- Дата и час: 24 Ное 2024, 11:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
солидарност-help
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
солидарност-help
Интересува ме когато две лица са осъдени солидарно и изпълнително дело е образувано и сумата е изплатена от единия солидарен длъжник, то съгласно чл.326,ал.1 от ГПК трябва ли да се образува ново изпълнително дело от изплатилия дълга солидарен длъжник срещу неизплатилия и как в този случай да се позова на изпълнителния лист, който в оригинал е приложен към делото на платилия?
- harmaiani
Re: солидарност-help
Защо ми се струва, че чл.145 ЗЗД говори за исково производство относно припадащата се част, след което изпълнителен лист и т.н. Дали е така?
- evgo
Според мен с една молба към съдия-изпълнителя, в която искаш да заместиш взискателя си по изпълнителния лист, като изпълнил задължението съдлъжник,а освен това и с прилагане на писмени доказателства за плащането, съдия-изпълнителят следва да продължи действията срещу неизпълнилия съдлъжник в същото изпълнително дело в полза на изпълнилия такъв.
- pove4e
Не съм срещал подобен случай, но ми е попадала литература, че старият изп. лист и представените документи по чл. 326 (1) ГПК представляват заедно фактически състав на друг акт подлежащ на изпълнение по чл. 323(1) ГПК освен изп. лист. За това законът говори, че "може да се иска изпълнение въз основа на издадения в полза на взискателя изпълнителен лист". Така платилият солидарен длъжник встъпва във висящото изпълнение аналогично на снабден с изпълнителен лист кредитор.
Изглежда логично, защото е пределно ясно, че другият длъжник още дължи, никой кредитор няма да издаде документ, че му е платено, ако не е, и съдът вече и постановил формула на изпълнението, така че няма и тук съмнения. Иначе ще се загуби ефекта на вече започнатите действия по изпълнението, ако се издава нов изп. лист.
Изглежда логично, защото е пределно ясно, че другият длъжник още дължи, никой кредитор няма да издаде документ, че му е платено, ако не е, и съдът вече и постановил формула на изпълнението, така че няма и тук съмнения. Иначе ще се загуби ефекта на вече започнатите действия по изпълнението, ако се издава нов изп. лист.
- enigma
Да, това е ясно.Няма нужда от нов изпълнителен лист или от нов иск. Това се подкрепя и от съдебната практика, която изчетох по въпроса, но не ми стана ясно дали трябва да образувам ново изпълнително дело.
- harmaiani
Точно това е номерът, да се прекрати производството по отношение на тебе срещу представената практика и да встъпиш в останалата му част срещу съдлъжника ти като присъединен кредитор по аналогия на чл. 350, ал. 2 и сл. ГПК , само че не въз основа на изп. лист, а направо въз основа на новото ти изпълнително основание по чл.323(1) ГПК, което е равностойно на изп. лист съгласно чл. 326 (1) ГПК. Така се запазват досега извършените действия срещу него, което предполагам е истинския проблем.
Успех.
Успех.
- enigma
Като цяло сте прави, а най-вече - pove4e.
Виж и тълкувателно решение № 59 от 3 юни 1974г на ОСГК на ВС.
Виж и тълкувателно решение № 59 от 3 юни 1974г на ОСГК на ВС.
- evgo
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|