начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

спиране на изпълнението на решениерешение

спиране на изпълнението на решениерешение

Мнениеот dlagnik » 17 Фев 2004, 17:06

по какъв начин и кога се внася обезпечението за спиране на решението на въззивен съд по реда на чл.218б, ал.3 ГПК ? Още с касационната жалба ли се внася сумата, или само се прави искането, а ВКС определя размера иначина на внасянето и
dlagnik

Re: спиране на изпълнението на решениерешение

Мнениеот VV » 17 Фев 2004, 17:19

Ако сте в хипотезата на чл.218б, ал.3 ГПК имате три форми на обезпечение в зависимост от решенията-вижте букви а,б и в!
Според мен в тези случаи трябва заедно с касационната жалба да приложите и квитанция за внесеното обезпечение!
Във всички останали случаи ВКС ще Ви определи размерът на обезпечението.
VV

Мнениеот dlagnik » 17 Фев 2004, 17:46

имам предвид хипотезата на ал.1, б.а - за присъдена сума. Това което ме притеснява, е разпоредбата на ал.6 - че ВКС се произнася по искането за спиране на изпълнението и по размера на обезпечението.
dlagnik

Мнениеот VV » 17 Фев 2004, 17:55

Заедно с касационната жалба,трябва да подадете и молба за спиране на изпълнението на решението,като към нея приложите квитанция за внесената сума за обезпечение-това за Вас е присъдената сума! А ВКС ще действа по ал.6!
VV

Мнениеот dlagnik » 18 Фев 2004, 10:54

принципно и аз мисля така, но въпросът е къде да внеса сумата, по каква сметка. не следва ли ВКС да ми даде указания за товаили се прилагат общите разпоредби на чл.180 ЗЗД
dlagnik

Мнениеот jiji22 » 19 Фев 2004, 00:12

Лично аз смятам, че искането се прави с жалбата или едновременно с нея се подава отделна молба до ВКС за спиране на изп. С искането се изразява готовност за депозиране на сумата и се иска указание по коя сметка да се депозира. Ако съдът допусне спиране (защото може и да не допусне) ще даде срок и указания за внасяне на обезпечението, като след представяне на доказателства за изпълнените указания ще спре изпълнението.
jiji22

Мнениеот NH » 19 Фев 2004, 10:52

Имала съм няколко такива казуса - когато съм обжалвала осъдителното въззивно решение пред ВКС. Искането за спиране на изпълнението обаче съм правила едва когато узная, че кредиторът действително е предприел действия по принудително изпълнение. Тогава внасям присъдената сума /така както е посочена в призовката за доброволно изпълнение на съдия - изпълнител / по набирателна сметка на ВКС и с молба и копие от платежното нареждане искам спиране на изпълнението.
Мога да ти посоча набирателната сметка на ВКС: Сметка № 5005439130, б.код 30021040, ДСК ЕАД, клон 4, гр. София, ВКС
NH

Мнениеот dlagnik » 19 Фев 2004, 15:26

аз също мисля като jiji22, че ВКС може да допусне, но може и да не допусне изпълнението. Във втория случай, ако съм внесъл предварително сумата за обезпечението, увисвам. Но ето че по един наглед елементарен въпрос има много различни мнения - всеки от участувалите във форума има собствено мнение.
dlagnik

Назад към Изпълнително и обезпечително производство