osobeno v SRS, kydeto se razglejdat okolo 70-100 zaiavlenia sedmichno ot edin sydia. zatova syvetyt mi e da se vkluchi v zaiavlenieto, kydeto i da e.
martareny
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 09 Сеп 2008, 15:37

Хубаво списък да каже имам, но къде ги искаш в образеца и ако приложиш списък а не намериш място в образеца къде де си ги впишеш на отделен лист ли ги искаш или как?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот ru_salka » 09 Сеп 2008, 16:09

Здравейте колега pitasht, аз ги включвам в т. 14 с едно изречение - На основание чл. 78 от ГПК искаме присъждане на направените съдебни разноски.
ru_salka
Младши потребител

Re: Разноски при издаване на заповед зе незабавно изпълнение

Мнениеот pitasht » 26 Сеп 2008, 12:43

Благодаря на всички за съветите
pitasht
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 07 Окт 2008, 14:51

pitasht написа:Благодаря на всички за съветите

Колеги трябва ли към заявлението за издаване на заповед за незабавно изпълнение , да се прилагат доказателсва за исканите разноски, имам предвид напр. дог.за правна помощ от адвокатския кочан?Как трябва да се разбира т.9-в.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот adiko » 09 Окт 2008, 16:23

аз мисля утре да пусна няколко заявления и няма да прилагам нищо повече от описаните в образеца приложения. предполагам, че съда трябва да даде указание ако е необходимо още нещо. но много ме озадачава и мен т.9 в... не мога да разбера как да я тълкувам... затова и не съм ги пуснала до момента.
adiko
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 09 Окт 2008, 16:47

Колега, в чл. 9 си пишете сумата - напр. 4567 лева /Четири хиляди.... / лева

Аз го севтосах заповедното, по 417 никакви проблеми- само е нужно да е оригинал на ЗЗ,/и ДТ, естествено/
НО ВНИМАНИЕ!
Съдът не указва какво още да се приложи - реже от раз :mrgreen:
С разпореждане отказва да издаде заповед и те праща да обжалваш на по- горна....
Затова, когато е по 410 /напр. фактури/, в т. 12 си описвате №, дата, сума, общо сума, в графа 14 допълнителна инфо, добавяте мъдрите слова на колегата за присъждане на съд. разноски и освен това прилагате копие от фактурите.
И така....
Успех на всички
:)
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот adiko » 09 Окт 2008, 16:48

благодаря! и от мен успех на всички!
adiko
Потребител

Мнениеот lubopitka » 10 Окт 2008, 10:41

Здравейте, колеги!
Според мен трябва да се приложат доказателства за претендираните разноски към заявлението за издаване на заповед за незабавно изпълнение по чл.417 ГПК, както и към заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл.410 ГПК. В нашият съд не присъждаме такива разноски ако не са представени доказателства за тях.
А искането за разноски може да впишете в точка "Допълнителни изявления и допълнителна информация"
lubopitka
Нов потребител

Мнениеот adiko » 10 Окт 2008, 11:29

ако може и вас да попитам - как да се тълкува т. 9 в? че си пишем сумата в 9 а, ясно, но 9в?
adiko
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2008, 12:16

adiko написа:ако може и вас да попитам - как да се тълкува т. 9 в? че си пишем сумата в 9 а, ясно, но 9в?

Присъединявам се към въпроса.Единственият логичен извод , който мога да направя е да се напише основанието на паричната престация.Примерно "неплатена цена по договор за продажба".Друго не мога да се сетя :roll: :oops: .
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот adiko » 10 Окт 2008, 13:28

добре, ако е по ЗЗ? задължение за плащане по ЗЗ? аз не съм написала нищо - ще видим какво ще стане...
adiko
Потребител

Мнениеот hiugo » 14 Окт 2008, 09:21

Ето ти примерна точка 9, която е минавала пред СРС

9. Парично вземане:
а) размер и валута: 6 758 лева-главница, както сумата от 845.05 лева законна лихва за просрочие съобразно приложения лихвен лист.
б) Лихва: Законната лихва от Датата на завеждане на настоящото дело до Окончателното изплащане на задължението
Лихва: Законната лихва от 10.04.2008г. до Датата на завеждане на настоящото дело 24.07, съобразно приложен лихвен лист.
Лихва: Законната лихва от 26.04.2007 до Дтата на завеждане на настоящото дело 24.07, съобразно приложен лихвен лист.
в) за какво е паричното вземането: продажба и доставка на горива по фактури: № 029/26.04.2007; №030/26.04. 2007г;
hiugo
Младши потребител

Мнениеот adiko » 14 Окт 2008, 10:23

много благодаря за отговора! успех на всички! :D
adiko
Потребител

На въпроса на Революшън

Мнениеот Kaneva » 15 Окт 2008, 17:05

Колеги трябва ли към заявлението за издаване на заповед за незабавно изпълнение , да се прилагат доказателсва за исканите разноски, имам предвид напр. дог.за правна помощ от адвокатския кочан?Как трябва да се разбира т.9-в.REVOLUTION

Да, колега, щом претендирате разноски за адвокатско възнаграждение, си прилагате дог. за правна помощ, а искането за разноски си го включвате в графа "Допълнителни...", както Ви каза Любобитка.
Kaneva
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Окт 2008, 17:20

Благодаря колеги!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Kaneva » 29 Яну 2009, 16:23

Колеги, във връзка със заповедното производство, искам да ви попитам следното:
Пуснали са ми възражение в 14-дн. срок, сега трябва да депозим иск, след довнасяне на д.т. Питането ми е: Като пускате иска с довнесена д.т., как доказвате, че сте внесли остатъка по заповедното производство? Искате от съда да изиска делото по заповедното пр-во или представяте копие от квитанцията за внасянето?
И какво се случва с разноските по заповедното пр-во, търсите ли ги в исковото? Не ми е ясна тази процедура. Ако някой знае, моля, да помогне!
Kaneva
Младши потребител

Мнениеот palimsest » 29 Яну 2009, 23:21

Kaneva написа:Колеги, във връзка със заповедното производство, искам да ви попитам следното:
Пуснали са ми възражение в 14-дн. срок, сега трябва да депозим иск, след довнасяне на д.т. Питането ми е: Като пускате иска с довнесена д.т., как доказвате, че сте внесли остатъка по заповедното производство? Искате от съда да изиска делото по заповедното пр-во или представяте копие от квитанцията за внасянето?
И какво се случва с разноските по заповедното пр-во, търсите ли ги в исковото? Не ми е ясна тази процедура. Ако някой знае, моля, да помогне!

Код за потвърждение: Избери целия код
Заповед за изпълнение на парично вземане № 338/30.12.08 г.
Р А З П О Р Е Ж Д А :
Длъжникът "...........................................” ЕТ гр. София, ж.к. Овча купел-2, бл. ...,
вх. ..., ап. ..., БУЛСТАТ – ............, представлявано от С. К., с ЕГН - ................... да
заплати на кредитора "......................." ЕООД, ГР. ЗЛАТОГРАД, УЛ. "..................." № 10,
тел. ...................., факс ....................., представляван от Х. Й. П. сумата 1 301.25 лв.
(хиляда триста и един лева и 25 ст.) - главница; 561.09 лв. /петстотин шестдесет и един
лева и 9 ст./  -  лихва за периода от 22.11.2005 г. до 18.12.2008 г., ведно със законната
лихва от 19.12.2008 г. до окончателно изплащане на главницата, както и сумата 37.25
лв.  разноски по делото.
Вземането   произтича   от   следните   обстоятелства:   през   2005  г.   е   постигнато
съгласие да му бъде доставен срещу заплащане определени от него количества бетон и
бетонови   изделия,   включително   и   превоз,   за      което   е   издадена   фактура   №
…………………………  г.,   подписана     от   двете   страни.   По   фактурата   е   изплатено
начисленото ДДС.
Съдия: В.Ю.

В тежест на ищеца е да постави на вниманието на съда в ИМ, че заявяваното производство е логично следствие от възразена Заповед за изпълнение...и като отчетем, че компетентен е също Районния съд, както и при заявлението 410 ГПК, може да се надяваме, че ще попаднем на същия състав.... :lol: :lol: :lol: , не сега сериозно, мисля, че трябва да се довнесе и добре да се опише в ИМ,че производството се следва от подадено възражение...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство