начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

Въпрос за МВР

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за МВР

Мнениеот deathclaw_bg » 22 Апр 2008, 01:37

Здравейте, имам един въпрос към Вас. Може ли, вече назначен държавен служител в МВР (със заповед на Р.Петков) да бъде уволнен от службата поради това, че е студент редовно обучение. И ако е възможно, на базата ка кой нормативен акт лежи това решение?

Става дума за мой близък приятел, който беше уволнен от ръководителя на отдел човешки ресурси ОДП Варна в петък, под претекста, че е студент редовно обучение. Аз също съм студент редовно обучение, имам колеги работещи в системата на МВР, също такива. За тях проблем явно няма... И въобще, в пълномощията на ръководителя на човешки ресурси на ОДП ли е да уволнява, без подписа на министъра?
Лично прерових закона за МВР и наредбата за назначаване на държавна служба в МВР и не намерих нищо по въпроса за студентите . Ако можете помогнете.
Благодаря Ви.
deathclaw_bg
Нов потребител

Мнениеот system » 22 Апр 2008, 08:58

Няма такова основание за увълнение и, честно казано, не вярвам, че са го увълнили за това. Формалното основание със сигурност е било съвсем друго. Не вярвам да са толкова тъпи да пишат в заповедта "Прекратявам служебното правоотношение с лицето, защото е студент редовно обучение..."
system
Активен потребител

Мнениеот deathclaw_bg » 22 Апр 2008, 13:34

system, когато са му връчили заповедта за уволнение, точно това е било основанието. При това, са му я дали да я прочете, без да му позволят да изнесе копие от ОДП-то.
Ако наистина е незаконно уволнен, можем да ги съдим нали? И съгласно чл. 118 от ЗДС стажа му ще тече по време на делото, ако го спечелим.
deathclaw_bg
Нов потребител

Мнениеот system » 22 Апр 2008, 14:11

Можете да ги "съдите", но не Ви препоръчвам самодейност в тази област, ако не сте юрист. Приложим е Законът за Министерството на вътрешните работи и Правилникът за прилагането му. Заповедта за прекратяване на служебното правоотношение се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. - чл. 250 от ЗМВР. Т. е. служителят може да я обжалва в 14 дневен срок пред по-горестоящия адм. орган (по-горния началник) или пред съда (доколкото разбрах, министърът е прекратил служ. правоотношение, значи при Вас има възможност само пред съда). Ако "спечели" делото, Вашият човек се възстановява на същата или приравнена длъжност, но трябва да я заеме в двуседмичен срок от влизане в сила на съдебното решение. Важжно е да се следи кога влиза в сила. Ако решението на първоинстанционния съд е обжалвано и последното съд. решение е на Върховния адм. съд, тогава няма да получи съобщение. Затова трябва да следи кога излиза решението. Ако отменят уволнението, има право на обезщетение за времето на прекратяване, но не повече от 6 месечни възнаграждения към момента на уволнението - чл. 254 и 256 от Закона за МВР.
system
Активен потребител

Мнениеот deathclaw_bg » 22 Апр 2008, 14:15

system, благодаря за наистина професионалното мнение. Не съм юрист, просто се опитвам да помоигна. А гореспоменатичт е бил уволнен от ръководителя на човешки ресурси на ОДП Варна гн. Андреев, не от министъра на вътрешните работи, извинявам се ако съм се изказал неточно. И пак благодаря.
deathclaw_bg
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 23 Апр 2008, 00:59

То при започване на работа в МВР се подписват разни декларации - не помня дали там нямаше нещо..... А ако е започнал работа и после е започнал да учи - имаше нещо като разрешение от началник....
Пък и нещо не ми се връзва държавната служба със следването именно редовно обучение....
Gabi1
Потребител

Мнениеот deathclaw_bg » 23 Апр 2008, 15:52

То е ясно, че не се връзва. Въпросът е дали е законно? При положение, че си е попълнил и предал всички документи както му е реда. Участвал е в класиране, класирал се е, назначили са го, като през цялото това време са знаели, че е редовен студент. И изведнъж, го уволняват именно заради това... На мен това не ми се връзва...
deathclaw_bg
Нов потребител

Мнениеот deathclaw_bg » 23 Апр 2008, 19:57

Благодаря на всички за помощта, върнаха го на работа.
deathclaw_bg
Нов потребител

Мнениеот politkomisar » 23 Апр 2008, 20:53

Хубаво, но на нас ще ни бъде интересно да чуем подробности по "връщането на работа".Причината - завели сте дело (много бързо е излязло решението) ...или ...Все пак толкова колеги са си направили труда да помогнат със съвет, върнете жеста и разкажете.
politkomisar
Младши потребител

Мнениеот fredpp » 28 Апр 2008, 12:16

Какво значи служител на МВР - студент редовно обучение. Такова чудо няма. Ако е служител на МВР - кога ще посещава лекции, изпити и т.н. Не съм чувал университетите да работят след нормално- установеното работно време. Ако редовно посещава университета, кога ще ходи на работа? Не съм чувал някой да дава заплата за разходки до университета! Според мене едното е несъвместимо с другото - или е студент, или е служител на МВР.
fredpp
Нов потребител

Мнениеот system » 29 Апр 2008, 09:46

fredpp написа:Какво значи служител на МВР - студент редовно обучение. Такова чудо няма. Ако е служител на МВР - кога ще посещава лекции, изпити и т.н. Не съм чувал университетите да работят след нормално- установеното работно време. Ако редовно посещава университета, кога ще ходи на работа? Не съм чувал някой да дава заплата за разходки до университета! Според мене едното е несъвместимо с другото - или е студент, или е служител на МВР.

Няма забрана служител на МВР да е редовен студент и това само по себе си не е основание за прекратяване на служебното правоотношение. Ако, ходейки на лекции, е спрял да ходи на работа, това (не-ходенето на работа) е дисциплинарното нарушение, което е основание за налагане на наказание увълнение, а не това че е бил редовен студент и е посещавал лекции.
system
Активен потребител

Назад към Трудово право