начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

Относно възстановяване на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно възстановяване на работа

Мнениеот tati_go » 20 Юли 2008, 23:00

За да бъде възстановен на работа уволнен служител е необходимо:
- да има влязло в сила съдебно решение;
- възстановеният да е поучил уведомление за това от съда (от момента на получаване започва да тече 14 дневния срок в който той може да заеме длъжността на която е бил преди съкрашението). Копие или оригинала се представя на работодателя;
- възстановеният трябва да подаде молба за възстановаване (в горния срок), с което изразява желанието си да рзботи на същата длъжност (молбата не е достатъчна за издаване на заповед за възстановяване);
- едновременно с подаването на молбата той трабва да се яви на работното си място и да работи (работодателят не трябва да препятства това по никакъв начин).
Издаването на заповед не е задължително, но е желателно - фиксира се акта, инструктажи и т.н.
Вписването в тр. книжка е задължително (иска се само влязло в сила решение, което на практика отменя заповедта за уволнение).
Капанче:
Подадена молба, издадена заповед за възстановяване, неявяване повече от 2 дена (самоотлъчки), уволнение, представяне на уведомление от съда с по-късна дата (започва да тече 14 дневния срок), молба ????????
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот rts » 22 Юли 2008, 19:35

Не разбрах какъв е въпроса.
:roll:
rts
Активен потребител

Мнениеот tati_go » 22 Юли 2008, 23:12

Въпросът е: Какво правим сега?
Не бива да се издава заповед за започване на работа преди да се представи уведомлението и да започне да тече 14 дневния срок, т.е. трябва да са налице всички изброени по-горе условия.
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 23 Юли 2008, 01:10

И аз бих искал да задам въпрос - когато делото е разглеждано на въззивна и касационна инстанция кой съд следва да издаде уведомлението по чл.345 от КТ - първоинстанционния съд или съда,който е постановил влязлото в сила решение ?
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот sunshine_75 » 23 Юли 2008, 07:02

Първоинстанционният го издава съобщението. А после какъв ужас настава...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот tati_go » 23 Юли 2008, 16:21

По принцип уведомлението се издава от първоинстанционния съд, но когато е минало през въззивната инстанция и тя е постановила решение за възстановяване преписката отива (при обжалване) в следващата инстанция (сега мисля, че е Административен съд - имам такъв случай) и първоинстанционният трябва да чака решението му, да получи преписката и едва тогава може да изпрати уведомлението. По опитните адвокати изискват издаването му от въззивната инстанция.
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 23 Юли 2008, 20:33

Е да,ама аз имах случай вече след като делото се върна от ВКС първоинстанционният съд НЕ МИ ИЗДАДЕ - отказаха ми с резолюция . ..Та разправии пак "до горе" и трябваше с определение да задължат "нашите светила на правото" да си свършат работата.....
sarbijanac
Активен потребител

Назад към Трудово право