начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

дълг срещу собственост

дълг срещу собственост

Мнениеот u.k. » 24 Мар 2004, 10:10

Работя отскоро като юрисконсулт в община. Кмета ми възложи да изработя договор за замяна на дълг срещу собственост. Молбата ми към вас колеги е: Ако някой е писал подобен договор да ми помогне. А мислете ли, че след като се касае за разпореждане с общинска собственост трябва преди това ОбС да вземе решение в смисъл че дава съгласие да се осъществи тази сделка? Може би е необходимо да бъдат оценени от лицензиран оценител двата имота, които ще заменяме?
Моля посочете ми "стъпките". Благодаря предварително!
u.k.

Re: дълг срещу собственост

Мнениеот donna2 » 24 Мар 2004, 10:22

според мене ОС трябва да вземе решение ;
след това лицензиран оценител да направи пазарна оценка на имота
чета дълг срещу собственост , общината ще заменя два имота срещу дълг така ли е
donna2
Потребител

Мнениеот urii » 24 Мар 2004, 10:52

Да - ще заменяме два недвижими имота - /единият е в центъра на града, а другия е извън регулацията/ срещу паричен дълг, който имаме към едно търговско дружество и за който сме осъдени да възстановим. Дружеството се е снабдило и с изпълнителен лист, но страните могат да се споразумеят за въпросната замяна.
urii

Мнениеот donna2 » 24 Мар 2004, 11:17

РЕШЕНИЕ НА ОС ; ОЦЕНКА НА ИМОТИТЕ ; РЕШЕНИЕТО НА ОС да се мотивира и факта дали в бюджета на общината има /предполагам няма средства за предвидени за погасяване на дълга , след това правите договора за замяната на дълг срещу собственост
donna2
Потребител

Мнениеот s » 24 Мар 2004, 14:24

Извинявай, Донна - ти си права, но според мен оценката може би трябва да се направи преди решението на ОС за замяната! Не трябва ли то да се съгласи с направената оценка на имотите?
s

Мнениеот donna2 » 24 Мар 2004, 14:30

аз мисля ,че освен да вземе решение за замяната ,ОС трябва да вземе решение и за по вэпроса да се изготвят оценки ва 2-та имота ,дори не е зле да вземе решение и по кой метод ще се оценяват и чак след като са изготвени смятам че трябва да се вземе второ решение с което да се одобрят от ОС /това за по-голяма сигурност така никой никого няма да обвинява че е заменил имотите за жълти стотинки /
donna2
Потребител

Мнениеот s » 24 Мар 2004, 14:38

Да, значи мненията ни взаимно се допълват!
Успех на колегата!
s

Мнениеот u.k. » 25 Мар 2004, 14:20

Сърдечно благодаря! Ние в общината имаме сключен договор с фирма /лицензиран оценител/, на която ще възложим оценките.
u.k.

Мнениеот vanja » 28 Мар 2004, 12:55

Много се радвам, колеги, че открих случайно тази тема, тъй като щях да поставям същия въпрос. Междувпрочем много се вълнувам, тъй като за първи път пиша във форума. Казуса ми е същия, само че аз съм от страната на търговското дружество, което има осъдително решение против община. То обаче не е влязло в сила, тъй като общината е подала касационна жалба. В този смисъл, колега u.k. погледнете разпоредбата на чл.239 ал.2 от ГПК, където се казва, че срещу общини не се допуска изпълнение на невлязло в сила решение. Ако вашият случай е такъв, трябва да изчакате решението на ВКС или жалбата да бъде оттеглена. В моя случай общината ако иска да си изпълни дълга трябва да си оттегли касационната жалба. По въпроса за самия договор между общината и дружеството, чудех се дали общината въобще може да сключва договор за новация по смисъла на чл.107 от ЗЗД, защото именно такъв би следвало да е т.нар. от колегата "договор за замяна на дълг срещу собственост". По принцип не би следвало да има пречка, тъй като общината в конкретния случай е равнопоставен субект на дружеството по гражданското правоотношение, възникнало между тях. Но колебанията ми произтичат от това, че способите за разпореждане с общински имот - частна собственост са изчерпателно изброени в ЗОС. Дали под "замяна" не се има предвид само замяна с друг недвижим имот, но не и замяна с дълг? "Даването вместо изпълнение" - т.е. прехвърляне на право на собственост върху общ. имот вместо плащане на дължима по друг дълг парична не е способ, предвиден в чл.34 и сл. от ЗОС. В този смисъл няма ли този "договор за замяна на дълг срещу собственост" да противоречи на закона. Все пак ЗОС е специален спрямо общите разпоредби за собствеността. Възможно ли е да се сключи договор за замяна на два имота, като имота който ще прехвърли дружеството е с много по-малка стойност и страните се съгласят, че разликата за уравнение ще се прихване, превид наличието на еднородно задължение за изплащане на парична сума от общината към дружеството. Нямам много опит в материята на общинската собственост, така че ако някой има по - добри идеи, моля да помогне. Предварително благодаря. Колега u.k. ако вече сте напреднал в казуса, моля споделете.
vanja
Младши потребител

Мнениеот u.k. » 30 Мар 2004, 15:27

Все още няма развитие при нас. Просто изчаквам една среща с юристите на търговското дружество за да се запозная с техните варианти. Аз също се радвам за това че се получи дискусия. Моля пишете и вие ако научите нещо повече!
u.k.

Мнениеот vanja » 31 Мар 2004, 09:03

Уважаеми колега u.k. и при мен няма развитие засега. Кажете моля какво мислите за моите разсъждения, дали разсъждавам в правилна посока или бъркам някъде. Предварително благодаря.
vanja
Младши потребител

Мнениеот Младежа » 01 Апр 2004, 12:57

Хитро сте го измислили , като не може да им го дариме и те да се откажат от вземането си:Да направим заменката.......да , ама НЕ. Не може разширително тълкуване на закона. Колко много решения на Обшинските съвети падат в съда.
Впрочем, ако Областния проспи, защо да не може......В България с правото всичко може.....Успех!!!
Младежа

Мнениеот vanja » 01 Апр 2004, 13:40

Какво му е разширителното на тълкуването относно заменката на два имота, Младежо, пояснете моля. Според мен ще е разширително "дълг срещу собственост", както бе описан първоначалния вариант на казуса.
vanja
Младши потребител

Мнениеот u.k. » 02 Апр 2004, 22:50

Nqma problem v kazusa - tova si e 4ista obligaciq.
u.k.

Назад към Изпълнително и обезпечително производство