- Дата и час: 22 Ное 2024, 07:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
спиране на изпълнението на решениерешение
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
спиране на изпълнението на решениерешение
по какъв начин и кога се внася обезпечението за спиране на решението на въззивен съд по реда на чл.218б, ал.3 ГПК ? Още с касационната жалба ли се внася сумата, или само се прави искането, а ВКС определя размера иначина на внасянето и
- dlagnik
Re: спиране на изпълнението на решениерешение
Ако сте в хипотезата на чл.218б, ал.3 ГПК имате три форми на обезпечение в зависимост от решенията-вижте букви а,б и в!
Според мен в тези случаи трябва заедно с касационната жалба да приложите и квитанция за внесеното обезпечение!
Във всички останали случаи ВКС ще Ви определи размерът на обезпечението.
Според мен в тези случаи трябва заедно с касационната жалба да приложите и квитанция за внесеното обезпечение!
Във всички останали случаи ВКС ще Ви определи размерът на обезпечението.
- VV
имам предвид хипотезата на ал.1, б.а - за присъдена сума. Това което ме притеснява, е разпоредбата на ал.6 - че ВКС се произнася по искането за спиране на изпълнението и по размера на обезпечението.
- dlagnik
Заедно с касационната жалба,трябва да подадете и молба за спиране на изпълнението на решението,като към нея приложите квитанция за внесената сума за обезпечение-това за Вас е присъдената сума! А ВКС ще действа по ал.6!
- VV
принципно и аз мисля така, но въпросът е къде да внеса сумата, по каква сметка. не следва ли ВКС да ми даде указания за товаили се прилагат общите разпоредби на чл.180 ЗЗД
- dlagnik
Лично аз смятам, че искането се прави с жалбата или едновременно с нея се подава отделна молба до ВКС за спиране на изп. С искането се изразява готовност за депозиране на сумата и се иска указание по коя сметка да се депозира. Ако съдът допусне спиране (защото може и да не допусне) ще даде срок и указания за внасяне на обезпечението, като след представяне на доказателства за изпълнените указания ще спре изпълнението.
- jiji22
Имала съм няколко такива казуса - когато съм обжалвала осъдителното въззивно решение пред ВКС. Искането за спиране на изпълнението обаче съм правила едва когато узная, че кредиторът действително е предприел действия по принудително изпълнение. Тогава внасям присъдената сума /така както е посочена в призовката за доброволно изпълнение на съдия - изпълнител / по набирателна сметка на ВКС и с молба и копие от платежното нареждане искам спиране на изпълнението.
Мога да ти посоча набирателната сметка на ВКС: Сметка № 5005439130, б.код 30021040, ДСК ЕАД, клон 4, гр. София, ВКС
Мога да ти посоча набирателната сметка на ВКС: Сметка № 5005439130, б.код 30021040, ДСК ЕАД, клон 4, гр. София, ВКС
- NH
аз също мисля като jiji22, че ВКС може да допусне, но може и да не допусне изпълнението. Във втория случай, ако съм внесъл предварително сумата за обезпечението, увисвам. Но ето че по един наглед елементарен въпрос има много различни мнения - всеки от участувалите във форума има собствено мнение.
- dlagnik
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|